Un loc al tradițiilor, legendelor și misterelor: India

0

Exotică, orientală şi în acelaşi timp modernă, India este un loc al legendelor, miturilor şi misterelor. Cu peisaje variate şi vibrante, la fel ca şi poveştile, oamenii, tradițiile şi festivalurile, cum nu ai să mai găseşti în altă parte în lumea întreagă.

De la dunele de nisip ce par fără sfârşit din vest, la misterioşii munţi Himalaya în nord şi est şi până la frumoasele lagune din sud, India pare o lume desprinsă din poveşti ce ascunde în interiorul ei atât oraşe zgomotoase şi sufocante cât şi sătuce liniştite cu căsuţe din pământ. Orice călător care va îndrăzni să-i treacă graniţa va rămâne fermecat de puternica cultură ce i se va deschide în faţa ochilor.

Aş putea să scriu o carte despre tot ce înseamnă India, dar prefer să vă povestesc câte puţin din fiecare arie de interes al unui călător novice.

Taj Mahal-ul

Acest monument remarcabil atât prin grandoarea lui arhitecturală cât şi prin povestea de dragoste ce o ascunde, ferecată bine, între pereţii săi misterioşi, Taj Mahal-ul este una din cele 7 minuni ale lumii moderne.

Împăratul Shah Jahan a construit acest monument în memoria soţiei sale Mumtaz Mahal, care a murit în anul 1631, născându-l pe ce-l de-al 14-lea copil al împăratului. Se spune că Shah Jahan a iubit-o atât de mult pe soţia lui încât vestea morţii ei l-a făcut să albească peste noapte. Construcţia colosalului monument a început în anul ce a urmat. Cu toate că, finalizarea clădirii principale a fost gata în 8 ani, întregul complex nu a fost finalizat până în anul 1653.

Nu la mult timp după ce a fost finalizat Taj Mahal-ul, Shah Jahan a fost detronat de fiul său Aurangzeb şi încarcerat în fortul din Agra, unde pentru restul zilelor lui şi-a privit creaţia printr-un geam cu gratii. A murit în anul 1666 şi a fost îngropat lângă mult iubita lui soţiei Mumtaz Mahal.

Festivalul Holi

Sunt convinsă că mulţi dintre voi aţi auzit măcar o dată despre faimosul festival Holi care are loc în India în fiecare primăvară. Holi este unul din festivalurile majore şi cel mai vibrant şi colorat dintre toate. Bucuria pe care acest festival o stârneşte nu cunoaşte limite. Holi este celebrat în toate colţurile Indiei şi tot mai multe ţări îl preiau ca festival al primăverii. Acest eveniment este atât de distractiv şi amuzant încât simpla menţiune a cuvântului “Holi” stârneşte zâmbete şi entuziasm în rândul celor care au participat măcar o dată la această debandadă.

Cum se desfăşoară acest festival? Păi mai întâi se fac planuri elaborate de “colorare” a celor dragi. Fiecare vrea să fie primul în acest joc al culorilor. În bătălia ce urmează, toată lumea este scufundată nu doar în culori ale festivalului dar şi în dragoste şi voie bună. Imaginați-vă o lume întreagă pictată în cele mai frumoase culori ale primăverii, un război al dragostei în care singurele arme sunt prafurile colorate. Gujiyas şi alte dulciuri le sunt oferite “victimelor”. Distracţia, zbenguiala, exuberanţa, bufoneriile parcă sunt la ele acasă.

Picturile corporale cu henna

Oricând se iveşte un eveniment fericit sau o festivitate, femeile indiene au un ritual interesant şi artistic prin care îşi desenează cu henna diverse modele specifice şi tradiţionale pe mâini şi pe picioare. Pe lângă arta pe care aceste tatuaje o reprezintă, ele sunt considerate de bun augur şi se presupune că aduce noroc persoanei pe corpul căreia au fost desenate.

Această formă de artă se mai numeşte şi Mehndi şi se presupune că la început era folosită pentru proprietăţile ei de răcire a corpului, deoarece se ştie că în India, verile sunt foarte călduroase. Mai apoi, Mehndi a fost folosită ca o modalitate pentru ca mirele şi mireasa să se cunoască unul pe altul, înainte de o căsătorie aranjată.

Bineînţeles că în jurul acestei tradiţii se învârt mai multe superstiţii şi legende. De exemplu, numele mirelui este întotdeauna scris, cumva ascuns, în modelul mehndi al miresei. În cazul în care el nu îşi găseşte numele în designul, de obicei foarte complicat, se spune că mireasa va conduce în căsnicie. De asemenea, un design mehndi făcut cu o culoare închisă atât pe mire cât şi pe mireasă semnifică faptul că cei doi vor avea o relaţie puternică.

Fie că vrei să te regăseşti într-un ashram, să participi la un festival colorat sau pur şi simplu să te bucuri de peisajele minunate care îţi stau la dispoziţie, nu vei regreta o secundă alegerea făcută.

 

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.