Wishlist pentru călătorul din tine – Topul celor mai bune destinații pentru 2016

0

În fiecare an ne confruntăm cu aceleași voci interioare: ne stabilim obiective, ne cumpărăm agende pe care apoi uităm să le utilizăm; ne promitem că ne ținem de dietă sau că ne lăsăm de fumat, că ne sunăm mai des părinții, că facem mai puține ore suplimentare etc. Unii se țin de obiective, iar alții le lasă într-un colț pe etajeră. Ei bine, acest articol nu este dedicat celor care își rătăcesc obiectivele, pentru că anul acesta avem parte de o groază de locații ce merită vizitate, lucru ce necesită planificare și economii. A călători nu este chiar floare la ureche, mai ales dacă ai un wishlist bogat în locații pe care vrei să le vizitezi într-un anumit interval, încadrându-te într-un anumit buget.

Așa cum este datina, în luna ianuarie marile reviste de travel din întreaga lume publică un top al celor mai fascinante, accesibile sau ieftine orașe și/sau țări care nu trebuie scăpate din vedere în caz că ne planificăm o serie de călătorii pentru noul an. Vom trece pe foarte scurt prin câteva topuri ale celor mai renumite publicații din lume, vom selecta câteva locații accesibile din punct de vedere financiar, apoi… mai vedem noi ce facem.

Celebra publicație The New York Times pregătește la fiecare început de an un top al locațiilor ce merită vizitate. Adesea topul primește remarci fie acide fie încurajatoare, căci este unul controversat, adesea excluzând locații foarte cunoscute și bogate în atracții turistice. Publicația are o explicație simplă prin care răspunde la întrebările cititorilor nelămuriți de potențialul locațiilor incluse în top. Totul pornește de la comunicarea cu sute de scriitori specializați în domeniul călătoritului, de obicei selectați din afara Statelor Unite. De la aceștia se primesc o serie de sugestii, urmând ca după cercetarea amănunțită a fiecărei sugestii, să se aleagă doar 52 de destinații recomandate pentru anul curent.

Să vedem top 3 destinații recomandate de către The New York Times:

1. Mexico City, Mexic

mexic mexico city

Un oraș expansiv, ce emană energie pură, poftă de viață și care îți pune la dispoziție unele dintre cele mai gustoase și condimentate preparate culinare. Cred că ai fi impresionat de arhitectura modernă care împânzește centrul capitalei.

2. Bordeaux, Franța

Bordeaux Franta

Deși iubitorii culturii franceze nu vor găsi Parisul menționat în acest top, cred că vor fi ușor de consolat odată ce văd imaginea orașului neoclasic, restaurat și declarat ca făcând parte din patrimoniul UNESCO. Vintage, vin, château-uri, lavandă și delicii specifice bucătăriei franțuzești. Te-am convins?

3. Malta

popeye village malta

Țară insulară situată în centrul Mării Mediterane: anul acesta una din cele 3 insule ce formează acest arhipelag, numită Valletta, aniversează vârsta de 450 de ani. O călătorie într-un oraș îmbrăcat de sărbătoare poate fi cea mai bună modalitate de a cunoaște obiceiurile culturii locale.

Următorul trendsetter în materie de călătorii este Rough Guides. O publicație construită de niște oameni interesanți care publică serii complexe de ghiduri de călătorie foarte practice și la subiect. Punctul lor forte este că spun lucrurilor pe nume și nu dau o altă nuanță unei informații, tocmai pentru a se asigura de siguranța călătorului. Anul acesta, Rough Guides aduce o tentă mai „exotică” topurilor, prin recomandarea unor locații care se confruntă cu o serie de probleme: plecând de la cele legate de mediu, până la cele economico-sociale.

Aici, primele 3 destinații recomandate de către Rough Guide:

1. Nepal

nepal

După o serie de catastrofe care au tulburat liniștea localnicilor cât și a turiștilor, Nepal revine la normalitate: casele sunt reconstruite, muntele redevine calm, rutele sunt redeschise turiștilor. Annapurna așteaptă să fie vizitată de noi suflete dornice de aventură.

2. Columbia

columbia cartagena

Este o locație care cu greu și-a dobândit locul în topul destinațiilor, dar care oferă peisaje incredibile turiștilor și istorie ascunsă la orice pas (Cartagena). Junglă, ocean, plantații de cafea, artă și străzi medievale- toate așteaptă să fie descoperite.

3. Cuba

havana cuba

Cine nu a visat la Havana? Ei bine, anul acesta, Cuba devine o locație pe val, accesibilă turiștilor cu bugete mai mari. O țară plină de istorie, cu povești la orice colț de stradă, care cu siguranță merită luată (cu grijă) la pas.

Toată lumea cunoaște revista National Geographic Traveler, de aceea nu ar trebui să ne mire că în topul acestei publicații găsim cele mai inedite destinații. Scopul lor este de a scoate la lumină minunile lumii, săpând în locuri ascunse, greu accesate până acum dat fiind volumul redus de informații existente despre acestea. National Geographic ne uimește și în acest an cu topul său format din 20 de locații care mai de care mai unice.

Iată cele 3 destinații care mi-au gâdilat imaginația:

1. Hawaii

hawaii

Vulcanii activi din Parcul Național: merită vizitați în perioada martie-mai, septembrie- octombrie, pentru că numărul de turiști și cantitatea de precipitații sunt reduse. Dacă vrei să vezi ce izvorăște din adâncul pământului și vrei să afli legenda din spatele focului, unul din cei mai activi vulcani ai lumii (Pele) te așteaptă să îți spună povestea sa.

2. Polonia, Lacurile Masurian

masuria polonia

Districtul Masurian a atras atenția datorită numărului ridicat de lacuri (2.000) care sunt conectate prin canale și râuri. Zona este potrivită pentru plimbări liniștite și o vacanță relaxantă. Nu uita să înveți să înoți, doar ca măsură de siguranță.

3. Hokkaido, Japonia 

japonia hokkaido

Apropierea insulei Hokkaido de Siberia, determină conturarea unui climat perfect pentru pasionații de ski. Se spune că niciunde în lume nu vei trăi o experiență la fel de intensă precum cea oferită de climatul bogat în fulgi de nea al acestei insule. Cea mai bună stațiune: Kiroro.

Pentru că am promis și câteva nume de destinații accesibile din punct de vedere financiar am să le enumăr rapid, rămânând în grija ta sarcina de a te informa în legătură cu locurile ce merită vizitate: Spania (Galicia), Canada (Québec), Australia, Estonia, Albania, Bosnia și Herțegovina.

Lista e lungă, timpul limitat și curajul dozat. Tu ce destinații vei alege pentru anul 2016?

About Author

Giorgia Harasim

Dă-mi un vinil cu blues, o ciocolată cu marțipan, un fotoliu comod, o carte bună și o să vezi cel mai fericit om de pe pământ. Toate astea montate într-o casă pe roți cu destinația „over the rainbow”.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.