Lucca – cel mai frumos oraș medieval din Toscana

0

În vara anului trecut, pe nepusă masă, am început să îmi fac bagajele cu gândul la excursia deloc planificată către Lucca. Urma să mă întorc în România după mai bine de o lună de colindat prin Suedia și Austria, iar un mic ocol îmi făcea cu ochiul din ce în ce mai mult, mai ales că era vorba de Toscana, Italia. Așa că m-am urcat în mașină alături de partenerul meu de călătorie și am pornit spre Lucca.

Lucca cel mai frumos oras medieval din Toscana

Am reușit să găsim un loc de cazare la o pensiune situată chiar în interiorul cetății ceea ce ne-a bucurat enorm, căci 90% din farmecul orașului se află între zidurile cetății medievale construite în secolul al XVI-lea. Lucca este și a fost un oraș de mare importanță strategică, extrem de disputat încă din vremea goților și a lombarzilor. Numele orașului vine din limba celtică („Luck”) însemnând pământ mlăștinos. Aceste mici indicii le-am aflat în drum spre Lucca, între repetatele căderi de net datorate semnalului prost.

catedrala san martino

După mai bine de zece ore de șofat am pășit în pensiunea Albergo Diana chiar cu zece minute înainte de a se închide recepția. Cochetăria micului local ne-a descrețit fruntea: am primit o cameră extrem de roz, cu ferestre imense ce dădeau spre Via del Molinetto, una din zecile de străzi înguste care împânzeau cetatea. Până și dimineața a adus cu sine acel aer boem și de neconfundat al Italiei: dormind cu geamurile larg deschise din cauza căldurii, dimineața am beneficiat de un mic concert de pian oferit de un băiețel care stătea chiar peste drum de noi. Acest mic moment artistic ne-a oferit doza de energie pentru a ne mobiliza și a lua la pas cetatea, cu o mini-hartă între palme, primită de la gazda noastră. Aici nu ai șansa să vezi clădiri în paragină, căci construcțiile au fost transformate în muzee, pizzerii sau cafenele, amenajarea acestora urmând specificul local. Chiar și pensiunea noastră a rezultat prin reamenajarea unei construcții medievale, dovada fiind ferestrele cu gratiile din fier care datează din perioada medievală.

Lucca cel mai frumos oras medieval din Toscana

Am ieșit din pensiune și am pornit spre stânga, pe Via del Molinetto, ajungând într-o mică piață. Ajunsesem chiar în Piazza San Martino, una din cele mai importante puncte din cetate, care și-a primit numele după impunătoarea Catedrală San Martino ce tronează în fruntea pieței. Inițial, catedrala a fost construită în secolul al VI-lea, însă ceea ce vedem noi astăzi este rezultatul nenumăratelor intervenții desfășurate între secolele XIII-XV. Deși catedrala a trecut printr-o multitudine de modificări arhitecturale, fațada este partea care a suferit cele mai puține intervenții fiind și partea cea mai veche a clădirii. Ce este curios este faptul că deși timp de trei secole Catedrala San Martino a fost reconturată, stilurile arhitecturale s-au îmbinat într-un mod uluitor de armonios. Acest reper istoric important pentru cetate a fost înzestrat cu mituri alimentate de-a lungul timpului. Dacă pășești în catedrală, în primă fază vei fi copleșit de grandoarea sa, iar pe măsură ce revi la realitate vei vedea un mic templu octogonal realizat undeva lângă altar. În 1484 artistul Matteo Civital realizează această structură al cărui scop este acela de a adăposti crucifixul numit și Santa Croce. Conform legendei, acest crucifix a fost sculptat în cedru libanez de către artistul italian Nicodemo sub îndrumarea îngerilor. Timp de secole a fost ținut ascuns, a săvârșit miracole și a inspirat menestreli și poeți. Așa cum este obiceiul, lângă o catedrală întotdeauna este construit un palat. În consecință, lângă Catedrala San Martino am întâlnit zidurile pline de povești ale Palatului Micheletti. Catedrala fiind închisă și palatul neputând fi vizitat, am ales să ne continuăm drumul spre Via Duomo care ne-a dus direct în Piazza di Giglio, o nouă piață impresionantă încercuită de palate și clădiri ce-ți fură nu numai ochii ci și gândurile. Aici am avut plăcerea de a vizita micul Teatro del Giglio, iar șansa a făcut să stau câteva minute în spatele scenei în timp ce pe scena teatrului din Lucca se desfășurau audiții pentru roluri în operele noii stagiuni. Tot aici am aflat că suntem la câteva minute de casa lui Giacomo Puccini, celebrul compozitor italian.

