Sibiu – day break

0

Când am pus eu prima dată piciorul pe pământ sibian, prin 2005, mi s-a părut cel mai liniştit oraş. Apoi au început şantiere, zgomote, schimbări, zugrăveli: Sibiul îmbrăca o haină nouă, de sărbătoare, pregătindu-se pentru anul care l-a înscris pe harta mondială a celor mai frumoase oraşe, Sibiu- capitală culturală europeană în 2007. Atât i-a trebuit. Închipuiţi-vă un oraş mustind de cultură, artă, voie bună, oameni frumoşi la orice pas, muzică, teatru, frenezie.

Cum ar fi dacă ai avea o singură zi de petrecut în oraşul din centrul ţării? Căci, între noi fie vorba, nu se poate să nu-ţi doreşti să vizitezi acest micuţ oraş cochet şi primitor. Păi, îţi spun eu cum ar fi. În primul rând îţi vei bea cafeaua pe unele din terasele din Piaţa Mică, căci de aici îţi vei începe călătoria, admirând clădirile vesele şi ferchezuite, cu ochii lor sfidători.

Apoi, cu forţe proaspete, trecând peste Podul Minciunilor, vei urca în Turnul Sfatului, de unde vei admira în cele patru zări, întinderea sibiană. Te vei amuza să urmăreşti oamenii grăbiţi prin Piaţa Mare şi copiii care se distrează trecând prin apa fântânei arteziene. O monedă în ochean şi vei putea observa şi obiective mai îndepărtate cum ar fi monumentul de pe dealul Guşteriţei sau fabuloşii Munţi ai Făgăraşului.

Obosit după atâtea scări, îţi vei lua o îngheţată de lângă Palatul Bruckenthal, pe care, dacă vei vrea să îl vizitezi, îţi va aminti de marile muzee europene, la o scară mai mică, dar elegantă, demnă de un baron. Şi dacă tot eşti în zonă, nici Muzeul de Istorie nu te va dezamăgi. Încet, paşii te vor purta spre Parcul Cetăţii, un loc verde (e vară, da?), calm şi primitor, păzit de faimoasele turnuri. La prânz, te poţi opri chiar pe acolo, pe micile străduţe cu restaurante ca nişte bijuterii, care se lasă căutate pentru a savura delicii culinare. Dacă nu, zona pietonală Bălcescu îţi deschide braţele pentru a îmbrăţişa turistul flămând din tine.

Şi dacă oricum te-ai grăbit puţin, căci să-i spunem drept, o zi nu e tocmai îndeajuns să te bucuri de tot ce are Sibiul de oferit, poţi da o fugă până în Muzeul în aer liber Astra, unde timpul pare să fi încremenit, iar cultura românească te îmbie la tradiţie, smerenie şi bucurie.

Sper că nu te vei lăsa mulţumit de acest mic tur virtual, ci sper că am stârnit în sufletul tău dorinţa de a păşi în acest oraş al culturii, al teatrului, al jazzului, al filmului, sau pur şi simplu un oraş al viselor de vară şi de iarnă, sub veghea secolelor de istorie şi tradiţie. Te aştept.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.