To shop or Not to shop – cum să spui nu cumpărăturilor impulsive din concediu

0

Cu toate că studiile arată că perioada în care cheltuim cei mai mulţi bani este noiembrie – decembrie, uitându-mă în jurul meu şi vorbind cu mai multe persoane pe tema asta, am constatat că vara este cel puţin pe locul doi, dacă nu chiar egalează perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, atunci când vine vorba de cumpărături şi mai ales când vine vorba de cumpărăturile impulsive din concediu.

De ce spun asta? Din simplul motiv că vara este perioada în care de obicei călătorim cel mai mult sau ieşim cel mai mult din casă iar tentaţiile sunt la fiecare pas. Aşa că, îţi propun ca vara asta să spui NU cumpărăturilor impulsive care nu îţi îmbogăţesc garderoba sau stilul de viaţă.

De nenumărate ori m-am trezit în situaţia în care eram într-o ţară străină, într-un boutique de cartier cu lucruri aparent drăguţe, de care aparent aveam foarte mare nevoie, cu bănuţi limitaţi şi cu decizia grea de luat: “To shop or Not to shop?”. De când am avut independenţă financiară, am ales să To shop, chiar dacă asta însemna că nu mai vizitam atât de mult pe cât mi-aş fi dorit, dar în ultimii ani, m-am educat să Not to shop. Mi-am dat seama că majoritatea deciziilor de a cumpăra ceva dintr-un boutique dintr-o ţară străină, sunt decizii luate impulsiv, de frica neşansei… “dacă nu o să mai am niciodată ocazia să-mi cumpăr lucrul respectiv? poate acuma e momentul!” – m-am trezit de multe ori repetându-mi această frază ca o placă stricată în faţa unei figurine urâte de care mă îndrăgostisem iremediabil.

Nu e atât de greu pe cât pare să ai puţină grijă de bugetul tău în vacanţă. Dacă îţi setezi câteva reguli de bază şi încerci să te ţii cât mai bine de ele, anul acesta poţi să te întorci din concediu fără un bagaj ticsit de lucruri şi suveniruri inutile al căror singur rol e să strângă praful pe un raft din bibliotecă.

1. Fă window shopping fără bani la tine

Starea de bine pe care o simte un cumpărător dependent vine de la dopamină, o chimicală din creier care este eliberată atunci când faci lucruri foarte plăcute (cum ar fi mâncatul unei saworme 🙂 sau sex). Iar sentimentul euforic este cu atât mai puternic cu cât eşti expus la ceva nou. Când faci sex cu cineva pentru prima dată, în general sentimentele şi senzaţiile sunt mai puternice decât atunci când o faci pentru a 100-a oară. Totul ţine de dopamina eliberată în creier care este în cantităţi mai mari atunci când totul este nou.

Ca să-ţi fie mai uşor şi să încerci să scoţi “noul” din experienţa shoppingului, mai întâi fă window shopping fără să ai portofelul la tine. Mai apoi, poţi să te reîntorci cu o gândire mai clară, un nivel de dopamină mai scăzut şi cu banii la tine. Pare un lucru care îţi ia mult timp şi energie, dar nu e chiar aşa şi până la urmă, economisirea banilor merită efortul.

2. Plăteşte cash tot timpul

Cărţile de credit au un fel aparte de a ne crea iluzii în ceea ce priveşte cheltuirea banilor. Pentru că nu îi scoţi din portofel, nu îi numeri şi nu te desparţi de bani, de multe ori nu pui valoare pe nişte cifre ce apar pe ecranul casei de marcat. Ba mai mult, din cauza descoperirilor de conturi foarte folosite, cardul îţi oferă oarecum o siguranţă financiară falsă.

Dacă te obişnuieşti să plăteşti cash, o să conştientizezi altfel valoarea cât şi cantitatea banilor pe care ajungi să-i cheltui pe lucruri de care poate nu ai nevoie în vacanţă.

3. Identifică magazinele care îţi declanşează nevoia cea mai mare de a cumpăra

Încearcă pe cât posibil să-ţi limitezi vizitele în magazinele din care ştii că nu ai cum să pleci fără să cumperi ceva, oricât de mic ar fi acel ceva. De exemplu, în cazul meu, aceste magazine ar fi librăriile. Mi-e greu să mă plimb printr-o librărie fără să-mi cumpăr măcar o carte. Aşa că îmi setez limite. Nu mai mult de o carte sau două per vizită. Dar trebuie să ai grijă cu limitările, căci ele nasc frustrări şi poţi să ajungi să te simţi deprivat, ceea ce va duce inevitabil la şi mai multe sesiuni de shopping.

4. Încearcă să faci diferenţa dintre a avea nevoie şi a vrea

Când eşti pe punctul de a cumpăra ceva, întreabă-te “mai am ceva asemănător acasă? Pot trăi fără? De exemplu, dacă ai rămas fără pastă de dinţi, atunci trebuie să-ţi cumperi pastă de dinţi. De cele mai multe multe ori, când vine vorba de cumpărăturile impulsive, ceea ce credem că avem nevoie este de fapt ceea ce vrem, justificat prin diverse minciuni care ni le spunem noi înşine.

E perfect normal să-ţi mai acorzi din când în când şi câteva scăpări în butoiul lucrurile pe care le vrei, dar totul cu moderaţie.

5. Lasă să treacă entuziasmul

Înainte să te duci către casă, să plăteşti acea pereche de pantaloni asemănătoare cu cele trei pe care le ai acasă în dulap, mai plimbă-te puţin cu ei în mână prin magazin. Cu siguranţă doza de dopamină o să revină la normal şi acel Ohh! pe care l-ai făcut prima dată când ai văzut pantalonii se va transforma într-un poate. Dacă vrei să te testezi şi mai mult, pune pantalonii jos şi revino după o zi sau două. Dacă eşti destul de motivată să te întorci după câteva zile atunci cu siguranţă ţi-i doreşti cu adevărat.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.