Tips and tricks pentru un trip ieftin şi fain în Maroc

0

Ştiu, Marocul sună a destinaţie super exotică, undeva pe alt continent, în altă lume, de-a dreptul intangibilă, pe care puţini speră să o poată vedea vreodată. Ei bine, vă pot asigura că nu e chiar aşa. Iar pentru că pe mine m-a impresionat enorm experienţa şi cred cu tărie că e o ţară care merită vizitată, am făcut o listuţă cu sfaturi pe care ar fi bine să le luaţi în calcul dacă vă tentează ideea.

Când e de mers în Maroc?

S-o luăm cu începutul. Ar trebui să ştiţi că ideea de offseason nu se potriveşte cu Marocul. Având în vedere că vorbim de o ţară africană, cam tot anul e cald, deci numai bine pentru turism. Singura perioadă care ar putea fi mai “problematică” este cea în care se sărbătoreşte Ramadanul (a noua lună a calendarului Islamic ce marchează perioada postului obligatoriu pentru toţi musulmanii), atmosfera fiind oarecum diferită. Teoretic, dacă nu eşti musulman, nu ar avea de ce să te afecteze, dar eu aş evita-o. Nu subestimaţi totuşi temperaturile pe timp de vară, când căldura poate fi destul de greu de suportat, sau frigul iernii, care ar putea să va vină de hac. Noi am fost pe la mijlocul lui octombrie şi temperatura era perfectă, undeva pe la 28-30 de grade Celsius ziua şi cam 15 grade în timpul nopţii.

destinatie maroc

Cum ajungi acolo?

Contrar aparenţelor, drumul nu a fost scump. Chestiunea se aplică dacă te numeri printre cei ce sunt familiarizaţi cu vânatul de zboruri şi nu se aruncă la prima varianta găsită. Noi am zburat din Timişoara, traseul fiind: Timişoara – Bergamo cu Wizzair, Bergamo – Marrakesh cu Ryanair. Costul total dus-întors a fost undeva pe la 90 euro de persoană şi poate încă 10 euro pt bagaj.

Cum e cu viza şi vaccinurile?

Un lucru important, pe care poate nu-l ştiţi, este că pentru a călători în Maroc nu ai nevoie de viză, însă trebuie să ai paşaport. Iar în ceea ce priveşte vaccinarea, nu există nicio obligativitate în acest sens, dar se recomandă cea împotriva hepatitelor A şi B, a malariei şi febrei galbene. Noi nu ne-am făcut niciun vaccin şi ne-am întors la fel de sănătoşi precum am plecat. A te vaccina sau nu este o alegere personală, deci decizia stă în mâinile voastre.

destinatie maroc

Unde stai?

Pentru că îmi doresc ca experienţa voastră marocană să fie cât mai frumoasă posibil, sfatul meu este să alegeţi riadurile şi nu hotelurile convenţionale. Vorbesc despre acele case superbe, localizate de obicei în piaţa centrală a oraşului (medina), amenajate în stil tradiţional şi învăluite în misterul inconfundabil al lumii arabe. Marele avantaj al riadurilor este preţul super accesibil de cazare, care se ridică undeva pe la 10 euro pe noapte, de om. Şi în plus, nimic nu se compară cu experienţa unui mic dejun specific, savurat pe una din renumitele terase marocane.

Ce mănânci?

Bucătăria marocană este un mix de tradiţii nord-africane, meditariene şi orientale. Mâncarea este foarte aromată şi condimentată, variind între gustul dulce şi cel sărat. Tajine este cel mai popular fel, pe care de altfel îl găsiţi în orice local care serveşte mâncare. Preparatul cu carne şi legume puternic condimentate şi asociate cu diferite fructe uscate are o formă de prezentare ce te cucereşte din prima. Mâncarea încă în clocot ţi se aduce într-un vas de lut cu capac (tajine), frumos colorat. Preţul unui astfel de răsfăţ culinar este undeva între 4 şi 8 euro, în funcţie de locul în care alegi să îl mănânci şi de ce nu, de capacitatea ta de negociat (vă povestesc puţin mai încolo despre asta). O altă variantă, numai bună pentru vegetarieni sau pentru cei ce preferă felurile de mâncare mai light, este couscous-ul. Gătit în stil marocan, couscous-ul este o nebunie de arome şi gusturi, iar porţiile de obicei sunt atât de mari, încât sigur o poţi considera cea mai importantă masă din zi. Ca şi preţ, e probabil puţin mai ieftin decât tajine. Ah, şi să nu cumva să rataţi sucurile naturale marocane! Găsiţi zeci de gherete localizate undeva la intrare în pieţe, de unde puteţi cumpăra cele mai bune sucuri de fructe din lume! Eu încă visez la o minunăţie făcută din mai multe fructe şi avocado pe care am băut-o în medina din Marrakesh!

