Travel shortcuts: Cipru

0

Legenda spune că aici, din spuma mării, s-a născut Afrodita, zeiţa frumuseţii şi a dragostei. Cipru, căci despre această insulă îţi povestesc, este alegerea ideală, dacă îţi doreşti o vacanţă complexă, presărată cu o vastă cultură, peisaje care-ţi taie respiraţia, gastronomie atipică, plaje cu cel mai fin nisip şi staţiuni cu viaţă de noapte intensă. Ei bine, pentru că tocmai am revenit de pe meleagurile cipriote, am să-ţi recomand câte ceva, în speranţa de a te ajuta să ai o experienţă cât mai frumoasă odată ajuns acolo.

Unde stai?

Deşi este o insulă măricică, poţi străbate Ciprul în lung şi-n lat destul de uşor, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să îţi cauţi cazări în toate locurile pe care îţi doreşti să le vizitezi. Dacă pleci din Timişoara, atunci cea mai la îndemână alegere de cazare ar fi în oraşul Larnaca. Nu ai zbor direct, dar Clujul nu este chiar atât de departe, de unde în aproximativ două ore şi jumătate ai şi ajuns la destinaţia finală. Larnaca este unul dintre cele mai vechi oraşe locuite din lume, deci nu ai cum să dai greş!

Îţi recomand să te cazezi la Edem En Suites – amplasat în centrul oraşului, clădirea hotelului este o vilă tradiţională foarte cochetă. Curăţenia, preţul bun şi o cafenea în care ai ocazia să mănânci un mic dejun delicios, cred că sunt destule motive care să te asigure că ai făcut alegerea potrivită.

Unde mănânci?

Mixul culturii greceşti cu cea turcească plasează Ciprul în clasamentul destinațiilor cu gastronomii ofertante şi surprinzătoare. Dacă eşti pasionat de mâncarea turcească, atunci locul tău este în nordul insulei – zona sub ocupaţia turcă, iar dacă deliciile greceşti sunt mai aproape de sufletul tău, Ciprul de sud ar trebui să-ţi fie alegerea. Recomandarea mea ar fi să încerci să îmbrăţişezi ambele culturi şi să descoperi ce îţi poate oferi fiecare dintre ele. Şi unde, dacă nu în Nicosia să faci asta? Actual, singura capitală divizată din lume, în Nicosia vei găsi localuri care mai de care mai autentice şi interesante.

travel cipru ce sa vezi

Ce găseşti în Larnaca?

Mic dejun/brunch  

Cafe Edem – după cum îţi povesteam mai sus, aici vei găsi multe delicii, printre care şi Avocadaise (o nebunie cu cremă de avocado şi ouă).

Mingle – o altă cafenea hipsterish unde poţi savura un mic dejun stil bufet sudez sau poţi alege din meniu alte bunătăţi.

Prânz/cină

Maqam Al Sultan – localizat strategic, în apropiere de faleză, acest restaurant te va vrăji cu delicioasa mâncare libaneză, dar şi cu show-urile de bellydance la care poţi asista în fiecare vineri şi sâmbătă. Recomandare: fă-ţi rezervare din timp!

Ce găseşti în Nicosia?

Büyük Han – situat în partea turcească a oraşului, acesta este cel mai mare caravanserai (popas pentru călătorii de pe timpuri, unde aceştia puteau să mănânce, să se odihnească şi să facă schimb de informaţii cu ceilalţi drumeţi) din Cipru. Stai la un mezze (mix de gustări specific cipriote) aici, chiar merită!

Sabor – aici vei mânca cel mai bun fig pudding din lume, şi nu exagerez.

Ce trebuie văzut?

Pe lângă Larnaca şi Nicosia de care ţi-am tot povestit, ai destule locuri care te vor impresiona cu frumuseţea lor.

Ayia Napa – un mic paradis situat în estul insulei, ale cărui peisaje îţi vor gâdilă serios ochii şi spiritul.

Nissi Beach – aflată în zona Ayia Napa, această plajă pur şi simplu nu are cum să nu te impresioneze.

Paphos – capitală culturală europeană a acestui an, oraşul are un farmec aparte pe care îl vei descoperi vizitând Parcul Arheologic, faleza şi restaurantele cu mâncăruri specifice.

travel cipru ce sa vezi

Ce ar trebui să mai ştii?

Indiferent unde alegi să te cazezi, dacă nu vrei să pleci cu regrete de pe insulă, îţi recomand să închiriezi o maşină. Astfel vei avea libertatea să mergi când şi unde vrei, fără să fii constrâns de programul autobuzelor. Să-ţi iei totuşi şi o doză de răbdare la pachet, întrucât se circulă în stil britanic, cu volanul pe dreapta. Partea bună este că maşinile închiriate au plăcuţele de înmatriculare de culoarea roşie, în ideea de a avertiza localnicii de un potenţial pericol la volan (genială ideea :)).

În cazul în care îţi doreşti să vizitezi ambele “lumi” ale Nicosiei, trebuie să ai un act de identitate la tine pentru că trecerea în cealaltă parte a capitalei se face printr-un punct vamal.

Încearcă să interacţionezi cât mai mult cu oamenii locului, sunt foarte primitori şi majoritatea se descurcă bine cu engleza. Astfel vei putea afla mai multe despre locuri sau experienţe interesante, mai puţin turistice, dar extrem de valoroase.

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.