Tibet – Locul unde „religia nu îmbătrânește și dispare”

0

Tibetul este un loc unic în lume, unde credinţa şi religia budistă a influenţat puternic cultura şi tradiţiile, iar poziţia geografică şi condiţiile climatice au jucat un rol foarte important în dezvoltarea societăţii tibetane.

Odată cu introducerea budismului în Tibet în secolul VII, credinţa a devenit mai puternică decât economicul şi operaţiunile militare. Tibetanii au devenit, sub influenţa budismului, din poporul de războinici care domina Asia Centrală, o naţiune liniştită preocupată numai de practicarea religiei, aceasta devenind componenta de bază a identităţii naţionale tibetane. Pentru a face o comparaţie, cei care au suferit o transformare asemănătoare sunt mongolii, care din războinicii de pe timpul lui Genghis Han au devenit oamenii paşnici din zilele noastre. Datorită budismului.

Arhitectura tibetană reflectă bineînţeles la rândul ei influenţa religioasă. Majoritatea caselor şi mănăstirilor sunt construite la înălţimi foarte mari, în mare parte din piatră, lemn, pământ şi ciment, îndreptate spre sud. Datorită faptului că nu există îndeajuns de multe resurse pentru încălzire şi electricitate, sunt construite acoperişuri plate pentru a conserva căldura şi nenumărate ferestre pentru a ilumina încăperile. Cel mai important exemplu de arhitectură tibetană este Palatul Potala, fosta reşedinţă a lui Dalai Lama, fiind inclus din anul 1994 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Evenimentele care au avut loc în secolul XX, odată cu ocuparea teritoriului de către China, au afectat o mare parte din mănăstirile budiste, acestea fiind complet distruse. Cele rămase sunt extrem de colorate, în contrast cu relieful auster din jurul lor iar o parte din ele pot fi vizitate de către turişti.

Bucătăria tibetană este diferită de cea a vecinilor săi. Aici culturile trebuie să crească la altitudini foarte mari, iar dintre cele mai importante este orzul. Carnea de iac, iaurtul, untul şi brânza sunt pe lista de bază a mâncărurilor tradiţionale. Totul este servit cu beţe din bambus, spre deosebire de alte bucătării din regiunea Himalaya, unde mâncarea este servită cu mâna.

Amprenta budismului o regăsim şi în arta tibetană, sub forma artei sacre. Literatura are o istorie de peste 1300 de ani, cuprinzând un număr foarte mare de opere laice, tradiţionale, poezii, teatru sau povestiri scurte.

Tibetanii sunt foarte conservativi când este vorba de îmbrăcăminte şi chiar dacă unii şi-au îndreptat atenţia către stilul vestic, hainele tradiţionale încă sunt majoritare. Atât bărbaţii cât şi femeile poartă mânecă lungă, chiar şi în zilele cele mai călduroase de vară, excepţie fac călugării budişti.

Dacă veţi avea ocazia să participaţi la o ceremonie în cadrul unei mănăstiri, nu fiţi uimiţi dacă veţi primi o ”khata”. Este o eşarfă tradiţională, de culoare albă care simbolizează bunăvoinţă, compasiune şi este aducătoare de noroc. În general este din mătase, iar culoarea albă semnifică inima curată a celui care o dăruieşte.

Înainte de 1951, anul în care a avut loc ”eliberarea paşnică”, puţini oameni ajungeau în Tibet, fiind un ţinut misterios, ascuns omenirii. Cel mai bun exemplu este poate cartea austriacului Heinrich Harrer – ”Şapte ani în Tibet”, după care s-a făcut şi un film de mare succes avându-l în rol principal pe Brad Pitt. Acum este mult mai uşor pentru un călător să ajungă să vadă ”acoperişul lumii” însă nu ca şi turist independent, ci numai prin intermediul unei agenţii de turism. Este nevoie de un permis special emis de Biroul de Turism al Tibetului.

Preţurile nu sunt tocmai mici, însă o vizită în Tibet merită înscrisă pe lista lucrurilor de făcut într-o viaţă. Este un loc cu totul special, o naţiune greu încercată, care se luptă zi de zi pentru a-şi păstra tradiţiile vechi de mii de ani şi care a reuşit să răspândească spiritualitatea budistă tibetană în întreaga lume.

text: Adelina Stoiconi
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.