Cum te îmbraci?

Marocul este o ţară preponderent arabă, deci musulmană. Aşadar, nu este greu să-ţi dai seama că felul în care te îmbraci ar putea fi destul de important. În niciun caz nu îţi voi spune să-ţi iei un cearceaf şi să te înveleşti în el din cap până în picioare, dar totuşi să ai grijă ca îmbrăcămintea ta să fie una de bun simţ. Sfatul meu ar fi, indiferent de sexul tău, să eviţi pantalonii scurţi şi hainele mulate sau transparente. În rest, tot ce se încadrează în limitele decentului este perfect. Fetele ar fi bine să aibă câteva şaluri sau eşarfe mai mari, pe care cu siguranţă le vor folosi din plin, fie pentru a se apară de soare, fie pentru a-şi acoperi braţele sau orice zona a corpului cu prea multă piele la vedere.

destinatie maroc

Ai grijă cu alcoolul şi haşişul.

În Maroc nu se bea alcool, iar motivul este religia, care nu le permite acest lucru. Dacă totuşi te numeri printre cei ce obişnuiesc să savureze un pahar de vin seara pe terasă sau câte o bere pe ici-colo, ca să-şi potolească setea, să ştii că soluţii există. Una dintre ele ar fi cele câteva localuri super-turistice în care, în afară de ceaiul de mentă, ai putea avea noroc să găseşti şi ceva alcool, la un preţ absurd de mare, sau ai putea foarte bine să mergi la Carrefour şi să-ţi potoleşti pofta cu mult mai puţini bani. Singura problemă ar fi că fiecare oraş are un singur magazin în care poţi găsi şi alcool.

Haşişul. Se ştie că Marocul este unul dintre cei mai mari producători de haşiş din lume, lucru de care îţi vei da seama imediat ce ajungi în medina unui oraş. La fiecare colţ de străduţă te întâmpina câte un binevoitor şuşotind cuvântul magic. Sfatul meu ar fi să ai mare, mare grijă, întrucât umblă vorba prin târg că dacă te încumeţi să achiziţionezi din planta magică, ai putea fi ţinta unei capcane. Băieţii obişnuiesc să vândă haşiş turiştilor, pe care apoi  “îi toarnă” la poliţie contra unei sume modice de bani. Foarte mulţi marocani fumează haşiş, dar contrar aparenţelor, consumul este interzis, aşa că mare grijă!

Care-i treaba cu negociatul?

Oamenii îşi câştigă pâinea în funcţie de capacitatea de negociere, aşadar mulţi dintre cei pe care îi vei întâlni vor încerca să-ţi vândă ceva. Fie că e vorba despre un indiciu legat de vreo locaţie pe care o cauţi, o informaţie banală sau permisiunea de a face poze, în Maroc totul costă. Mare atenţie cu impresia pe care o laşi când mergi pe stradă, e destul de important să nu pari derutat, pentru că în caz contrar te vei trezi cu cineva care te va urmări până în locul în care vrei să ajungi şi-ţi va cere bani pentru că te-a însoţit. Recunosc, negociatul pentru mine a fost e experienţă super tare, care a mai adăugat câteva puncte în plus la autenticitatea călătoriei pe care am avut-o. Dar uneori, acest obicei al localnicilor poate fi foarte obositor şi enervant. În cazul în care vrei să cumperi ceva, arta negociatul este foarte importantă. Aşadar, înarmează-te cu multă răbdare şi atitudine pozitivă. Marocanilor le place acest joc, iar odată intrat în el, trebuie să te asiguri că o faci cum trebuie. În momentul în care te interesează ceva, orice obiect, întrebi vânzătorul care-i preţul. Omul îţi va spune o sumă. Oricum ţi se pare aceasta, nu uita că sigur poţi scoate un preţ mai bun. Tu îi vei spune cam o treime din preţul iniţial şi aşa va veţi întâlni la mjloc de drum cu o sumă care să vă convină amândurora. Dacă e făcut cum trebuie, negociatul poate fi chiar amuzant şi un prilej de a relaţiona mai îndeaproape cu oamenii locului. Important este să nu superi, să nu jigneşti, să nu provoci şi să nu te arăţi foarte, foarte interesat de obiectul pentru care negociezi.