Lucca cel mai frumos oras medieval din Toscana

Ne-am reconfigurat traseul și precum un GPS performant ne-am pus în minte că trebuie să ajungem la Muzeul Puccini. Înainte de a ne avânta în alte timpuri am ales să luâm prânzul la una din zecile de pizzerii pe care le găsești prin oraș. Am ales Fuori di Piazza, un local 100% italian situat în Piazza Napoleone la câțiva pași de Teatro del Giglio, alegând masa care dădea spre Pallazo Ducale. Nu pot să descriu acel sentiment de fericire resimțit la prima îmbucătură, când ingredientele îmi gâdilau simțurile și mirosul pizzei imense din fața mea îmi întuneca rațiunea și mă făcea să scot sunete ciudate la fiecare îmbucătură, spre deliciul comesenilor mei care râdeau cu poftă. Pentru a evita să solicit încă o porție, ne-am îndreptat spre Piazza San Michele. Desigur, drumul spre piață a fost intermediat de o altă străduță îngustă plină de cafenele, magazine de suveniruri și gelaterii bogate care ți se întipăreau pe retină cu vitrinele lor amenajate în cel mai ademenitor mod cu putință. Cu mândrie-n glas afirm că am parcurs Via Beccheria fără a ceda în fața gelateriilor extrem de ofertante.

Lucca cel mai frumos oras medieval din Toscana

Cu gura căscată am pășit în piața San Michele. Nici nu știam în ce direcție să privim: în față aveam o construcție incredibilă, Biserica San Michele. E greu de crezut că a fost realizată de mâna omului. În dreapta noastră aveam Palazzo Pretorio. Ne aflam chiar în punctul care acum mii de ani purta numele de forum roman și care timp de secole a fost considerat zona centrală a orașului. Tot ce am putut face a fost să ne așezăm pe treptele Palatului Pretorio și să încercăm să asimilăm inimaginabila frumusețe a acestui loc. Ne uitam la restaurantele care populau piața și la turiștii fericiți ce preferau să trăiască momentul prin lentila aparatului de fotografiat. Cred că oricât de bună ar fi rezoluția unui aparat foto nu ai cum să simți fiorul descoperirii dacă nu îți deschizi mintea și nu te oferi momentului fără a avea o lentilă între sufletul tău și sufletului locului. Am stat câteva minute și am savurat ce mi-a oferit momentul. Alături de noi, pe scările palatului s-a așezat un tip cu un violoncel, câteva partituri și mult entuziasm. A interpretat câteva piese după care s-a oprit și a încercat să implice audiența, solicitându-ne să numim piese pe care el să le cânte. Așa am intrat în vorbă cu el și am aflat povestea vieții lui de artist stradal, o poveste fascinantă pe care o păstrez pentru altă dată.

Lucca cel mai frumos oras medieval din Toscana

Știind că ne aflăm extrem de aproape de Muzeul Giacomo Puccini, am pornit pe străduța Via di Poggio și am ajuns ghici unde? Într-o altă piațetă, unde l-am întâlnit pe Puccini. Ei bine, am fi vrut noi să vorbim cu el, doar că am întâlnit de fapt statuia sa situată lângă casa memorială. Ardeam de nerăbdare și cu greu ne stăpâneam zâmbetul larg în timp ce cumpăram biletele de intrare de la casieria muzeului. Experiența a fost unică și încă mi se face pielea de găină când mă gândesc. În momentul în care am pășit în apartamentul lui Puccini am simțit cum picioarele îmi cedează. Inima pompa sângele într-un ritm amețitor, iar mintea mea nu putea să înțeleagă ce mi se întâmpla. Am traversat apartamentul cu grija pe care o manifești față de un bibelou de porțelan extrem de valoros. Am savurat fiecare descoperire: costume unice utilizate pentru punerea în scenă a operelor sale, biroul și pianul unde ședea în momentele în care a compus unele dintre cele mai mari opere din lume. Am rememorat scene din opera „Madame Butterfly” sau „Turandot” stând chiar în fața costumelor create pentru punerea în scenă a lucrărilor.

Lucca cel mai frumos oras medieval din Toscana

Am plecat din acest loc cu multe momente ce aveau să devină amintiri dragi care mă revigorează atunci când oboseala de zi cu zi își spune cuvântul. Am luat drumul pensiunii, nu înainte de a cumpăra pâine caldă, cârnați de casă și unt sărat vândut la kilogram. Să nu uit de cina voluptoasă (2 porții de lasagna, salată de legume, gnocchi cu spanac) luată la unul din zecile de restaurante de pe zecile de străduțe care transformă orașul într-un adevărat labirint medieval. A doua zi de dimineață am revizitat aceste locuri pentru a le avea întipărite bine în minte, am savurat din nou delicioasele preparate toscane, după care cu greu am pornit spre o altă veche cetate: Cetatea Timișoarei.

About Author

Giorgia Harasim

Dă-mi un vinil cu blues, o ciocolată cu marțipan, un fotoliu comod, o carte bună și o să vezi cel mai fericit om de pe pământ. Toate astea montate într-o casă pe roți cu destinația „over the rainbow”.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.