Musical și operetă în decor austriac

0

Lehár Festival Bad Ischl

„Nessun dorma! Nessun dorma!” Am vocea lui Pavarotti în gând și e intensă. Simt până în măduva oaselor cum îmi spune: „Nessun dorma! Să nu doarmă nimeni!”. Este ora 3 dimineața, iar eu nu am cum să îmi scot din cap versurile astea căci de puțin timp am pus piciorul în Lucca (Italia) și mă uit pe geamul hotelului la străzile ce așteaptă să le iau la pas dis-de-dimineață. Să nu mai menționez faptul că mă aflu în orașul natal al compozitorului Giacomo Puccini și sunt de-a dreptul nerăbdătoare să particip la festivalul Puccini e la sua Lucca, ce a început în 31 martie și se termină în 31 octombrie, iar partea fascinantă este că timp de 8 luni de zile sunt date concerte în fiecare zi în diferite locații din acest oraș. Cum să dormi știind că la doi pași de tine e casa lui Puccini? Ce poate fi mai frumos pentru un meloman decât să afle povestea compozitorilor preferați și să asculte operele lor cântate chiar în orașul natal sau în cel care le-a fost muză?

festival de muzica si operata austriaca

Vorbesc la plural pentru că norocul face ca ultimul oraș vizitat înainte de Lucca să fie Bad Ischl, situat în Austria, locul în care compozitorul Franz Lehár și-a compus cele mai importante opere; orașul în care am fost fermecată de Lehár Festival Bad Ischl, festivalul de musical și operetă care îmbină modernul cu clasicul într-un stil anume, într-un stil ce te face să regândești aceste două concepte. Nu mi-am propus să fac un tur al festivalurilor culturale, însă nu pot să spun că sunt deranjată de faptul că escapada mea a coincis cu desfășurarea acestora și nu regret niciun acord de vioară sau pian auzit în cadrul  festivalurilor. Să revenim însă la acest mic oraș imperial, mai bine spus stațiune, Bad Ischl care este renumit datorită personalităților care îl populau vară de vară, devenind în timp rezidența temporară a reprezentanților de vază din lumea nobilă austriacă. Printre cei mai importanți vizitatori se pot menționa Franz Joseph, cunoscuta împărăteasă Sisi, și compozitori precum Oscar Straus și Anton Bruckner. Primele detalii despre oraș apar în anul 1262 și are parte de o multitudine de povești care îl fac atractiv pentru orice iubitor de istorie sau de povești de dragoste, căci Bad Ischl este locul unde Franz Joseph a anunțat logodna sa cu viitoarea împărăteasă Sisi și tot aici legenda spune că aceasta a rămas însărcinată.

festival de muzica si operata austriaca

Cu toate acestea, festivalul Lehár Festival Bad Ischl nu vorbește despre aceste detalii. Scopul său este de a aduce în fața melomanilor atât opere cunoscute cât și opere mai puțin cunoscute ce aparțin compozitorului Franz Lehár. Acest festival a fost lansat în anul 1961, iar pe măsură ce a trecut timpul și-a redefinit atât numele cât și stilul, ajungând să fie considerat un eveniment internațional. Anul acesta au fost planificate și prezentate publicului două producții: „My fair lady” și „Die Ungarische Hochzeit” („Nuntă ungurească”). Două producții pe cât de diferite pe atât de bune. În momentul în care mi-au fost fluturate pe sub nas biletele pentru acest festival, în calitate de „presă Altfel”, am acceptat invitația fără să stau pe gânduri sau să realizez că nu voi înțelege mare lucru pentru că spectacolele sunt în limba germană. Mai bine chiar: în dialect. Așa că în momentul în care am ajuns în sala de spectacol am realizat că voi înțelege firul acțiunii doar cu ajutorul vizualului și a vocilor, nu prin cuvintele în sine. În acest context credeam că nu voi avea șansa de a înțelege mare lucru, însă cu minimul de germană (reziduri ale orelor din liceu) și cu ajutorul a câtorva dintre artiștii care jucau în producții am ajuns să mă bucur în totalitate de spectacole. Trebuie să recunosc că având acces în culisele acestui festival am ajuns să înțeleg mai bine ce înseamnă să cânți operă. Stând în același apartament cu artiștii care populau scena în fiecare seară, am învățat că disciplina este un factor important în obținerea succesului în calitate de muzician. În fiecare dimineață mă trezeam zâmbind fie pentru că auzeam prin perete cum colegii de apartament fac vocalize, fie pentru că se viziona vreo înregistrare a unui spectacol de operă considerat de neegalat. Apoi veneau și repetițiile, când trebuiau să învețe toate mișcările ținând cont de orchestră, de fiecare personaj de pe scenă, de fiecare element de decor sau întorsătură de situație. Să vezi niște oameni pe scenă dansând în pantaloni scurți nu e așa de atractiv, însă costumele și machiajul te bagă într-o lume din care cu greu vrei să mai ieși.

festival de muzica si operata austriaca

Cred că momentul în care mi-am dat seama cât de multă muncă necesită organizarea unui astfel de festival a fost cel în care am discutat cu Prof. Dr. Michael Lakner, cel care se ocupă de tot ceea ce înseamnă Lehár Festival. Este cel care are responsabilitatea de a angaja o echipă de profesioniști, fie că e vorba de regizor, coregraf sau dirijor. De acolo se începe căutarea celor care vor da viață personajelor din producțiile alese pentru a fi puse pe scenă în anul ce urmează, se dau audiții la care participă artiști din întreaga lume, apoi se aleg cei mai buni și începe munca grea. Încep repetițiile, primele întâlniri stângace dintre cor și orchestră, primii pași pe scenă, totul derulându-se într-un ritm amețitor până în momentul deschiderii festivalului. Ce mi-a plăcut la discuția purtată cu artistul și omul Michael Lakner a fost faptul că pe un ton extrem de detașat și, totodată, încrezător mi-a spus că el își dorește ca pe scenă să aducă artiști profesioniști care să îmbine replicile cu cântatul efectiv într-un mod cât mai natural, căci a face o astfel de trecere în doar câteva secunde de la dialog la cântat este dificil și nu orice artist reușește să o facă într-un mod fin. Până în acel punct nu credeam că a juca într-o operetă sau musical e chiar atât de dificil: ce e așa greu să sari, să te răsucești, să dansezi vals, în timp ce cânți pe 3 voci într-un cor format din peste 15 persoane? Acum că mă gândesc mai bine mi se pare misiune imposibilă, cel puțin pentru mine, căci corul festivalului Lehár s-a descurcat de minune.

festival de muzica si operata austriaca

Lucrurile frumoase au și ele un final. Trenul meu a pornit spre Salzburg chiar la ora la care începea ultimul spectacol din cadrul festivalului și am un nod în gât atunci când mă gândesc la toți acei oameni pe care i-am cunoscut cât timp m-am bucurat de Bad Ischl, când mă gândesc la toate acele vocalize care mă trezeau zilnic și mai ales când îmi aduc aminte cât de multă bucurie și energie am primit direct de pe scenă! Cu toate aceste mă consolez cu gândul că anul viitor voi vedea pe scena Lehár Festival  unul din spectacolele mele preferate: „Liliacul” și de data aceasta voi da un update cunoștințelor mele de limba germană!

festival de muzica si operata austriaca

sursă foto: fotohofer.at

About Author

Giorgia Harasim

Dă-mi un vinil cu blues, o ciocolată cu marțipan, un fotoliu comod, o carte bună și o să vezi cel mai fericit om de pe pământ. Toate astea montate într-o casă pe roți cu destinația „over the rainbow”.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.