destinatie maroc

Ce trebuie văzut?

Marocul este o ţară superbă, de la nord la sud si de la est la vest. Fiecare părticică, fiecare localitate, regiune, zonă, are specificul ei de care cu siguranţă vei fi fascinat. Acesta este motivul pentru care, dacă vrei să vezi Marocul, ar fi bine să aloci puţin mai mult timp decât eşti obişnuit să petreci într-o ţară străină. Noi am stat 9 zile şi nu a fost destul. Am rămas cu foarte multe locuri pe care aş vrea să le vizitez, lucru care de altfel mă şi asigură că voi mai ajunge pe acolo la un moment dat. Printe cele văzute, v-aş recomanda următoarele:

  • Marrakesh – Medina veche a oraşului, Medina nouă şi Le Jardin Majorelle, o gradină imensă si foarte frumosă, de amenajarea căreia s-a ocupat chiar Yves Saint Laurent
  • Trip în deşert prin munţii Atlas – obligatoriu! Drumul prin munţi vă oferă nişte imagini superbe, iar localităţile prin care veţi opri vă vor plimba în timp, în Marocul vechi, cu sate construite în totalitate din nisip, mulţi palmieri şi soare cât cuprinde. Experienţa din deşert, începând cu drumul spre cort, pe care îl veţi parcurge pe cămile, apusul unic, dunele, cina, cântatul la foc de tabăra şi terminând cu răsăritul de a doua zi, suprins în deşert, e unică!
  • Chefchaouen sau Perla Albastră a Marocului – e wow! Un sătuc din nordul ţării care pare rupt din poveşti! Restul vă las să descoperiţi singuri.

De luat în calcul

  • După cum am spus mai sus, în Maroc orice se poate negocia. Asta include de multe ori şi masa în localuri, mai ales dacă vorbim despre localităţi mici.
  • Atenţie la taxele suplimentare pe care s-ar putea să vi le ceară cei de la cazare. Dacă apelaţi la serviciile celor de la Airbnb sau Booking.com, citiţi cu atenţie condiţiile pentru a şti exact ce trebuie să plătiţi şi ce s-ar putea inventa pe loc chiar de gazdă. Dacă vi se întâmplă, explicaţi calm şi amabil care sunt taxele afişate pe site-urile pe care le-aţi folosit şi nu plătiţi nimic în plus.
  • Grijă cu taxiurile şi autobuzele. Informaţi-vă din timp legat de preţul corect. În Maroc, infrastructura căilor ferate este neaşteptat de bine pusă la punct, aşa că dacă aveţi ocazia, folosiţi trenurile. Preţurile sunt foarte bune şi fixe. 🙂
  • Dacă nu vreţi să aveţi probleme digestive, sfatul meu ar fi să nu consumaţi deloc apă de la robinet, nici măcar pentru spălatul pe dinţi. Apa îmbuteliată nu este scumpă, aşa că folosiţi-o din plin. Tot in ideea asta, v-aş sfătui să mâncaţi preponderent mâncare gătită sau cumpărată direct de la supermarket.
  • Marocul este raiul pisicilor. Sunt peste tot! Unele drăguţe şi curate, altele mai puţin, dar le vezi peste tot. Aviz alergicilor, să aveţi medicamentaţia necesară la purtător.
  • Cu sigurată va fi o experienţă de neuitat. Nu uitaţi să savuraţi fiecare clipă şi să va bucuraţi de tot ce puteţi învaţă de la o cultură atât de diferită, dar atât de frumoasă!

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.