Santa Claus Holiday Village și tărâmul magic al Laplandului finlandez

0

Scoate din cutia cu amintiri globul pământesc pe care îl foloseai la orele de geografie și învârte-l. Închide ochii și întinde degetul. Acum deschide ochii și spune-mi unde a aterizat degetul? Undeva prin nordul Europei, nu-i așa? Îți spun eu mai exact: a aterizat pe teritoriul Finlandei sau țara numită modest „Țara celor 1000 de lacuri”, deși ea deține undeva în jur de 188.000 de lacuri.

A venit sezonul rece și inevitabil am scos de la naftalină bocancii îmblăniți și geaca pufoasă de iarnă, iar odată cu acestea am scos și reveriile cu miros de scorțișoară. Ne facem planuri legate de sărbători, cei mai norocoși dintre noi planificând o escapadă în extrema nordică a Finlandei: Laplandul finlandez. Nu e capătul pământului, e doar locul unde poți rămâne fără cuvinte în fața naturii.

Santa Claus Holiday Village

Cu cât mergi mai în nord cu atât te afunzi mai mult în puritatea sălbatică a naturii, care în fiecare noapte este luminată de culori incredibil de intense afișate pe bolta cerească. Este vorba de Aurora Borealis sau luminile nordice care sunt vizibile în nopțile senine. Acestea apar cu câteva ore înainte de miezul nopții, de aproximativ 200 de ori pe an, acaparând cerul pentru câteva secunde sau chiar… ore. În cultura Sami acest fenomen are în spate o legendă drăguță: se spune că o vulpe aleargă pe întinsul înzăpezit al lumii Arctice, iar din coada sa ies scântei care îmbinate cu strălucirea zăpezii dau naștere unui cer jucăuș, plin de stele și lumini nordice.

Acest tărâm, unde noaptea cucerește pe timp de iarnă întinderea înzăpezită până la 70 de zile consecutive, adăpostește un mare secret- casa lui Moș Crăciun! De fapt, adăpostește casa sa personală, care nu este accesibilă vizitatorilor, și care este situată în Korvatunturi. Singurul loc unde îl poți întâlni pe Moș Crăciun este numit Santa Claus Holiday Village. Ai ghicit! Este vorba despre un sat dedicat Moșului, unde acesta își desfășoară activitatea înainte de a se retrage în casa personală. Acest sat este situat în Rovaniemi, care este centrul Laplandului finlandez, Santa Claus Holiday Village fiind traversat nu numai de milioane de turiști, ci de însăși Linia Cercului Polar.

Santa Claus Holiday Village

În acest Holiday Village, Moșul desfășoară activități intense, căci aici are sediul central unde elfii îl ajută să întâmpine turiștii veniți din toate colțurile lumii. Pe lângă rolul de gazdă, Moșul mai are responsabilitatea de a răspunde tuturor scrisorilor venite de la copii din întreaga lume. Elfii spun că acesta a răspuns la milioane de scrisori venite din 198 de țări la adresa oficiului de la Polul Nord, Arctic Circle Post Office. Cu toate că este foarte ocupat, Moș Crăciun are grijă să țină evidența copiilor care au făcut boacăne de-a lungul anului și mai ales a celor care au făcut fapte bune.

Oricine dorește să viziteze Santa Claus Holiday Village va trebui să apeleze la transportul aerian, căci renii nu vor transporta alți pasageri în afară de elfi și, desigur, Moș Crăciun. Cu toate acestea după ce ai ales să te cazezi într-una din căsuțele din sat, poți ieși la o plimbare cu sania trasă de reni sau căței huski. Așa că nu îți pierde speranța! Dacă poți face față celor aproape douăzeci de ore de întuneric, poți face orice. Știai că pe timp de iarnă cu cât mergi mai spre nord vei avea parte de mai mult întuneric, iar vara invers- vei avea parte de un soare puternic în miez de noapte!

Santa Claus Holiday Village

Aici, totul este construit astfel încât fiecare vizitator să resimtă sentimentul sărbătorilor de iarnă în cel mai autentic mod posibil: cine nu este impresionat atunci când este înconjurat de magie? Partea cea mai frumoasă este că orașul este deschis pe tot parcursul anului, așadar oricine poate sta în poala Moșului, indiferent că e iunie sau decembrie. Este adevărat, sezonul cel mai aglomerat este în perioada premergătoare Crăciunului. Dacă ești pasionat de snowmobil, poți planifica o plimbare, mergând în Arctic Circle Snowmobil Park. Dacă nu, poți oricând vizita Arctic Circle Husky Park, unde te poți juca cu cățelușii obișnuiți cu vizitatori și poate chiar să te dai cu sania trasă de aceștia. Sunt multe opțiunile de petrecere a timpului în acest sat buclucaș- pentru cei mici sunt planificate întâlniri cu Moș Crăciun, sesiuni de poze, cursuri de gătit prăjituri specifice Crăciunului și mai ales prăjiturile preferate de către Moș. Întotdeauna vei avea lângă tine un elf care te va ajuta să dai forma perfectă prăjiturii tale! Știai că elfii sunt vizibili numai pentru cei care cred în magia Crăciunului? Ai grijă ce spui cât timp ești în Santa Village, căci e posibil să nu găsești sub brad niciun cadou dacă faci prostioare.

Pentru cei cărora le plac poveștile, elfii au pregătit un loc special și au amenajat un foc magic în jurul căruia se spun cele mai frumoase legende Sami. Întâlnirea aceasta este un prilej numai bun pentru a cunoaște mai bine cultura ce se ascunde dincolo de mantia de basm care înconjoară întregul sat. În lumea Santa Village este loc pentru toată lumea și mai ales, fiecare membru al familiei are o groază de activități la care să participe. Moșul are grijă să bucure întreaga familie, indiferent de vârstă.

Santa Claus Holiday Village

Poate ar fi timpul să te uiți spre cer și în caz că vezi vreo stea căzătoare să îți pui o dorință sau, și mai simplu, trimite-i Moșului o scrisoare. Cu siguranță îți va răspunde- cine știe, poate vei găsi sub brad cadoul pe care ți l-ai dorit anul acesta!

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Giorgia Harasim

Dă-mi un vinil cu blues, o ciocolată cu marțipan, un fotoliu comod, o carte bună și o să vezi cel mai fericit om de pe pământ. Toate astea montate într-o casă pe roți cu destinația „over the rainbow”.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.