Noua Zeelandă sau călătorie spre mijlocul pământului

0

Atunci când ne întrebăm prietenii despre cum s-au simțit în concediu, de cele mai multe ori primim un răspuns de genul: „Pfff, am avut o priveliște ca-n filme! Wow, deci stai să îți povestesc…”. Trebuie să recunosc că adesea mă pufnește râsul atunci când primesc sau ofer acest răspuns, căci prea puțin ne gândim la faptul că locațiile văzute prin filme sunt reale. Nu în toate filmele, ce e drept, dar în marea majoritate. Ce mi-ai răspunde dacă ți-aș spune că trilogia „Stăpânul inelelor” a fost filmată în Noua Zeelandă? Știai că și „Cronicile din Narnia” au fost filmate tot acolo? Să nu mai menționez de lumea hobbiților prezentată în „Hobbitul”, care poate fi experimentată pe viu în Hobbiton!

noua zeelanda

Dacă nu ai înțeles despre ce e vorba, lasa-mă să-ți explic: în acest articol vom descoperi Noua Zeelandă prin prisma Hollywoodului care a transformat-o în locația numărul 1 în industria filmului. Cred că este de la sine înțeles impactul pe care l-a avut asupra turismului, mai ales dacă este vorba de a explora platourile de filmare ale unor filme celebre, platouri care nu sunt altceva decât peisaje ce îți fură pentru câteva secunde respirația datorită frumuseții lor.

noua zeelanda

Știu că citind aceste rânduri deja te-am convins să vizitezi Noua Zeelandă, însă înainte de a pleca la drum, ai grijă să iei cu tine o pereche de ochelari de soare, bocanci de munte, strecoară-ți în rucsac o pelerină de ploaie și asigură-te că ai suficientă cremă cu factor de protecție solară, căci nu vrei să te prăjești sub soarele puternic. Recomandat ar fi ca înainte de a-ți face bagajul să studiezi puțin clima și mai ales anotimpurile, pentru că e posibil să ai o surpriză- lunile anului nu prea corespund cu anotimpurile cu care suntem noi învățați. Spre exemplu: dacă ne-am hotărâ să călătorim prin Noua Zeelandă în decembrie și ianuarie am avea parte de vară, mai precis de temperaturi între 20-25 grade Celsius. În schimb, dacă planificăm plecarea pentru lunile iunie, iulie, august, e posibil să avem nevoie de clăpari, căci ne vom bucura de iarnă și de temperaturi cuprinse între 10-15 grade. Poate ar trebui să incluzi în bagaj și o hartă, ascunsă într-un buzunar lateral, la care să mai tragi cu ochiul pe măsură ce călătorești, căci țara hobbiților este formată din aproximativ 800 de insule, mare parte din ele fiind încă nelocuite. Cel mai probabil vei vizita principalele două insule, însă niciodată nu strică să ai mai multe informații despre locurile pe care le vizitezi.

taranaki

Acum că știi ce ar trebui să nu lipsească din bagaj, să îți spun și ce poți face pe acolo. Îți mai amintești de legendarul serial „Xena – prințesa războinică”? Ei bine, chiar în genericul acestuia este prezentată imaginea impresionantă a unei coaste abrupte de care se loveau valurile imense și spumoase ale mării. Așadar, primul lucru pe care îl poți face în Noua Zeelandă este să stai pe o asemenea coastă, să te bucuri de briza răcoroasă și de sunetul valurilor agitate. Nu îți face griji, vei avea parte de intimitate, căci lungimea totală a coastei este de aproximativ 15.200 km ceea ce face ca posibilitatea găsirii unui colț retras, nepopulat, să fie destul de mare. O recomandare este locația Karekare situată în partea de nord, nu foarte departe de cunoscutul oraș Auckland, care poate fi regăsită în filmul „Pianul” (1993) în cea mai frumoasă formă, adăpostind un pian care ajunge să schimbe cursul unor vieți. Te încurajez să treci pe listă atât vizitarea plajei cât și vizionarea filmului!

În Hobbiton, locul de filmare al „Stăpânului inelelor” și „Hobbitul”, se pot vizita 44 de case de dimensiuni ridicol de mici.

Pentru cei care nu se mulțumesc cu faptul că Noua Zeelandă este țara care vede prima răsăritul, există posibilitatea escaladării ghețarului Franz Josef aflat în partea de sud. Cine nu și-ar dori să  zboare cu elicopterul și să aterizeze pe un ghețar pe care îl poate lua la pas? Gradul de dificultate al itinerariului este adaptat în funcție de rezistența vizitatorilor, în principiu excursia fiind deschisă oricui indiferent de experiența în hiking. În cazul în care elicopterul generează emoții mult prea greu de digerat, există posibilitatea unei plimbări prin valea ghețarului, care presupune puțin mai mult timp și efort din partea vizitatorului, însă care merită fiecare picătură de sudoare. Pe lângă imperiul de gheață ce se așterne în fața ochilor, ghizii au grijă să sublinieze drasticele schimbări prin care a trecut ghețarul ca urmare a procesului de schimbare climatică, încercând astfel să stimuleze grija față de natură.

hobbiton

Misty Mountains, Mountain Doom sunt doar două dintre punctele de atracție pentru fanii „Stăpânul inelelor” și „Hobbitul” și nu sunt altceva decât… Alpii! Cele două serii au hrănit dorința de a vizita locul în care Sauron a făurit inelul care a generat legendarele războaie dintre forțele binelui și ale răului, marketingul punându-și puternic amprenta asupra modului de promovare al locațiilor care au constituit baza decorului pentru cele două serii. De aici și apariția pachetelor de tipul „Pachete de turism Middle-Earth” sau pe scurt: o incursiune spre mijlocul pământului, pe urmele hobiților și a orcilor. În Hobbiton, locul de filmare a seriilor mai sus menționate, se pot vizita 44 de case de dimensiuni ridicol de mici care au fost construite în Hamilton, Waikato, pentru a da viață pe ecran Comitatului. Pe lângă aceste case construite în dealuri, un alt punct de atracție îl constituie peșterile Waitomo, care sunt prezentate pe peliculă ca loc de joacă a celebrului personaj Gollum. Acestea sunt un adevărat labirint în care te poți pierde cât ai zice: „My precious!”. Personal, nu aș vrea să mă întâlnesc cu Gollum prin acele găuri întunecate și friguroase.

Nu știu de voi, dar eu mi-am pregătit între timp un bol de popcorn și mă pregătesc să petrec câteva ore în compania hobbiților. Sau… mă uit la „The whale rider” (2002), căci am auzit că imaginile cu balenele sunt pur și simplu sublime, iar cultura Maori este prezentată în lumina legendelor care i-au conturat existența. E un film ce merită văzut! Sau… mai bine îmi fac bagajul și plec spre Kaikoura să văd cu ochii mei ce înseamnă dansul acrobatic al unei balene!

auckland noua zeelanda

About Author

Giorgia Harasim

Dă-mi un vinil cu blues, o ciocolată cu marțipan, un fotoliu comod, o carte bună și o să vezi cel mai fericit om de pe pământ. Toate astea montate într-o casă pe roți cu destinația „over the rainbow”.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.