Travel shortcuts Chisinau, Moldova

0

Îmi saltă inima de bucurie de fiecare dată când aud sau povestesc despre Moldova. Te întrebi de ce? Pentru că m-am născut, am copilărit, am început să descopăr lumea, să visez acolo, în Chișinău – cel mai fain oraș din lume (permis să-mi fie subiectivismul). Nu te aștepta să descoperi comori arhitecturale și nici peisaje care să-ți taie respirația, pentru că frumusețea acelor meleaguri e altfel, e autentică, iar experiența de care vei avea parte vizitându-le te va impresiona negreșit. Și pentru că vreau să mă asigur că guști din plin fiecare “bucurie” pur moldovenească, am să-ți recomand câte ceva.

Unde stai?

Travel shortcuts Chisinau, Moldova

Ca să simți pulsul orașului, recomandarea mea ar fi să îți alegi o locație cât mai centrală. Stai fără griji, prețurile nu sunt foarte mari. Pe backpackerii care caută variante low budget îi invit la Funky Mămăliga Hostel – decorat atipic, localizat în buricul târgului, cu oameni interesanți, activități faine, party-uri serioase; te va cuceri! În cealaltă tabără ar fi Berd’s Design Hotel – un fussion de modern cu etno și cu un mic dejun de te lingi pe degete!

Unde mănânci?

Deși poate n-ai crede, cultura gastronomică moldovenească e destul de vastă, pentru că am împrumutat câte un pic de la toate popoarele cu care am avut contact de-a lungul istoriei. Influențe românești, rusești, turcești, asiatice, de toate vei găsi acolo și cu mândrie îți spun că nu ai cum să fii dezamăgit, avem di tăti. La nivel aproape inconștient, oamenii se hrănesc mult mai sănătos, alegând preparate valoroase din punct de vedere nutrițional și al gustului.

Mic dejun/brunch

Creme de la Creme – situat pe singura stradă pietonală din oraș, un local cochet, atmosferă cosy, mâncare bună.

Rozmarin Cafe – ușor hipsteresc, cu multe delicii culinare.

Tucano Coffee de pe strada Alexander Pușkin – da, știu că-l ai și-n Timișoara, dar e un brand moldovenesc și trebuie să vezi cum e la mama lui acasă și ce minunății de prăjituri cu levănțică există!

Travel shortcuts Chisinau, Moldova

Prânz/cină

Propaganda – localizat într-o casă veche, din perioada interbelică și decorat cu note în stil sovietic, dar foarte cochet; după cum îi spune și numele, este un local cu poziție politică destul de puternică; aici vei găsi mesaje și sloganuri care mai de care mai pertinente și în opoziție cu puterea din Moldova, dar și mâncare bună.

La Plăcinte – un alt brand moldovenesc, prezent și pe piața din România. Aici vei găsi plăcintele perfecte care-ți vor unge suflețelul, dar și multe, multe alte preparate specifice locului: Cușma lui Guguță (tort făcut din clătite și vișine) și faimoasele noastre zame.  

Vasabi – lanț de restaurante cu cel mai bun sushi din oraș. Neapărat să mergi flămând pentru că îți vei dori să guști din toate.

Desert  

Delice D’ange – oamenii ăștia transformă orice desert într-o piesă de artă.

Unde te distrezi?

Uptown Cafe – dacă ești fan concerte acustice, aici ți-e locul!

Barbar – deschis de joi până sâmbătă, acest loc te va introduce în lumea party-urilor moldovenești.

Cocos Prive – posh, glam, dress code, face control… și cu asta am spus tot 🙂

Ce trebuie văzut?

În afara Chișinăului

Moldova este faimoasă pentru bogata tradiție în producția de vin și pentru imensele crame în care acesta este păstrat, deci ar fi păcat să nu vizitezi și tu măcar una. Variante sunt destule, dar eu ți-o recomand pe cea de la Mileștii Mici. Este considerată cea mai mare cramă naturală din lume, iar ca să-ți faci o idee îți voi spune doar că galeriile calcaroase naturale au o lungime totală de 200 km, iar străzile orașului vinicol subteran se întind pe o suprafața de 55 km. Aici fiecare tip de vin are strada lui.

Castelul Mimi – legenda spune că la originea castelului stă o personalitate măreață a timpurilor – Constantin Mimi – ultimul guvernator al Basarabiei din perioada țaristă. Un vinificator prolific care și-a dedicat viața viței de vie, a fondat primul castel vinicol din țară și a dezvoltat una dintre cele mai vestite podgorii. Te asigur că, odată ajuns aici, vei avea parte de experiențe vizuale și gastronomice greu de uitat.

Orheiul Vechi – un ansamblu de vestigii rupestre localizate în stâncile de calcar de pe valea râului Răut. Aici totul respiră istorie, iar energia pe care o simți e cu totul aparte, poate și pentru că primii oameni s-au stabilit în zonă cu 40.000 de ani în urmă, iar de-a lungul timpului s-au perindat tracii, geții, dacii și alte neamuri.  

Castelul Purcari – localizat în apropierea Orheiului Vechi, te va impresiona cu bunătatea de vin pe o care o găsești aici.

În Chișinău

Muzeul etnografic – cel mai vechi muzeu din Republica Moldova; un patrimoniu de peste 135 de mii de piese, o clădire superbă, cu o frumoasă curte interioară.

Muzeul de istorie – amplasat într-un fost gimnaziu de băieți, clădirea impunătoare ascunde multe obiecte interesante, printre care și o proiecție în 3D a unei scene din cel de-al doilea Război Mondial.

Lacul Valea Morilor – o oază de liniște și pace în mijlocul orașului.  

Travel shortcuts Chisinau, Moldova

Ce trebuie să mai știi?

Cum ajungi la Chișinău? Poți să zbori Timișoara – Iași- e rapid și ieftin, iar dacă ai chef de peripeții și ți-e dor de un drum lung cu trenul, ai varianta faimosului tren “Foamea”. De aici îți găsești un maxi taxi și în 3 ore ești la destinație.

Rezervă-ți din timp, pe net, excursiile la crame, așa ai ocazia să descoperi care e varianta cea mai potrivită pentru tine. În ceea ce privește drumul până acolo, îți recomand să iei un taxi din Chișinău, cu care să poți circula și în interiorul cramei; 50 de km să-i bați la picior în timp ce deguști vin pare o misiune cam dificilă și în plus, acest serviciu nu e foarte scump (400-500 lei moldovenești, adică în jur de 25 EUR).

Noi, moldovenii, găsim motive de sărbătoare în orice – avem zilele vinului, ale toamnei, festivaluri dedicate olăritului, iilor, bostanilor, plăcintelor, cireșelor, căpșunilor și aș putea să continui mult și bine lista. Așadar, indiferent de perioada în care decizi să mergi, cu siguranță vei prinde un festival sau eveniment interesant. Documentează-te din timp și bucură-te de experiență! 🙂

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.