Revelionul în jurul lumii

0

Mulţi dintre noi vom petrece Revelionul cântând, dansând şi îmbrăţişând persoanele dragi sufletului nostru atunci când ceasul va anunţa miezul nopţii. Dar oare cum sărbătoreşte restul lumii? Cum este sărbătorită credinţa unui nou început în ţări îndepărtate şi speranţa de mai bine a vecinilor noştri?

Am căutat cu grijă printre filele de poveste învechite de timp ale istoriei şi am aflat că Babilonienii sărbătoreau revelionul încă de acum şase mii de ani, pe parcursul a 11 zile de la prima lună nouă după solstiţiu. Oamenii, ca şi acum de altfel, îşi stabileau ţeluri şi dorinţe pentru anul ce va urma.

1 Ianuarie este prima zi din an pentru cea mai mare parte a globului, însă există culturi în care Revelionul este sărbătorit într-o zi cu totul diferită. Noul an chinezesc se sărbătoreşte la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, Rosh-Hashanah – Noul An evreiesc, toamna iar după calendarul iulian, la mijlocul lunii ianuarie. Manifestările şi tradiţiile diverselor culturi sunt unice, însă un singur lucru va rămâne întotdeauna la fel şi împodobeşte cerul pe tot globul în noaptea dintre ani – artificiile de toate mărimile şi formele posibile.

Americanii sărută persoana iubită la cumpăna dintre ani iar irlandezii îşi caută dragostea – În Statele Unite ale Americii oamenii sunt de părere că sărutul de la miezul nopţii va alunga toată tristeţea, experienţele şi amintirile neplăcute ale trecutului şi va crea posibilitatea unui viitor strălucitor şi plin de iubire. În Europa, mai exact în Irlanda, la mii de kilometri depărtare, tradiţia pare luată din aceeaşi carte, un prilej de a-ţi găsi fericirea alături de jumătatea ta. Fetele singure aşează în noaptea dintre ani vâsc sub pernă, urmând să viseze la momentul în care îşi vor întâlni marea dragoste.

Scoţienii sărbătoresc Hogmanay – În Scoţia oamenii au un mod mai aparte de a sărbători trecerea în noul an – Hogmanay, o paradă de mingi de foc care au rol purificator. Vechiul an este ars iar celui nou îi este permis să vină. O tradiţie care datează încă de pe vremea vikingilor. Atât în Marea Britanie şi Irlanda cât şi în multe alte regiuni din Europa s-a păstrat superstiţia primului om care intră în casă în anul nou şi darul adus de acesta, prosperitate, fericire, bogăţie, linişte sau voie bună.

În Spania se mănâncă 12 struguri pentru noroc. – Spaniolii obişnuiesc să mănânce câte un strugure la fiecare bătaie a ceasului, timp în care îşi pun o dorinţă, sperând că anul nou să o îndeplinească. Tradiţia a început în anul 1895, din încercarea unor proprietari de podgorii de a găsi clienţi noi în perioada sărbătorilor, când au realizat că aveau un surplus de struguri. Inventivi spaniolii… business-ul funcţionează şi în ziua de azi.

În Danemarca se sparg farfurii – Aici este obiceiul de a sparge farfurii în uşa vecinilor şi a prietenilor. Tradiţia spune că familia care va avea cele mai multe cioburi în faţa uşii la intrarea în noul an, va avea parte de noroc şi prieteni mulţi. Dar de curăţenia de după cine se ocupă? Aceeaşi situaţie o găsim şi în Napoli, Italia, unde oamenii aruncă pe geam la miezul nopţii obiecte vechi, simboluri ale anului trecut, însă tradiţia a început să-şi piardă din intensitate în ultimii ani.

În Iran se sărbătoreşte Nowruz-ul. – Dacă ne îndreptăm atenţia şi spre alte continente, găsim de exemplu Iran, unde prima zi de primăvară marchează începutul unui Nou An Persan ( Nowruz ), simbolizând renaşterea zeului sacrificiului, Domuzi. Oamenii se îmbracă precum acesta, în întregime în roşu pentru a atrage norocul, îşi pictează faţa în culoarea neagră şi dansează pe străzi cu tamburine şi trompete.

În Japonia, zeul Noului An coboară pe pământ – În templele budiste clopotele sună de 108 ori pentru a-l întâmpina pe zeul Toshigami, în ajunul noului an. De asemenea curăţenia în casă este obligatorie atât la japonezi cât şi la chinezi pentru a îndepărta ghinionul şi gândurile rele din casă iar felicitările trimise prin poştă prietenilor şi rudelor nu pot lipsi de fel.

Indiferent unde ne-am afla, în România sau în capătul celălalt al lumii, Revelionul este sărbătorit cu multă voie bună, gânduri pozitive, dragoste, vise şi multă bucurie, cu speranţa că anul următor va fi unul mult mai bun şi mai prosper faţă de cel pe care îl lăsăm în urma noastră.

text: Adelina Stoiconi
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.