O zonă de basm: Maramureș

0

O zonă de basm, cu peisaje pitorești ce te lasă fără suflare, unde dimineața te trezești cu ciripitul păsărelelor și unde oamenii încă mai folosesc ca mijloc de transport calul cu căruța. Când ajungi în Maramureș, timpul pare să fi stat în loc și ajungi să te simți iară un copil pe vremea când cea mai exotică călătorie era vara în satul bunicilor. 

Ca simplu călător, ai ocazia să te întorci în timp și să fi martorul unor vremuri în care totul era mai simplu, în care duminica era zi de sărbătoare și lumea, după ce mergea la biserică, ieșea la poartă la taifas.

Maramureșul este un loc mic și unic situat în inima Europei, în nordul României în care oamenii au păstrat cu grijă cultura, tradițiile și stilul de viață al țăranului medieval. Această regiune care pune atât de mare accent pe tradiție, face trimitere spre o eră a mândriei și a valorilor morale cum nu mai întâlnești în zilele noastre decât în cărți sau în poveștile bunicilor.

Puține s-au schimbat în secolele ce au trecut. Familile încă trăiesc în același sat, în casele străbunilor lor, iar tradițiile și meșteșugurile sunt transmise din generație în generație. Bunicile își învață nepoatele să coasă straie populare, biserica încă reprezintă stâlpul solid, spiritual al comunității, vecinii se cunosc toți între ei și nu ezită să se ajute unul pe altul. O adevărată utopie a ruralului românesc.

Viața în Maramureș reprezintă un mister și pentru mine care sunt născută în România cu verile petrecute la sat. Ca să ajungi în Maramureș conduci prin trecători montane unde florile cresc sălbatic la fiecare cotitură ca mai apoi să ajungi în locul în care misterul tradițiilor românești se deschide în fața ta precum o floare la lumina soarelui și ajungi să te simți ca într-un muzeu viu, care poate fi dincolo de înțelegerea călătorului capricios.

Fiind o zonă atât de încărcată cu locuri minunate de vizitat, mi-ar lua o zi doar să le enumăr pe toate. De aceea, mai jos o să vă dau câteva sugestii, lăsându-vă mai departe pe voi să descoperiți meleagurile moțiilor.

 

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

 Închisoarea din Sighet, numită și Memorialul Durerii, a fost construită în anul 1897 și a fost folosită ca închisoare de drept comun până în anul 1950 când au început să fie aduși și încarcerați peste o sută de demnitari români (foști miniștri, istorici, jurnaliști, militari, politicieni, academicieni etc). În lunile ce au urmat, au fost aduși și încarcerați în jur de 50 de episcopi și preoți greco și romano catolici. Cei care ajungeau să fie închiși aici erau ținuți în condiții mizere, exploatați și foarte puțin hrăniți. Nu aveau voie să se uite pe geam sau să se întindă pe paturile din camerele neîncălzite. Cei care nu se supuneau acestor reguli ajungeau să fie închiși în “neagra” sau “sura” camere de izolare fără lumină. Batjocura era la regula zilei, iar cei care au greșit în fața comunismului și au ajuns să fie închiși aici au trăit niște clipe de coșmar. În anul 1955, ca urmare a Convenției de la Geneva și admiterii României comuniste în ONU, a avut loc o grațiere a deținuților. Din cei aproximativ 200 de deținuți din acea perioadă, 52 nu au supraviețuit condiților mai mult decât aspre.

În anul 1993, fundația Academia Civică a preluat ruina fostei închisori în vederea transformării ei într-un muzeu.

În zilele noastre fiecare cameră a fost transformată într-o poveste despre suferința unor oameni nevinovați, iar zidurile închisorii sunt pline de poveștile celor care au murit în această închisoare a torturii.

Aici și-au pierdut viața în cel mai urât mod posibil, medici, ingineri, avocați, episcopi, foști miniștri, profesori, istorici și nu numai.

 

Mocănița din Valea Vaserului – Vișeul de Sus

O adevărată reîntorcere la mama natură, mocănița străbate o zonă de 21 km de-a lungul râului Vaser, printr-o vale de-o frumusețe fermecătoare, sălbatică, fără drumuri sau sate, singurele viețuitoare cu care te poți întâlni fiind lupii și urșii. Mocănița urcă până la stația Paltin, unde dacă nu ești pregătit cu cele necesare unui picnic, o firmă de catering îți pune la dispoziție o ofertă de mâncare diversificată. Trenurile turistice circulă de primăvara până toamna (mai-octombrie).

 

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Din nume, îți poți da seama că nu e vorba de un cimitir oarecare. Legendele spun că pe timpul Dacilor, moartea nu era văzută ca sfârșitul vieții ci mai degrabă ca trecerea într-un alt plan spiritual, unde aveai prilejul să-l întâlnești pe zeul suprem Zamolxe. De aceea pentru ei, moartea era oarecum un prilej de bucurie, nicidecum un moment sumbru și trist.

La fel ca pe vremea Dacilor, în Cimitirul Vesel din localitatea Săpânța, moartea este luată oarecum peste picior prin povești și poezii amuzante ce spun povestea celui înhumat într-un mod satiric. De aceea atunci când te aflii în acel cimitir nu știi cum să te simți. Locul în sine ar trebui să te întristeze, dar tot ce te înconjoară te binedispune și amuză. Cimitirul datează încă din anul 1930 și este creația lui Stan Ioan Pătraș, artist local popular, care a fost în același timp sculptor, pictor și poet.

Când ajungeți prin Maramureș, Cimitirul Vesel trebuie să se afle pe itinerariul vostru. La poartă, poți să întrebi și astfel să fi îndrumat spre cele mai amuzante cruci, cum ar fi: “Crucea cu Soacra” sau “Mort de Moarte forțată”

Locuri de vizitat sunt nenumărate. Iar când o să ajungi pe aceste meleaguri maramureșane, ai putea să vizitezi și:

 Mănăstirea Bârsana

 Biserica de lemn din Poienile Izei 

 Biserica de lemn din Șurdești

 Biserica de lemn din Plopiș

 Biserica de lemn din Ieud

 Biserica de lemn din Budești

 Stâlpul Tătarilor

 Muzeul satului Maramureșan

 Muzeul de istorie și arheologie

 Cimitirul săracilor

 Cimitirul Evreiesc

 Casa memorială Stan Ioan Pătraș

 

În aventura mea în Maramureșul văilor, mânăstirilor și al mocăniței, am poposit la pensiunea Magnolia din Vișeu de Sus, loc verde cu oameni calzi, locație cheie pentru excursii către obiective.

  

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.