Palma de Mallorca

0

De la clasicele atracții turistice care trebuiesc bifate atunci când ajungi pe această insulă a Spaniei, la plajele cu nisip mai fin decât făina ce sunt spălate de valurile Mediteranei și până la viața de noapte colorată care îți pune la dispoziție mai multe modalități de distracție, Palma de Mallorca îmbină toate elementele necesare unui sejur, a unui city-break sau poate oferii chiar un refugiu călduros pe timp de iarnă.

Cu un stil aparte, sofisticată, intimă și în același timp plină de viață, Palma, capitala insulei Mallorca, situată pe malul stâng al acesteia, găzduiește în jur de 50% din populația întregii insule iar anual mai mult de 3 milioane de turiști îi calcă țărmul în căutare de experiențe noi.

Istorie și cultură

Ca și insulă, Mallorca, a trecut prin numeroase invazii și cuceriri în decursul istoriei, maurii fiind cuceriți de spanioli în secolul 13, atunci când Palma a devenit un important port și punct de negoț al Spaniei. Palma a fost numită după orașul Roman Palmaria (fondat în jurul anului 120 DC) care încă există îngropat la vreo 2 metrii sub actualul oraș. Locuitorii încă găsesc rămășițe ale civilizației Romane de mult apuse.

Această istorie multiculturală se reflect și în multitudinea de monumente arhitecturale pe care le întâlnim pe toată întinderea orașului. Cel mai impunător și cunoscut monument al Palmei de Mallorca este Catedrala orașului numită La Seu care a fost construită în anul 1230 în stil gotic.

Legendele spun că atunci când Jaume I naviga spre Mallorca, o furtună nemaintâlnită i s-a abătut în cale. Acesta a jurat că, dacă va acosta în siguranță, va construi o biserică mare în numele Maicii Domnului. În ziua de anul nou, în 1230, la o zi după căderea Palmei, o piatră de temelie a fost așezată simbolic peste moschea orașului (care la timpul ei fusese un templu Roman). S-a lucrat timp de 400 de ani la această Catedrală, iar lucrările au fost reluate când în anul 1851 un cutremur a distrus aripa de vest a Catedralei. În acest secol, celebrul Antoni Gaudi și-a pus amprenta pe arhitectura catedralei. Privită din depărtare, Catedrala pare să își aibe fundația ridicată direct din mare.

Nu departe de grandioasa Catedrală, se află celebrele Băi Arabe. Aceste băi, care datează din secolul 10, sunt singurul monument de pe vremea orașului Arab, Medina Mayurqa (Palma din zilele noastre). Cel mai probabil ele făceau parte din casa unui nobil și se aseamănă cu alte băi de genul descoperite în alte orașe Islamice.

Zidul de apărare ce în vremurile trecute împrejmuia orașul și îl proteja de potențialii invadatori, a fost dărâmat iar în locul lui s-a construit drumul cunoscut azi sub denumirea de Las Avingudas, un drum circular care înconjoară Palma. Fără îndoială, turiștii care aleg ca destinație Palma de Mallorca își petrec cel mai mult timp în interiorul drumului circular, zonă ce este cunoscută ca orașul vechi. O parte bună din orașul vechi este destinat pietonilor, accesul cu mașina fiind restricționat, ceea ce face ca plimbările să fie o adevărată bucurie ce îți dau prilejul să faci cunoștință cu toate monumentele arhitecturale importante și de asemenea să descoperi multitudinea de magazine ce stau pitite pe străduțele orașului îmbiindu-te la cumpărături.

Distracție și relaxare

Cei care aleg această destinație exotică pentru soare, plajă și apă, vor fi răsplătiți din plin, deoarece Palma dispune de mai multe plaje în funcție de nevoile fiecăruia. Dacă te duci spre est, vei da nas în nas cu plaja portului Portixol, o plajă mai mică și mai liniștită pentru cei care caută relaxare și liniște. Împrejmuită de căsuțe ale foștilor pescari, Portixol vă pune la dispoziție o paletă largă de restaurante și cafenele cu vedere spre mare. Tot în portul Portixol, împrejmuită de palmieri poți să te bucuri de plaja Ciudad Jardin, unde un număr mare de tineri aleg să-și petreacă nopțile, în cluburile de pe malul mării.

Imediat lângă faimoasa Catedrală La Seu, se află Parc de la Mer, care găzduiește concerte, fieste dar și cinema în aer liber pe toată perioada anului.

De asemenea în Palma puteți experimenta un alt tip de cultură atunci când se organizează una din faimoasele sale fieste. Cele mai importante evenimente de acest fel se țin în ianuarie (de Sfântul Sebastia) și în iunie (de Sfântul Ioan). Sfântul Sebastian este considerat ocrotitorul orașului iar locuitorii nu se dau înapoi când vine vorba să-l sărbătorească. Sărbătoarea are loc pe 19 ianuarie și putem fi martori la parade nemaivăzute, concerte și artificii. O adevărată sărbătoare în stil Palmarez.

Cea de-a doua mare fiestă (de Sfântul Ioan) începe în 24 iunie, dar faimoasa noapte de foc este celebrată în data de 23 iunie atunci când se aprind lumânări și torțe în tot orașul și localnicii se îmbracă în demoni și draci și aleargă prin oraș cu torțe, ca mai apoi toată lumea să se adune în Parc de la Mer pentru concerte, alte torțe și focuri de tabără și bineînțeles focuri de artificii. Este o festivitate pe care nu poți să o ratezi.

Întradevăr Palma de Mallorca poate fi considerată una dintre cele mai importante destinații exotice de lux în prezent. Dacă ai să ajungi pe această minunată insulă cu siguranță iahturile acostate în port îți vor lua răsuflarea și te vor face să visezi.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.