Interviu cu una mexicana hermosa

0

În momentul în care am aflat că luna aceasta pot scrie un articol despre Mexic, primul gând pe care l-am avut a fost: ce ar fi dacă schimb macazul și fac un interviu cu o persoană care ne poate spune mai multe despre cultura mexicană, o persoană care a crescut în del barrio? Apoi, mi-a venit în gând prietena mea Harumi Casa, soprană de meserie și rezidentă în Graz unde urmează cursuri la facultatea de muzică. Așa că… vă invit la o porție de articol-interviu.

Harumi Casa interviu

Harumi Casa

Varianta în engleză e mai jos.

Înainte de a intra în detalii, spune-mi ce înseamnă pentru tine Mexic, în afară de casă și familie. Cum ar descrie un nativ sentimentul de a fi mexican și cum ar prezenta brandul de țară?

În opinia mea, Mexic este locul ideal în care să trăieşti, nu doar datorită culturii care este foarte colorată şi de-a dreptul fascinantă, dar şi datorită geografiei locului. Mexic propune diversitate, pornind de la ecosistem până la geografie, te poate plimba prin munţi pentru ca mai apoi să te vrăjească cu marea; te duce prin deşert, iar apoi te duce prin adâncuri şi îţi arată recifuri de corali; îţi arată păduri dese şi lagune costale în toată splendoarea lor. În ceea ce priveşte cultura, pot spune cu încredere că este una foarte călduroasă şi primitoare, nu doar cu cei „de-ai casei”, ci chiar şi cu turiştii. Atât cultura cât şi personalitatea mexicanilor este una colectivă, aceştia fiind dispuşi să împartă cu ceilalţi din ce au, indiferent că au mult sau puţin.

plajele de pe Marea Caraibelor quintana roo

Quintana Roo

Ţi-ai petrecut toată copilăria în Mexic, după care te-ai mutat în Austria să studiezi opera. Care a fost primul lucru care te-a uimit, sau mai bine zis, izbit, atunci când ai făcut cunoştinţă cu noul continent, cu Europa?

Primul lucru pe care l-am observat, de cum am ajuns în Europa, a fost modul impecabil de organizare al ţării şi al oamenilor. Bineînţeles, nu totul este perfect: odată cu atitudinea obiectivă şi distanţa, care e parte a culturii europene, vin şi sentimentele de „răceală”, cu care, eu personal, nu eram obişnuită.

Cu toate acestea, am întâlnit oameni drăguţi şi dispuşi să te ajute, la fel ca în Mexic. O mare diferenţă pe care o observ este faptul că mexicanii sunt mult mai extrovertiţi: la noi este un lucru obişnuit să vorbeşti cu persoana de lângă tine chiar dacă nu o cunoşti. Aici, în Austria, oamenii încearcă să nu încurce şi să fie foarte respectuoşi, punând astfel o barieră între ei şi cei de lângă. Cred că dispare factorul de „apropiere prietenoasă” şi totalmente umană, atunci când nu încerci să comunici sau să-l observi pe cel de lângă tine.

Quintana Roo este un loc minunat dacă vrei să vizitezi plajele de pe Marea Caraibelor. Dacă ajungi aici, trebuie neapărat să vizitezi Chichén Itzá

Crezi că europenii au un mod de gândire diferit de mexicani? Şi unde se ascunde această diferență?

Mi se pare o întrebare foarte complexă, dar mă voi strădui să-ţi explic cât mai bine. Eu vin dintr-o familie mixtă, la fel ca majoritatea mexicanilor. Familia mea are rădăcini mexicane-spaniole-japoneze, iar eu sunt deja în Austria de mai mulţi ani, aşa că pot spune că, de când m-am născut am intrat în contact cu o diversitate de culturi. Modul de gândire este destul de asemănător în fiecare cultură: în toată lumea există cam acelaşi standard de măsurare al valorilor absolute, al răului şi binelui. Bineînţeles că există şi diferenţe în ceea ce priveşte cultura. Ce am observat eu la europeni este faptul că sunt foarte sistematici, în timp ce mexicanii sunt mult mai subiectivi. Un exemplu concret ar fi:

Problema: Maşina de spălat s-a stricat.

Europenii: „Trebuie să chemăm instalatorul.”

Mexicanii: „Pot să o repar şi singur”. După ore de muncă, reuşeşte sau să zicem că reuşeşte:  „Am rezolvat problema. Maşina poate fi folosită pe un singur program, dar… important e că funcţionează!”

Globalizarea se simte tot mai mult, iar mexicanii nu sunt excluşi din acest proces. În ceea ce priveşte economia, Mexic încearcă să imite modelul economic capitalist al ţărilor mai mari- unde totul se învârte în jurul jobului, carierei şi al banilor. Dar cum noi suntem încă la începutul acestui capitol avem încă natura ludică destul de prezentă în tot ceea ce facem. În concluzie, mexicanii sunt mai orientaţi spre oameni, în timp ce europenii sunt mai orientaţi spre fapte.

Dia de muertos ziua mortilor mexic

Ştim că această cultură este construită în jurul tradiţiilor. Care este cea mai importantă tradiţie? Există una care deţine monopolul?

Înainte să vină spaniolii în Mexic, fiecare stat era ca o mică ţară independentă cu propriile tradiţii şi obiceiuri. Chiar şi limba era vorbită diferit în fiecare parte. Cu toate acestea, aş spune că cele mai importante datini, care s-au păstrat până în zilele noastre sunt:

„Dia de muertos”– ziua morţilor. Se sărbătoreşte în primele două zile ale lunii noiembrie, zile în care oamenii îi comemorează pe cei care nu mai sunt. Se obişnuieşte să se ducă mâncare morţilor şi să li se cânte lângă morminte.

„Dia de la independencia” ziua independenţei, care se sărbătoreşte în 16 septembrie şi celebrează începerea războiului împotriva Spaniei (1810) şi eliberarea de sub aceasta.

„Navidad– Crăciunul este sărbătorit la fel ca pretutindeni. Bradul de Crăciun câştigă teren şi în cultura noastră, însă cel mai important simbol rămâne naşterea Pruncului, „el nacimiento”.

Pentru că suntem în preajma sărbătorilor Pascale, iar voi deja l-aţi sărbătorit, mi-ar plăcea să împărtăşeşti cu noi o tradiţie specifică acestor zile.

Acum, nu se mai sărbătoreşte Paştele, dar obişnuiam să ţinem post 40 de zile şi sâmbăta ieşeam afară şi aruncam cu apă unii pe alţii, apa simbolizând apa sfinţită, iar udarea, renaşterea.

Suntem conştienţi că Mexicul are peisaje ce-ţi taie răsuflarea. Poţi să ne recomanzi 3 locuri care trebuie neapărat vizitate? Şi de ce tocmai acele 3 locuri?

Recomand în primul rând Quintana Roo, un loc minunat dacă vrei să vizitezi plajele de pe Marea Caraibelor. Dacă ajungi aici, trebuie neapărat să vizitezi Chichén Itzá.

Mexico City este o altă experienţă inedită pe care Mexic ţi-o oferă. Într-o parte, un oraş enorm plin de clădiri înalte care intră într-un perfect contrast cu cel mai mare oraş pre spaniol, Tenochtitlan, la doar câteva minute depărtare.

A treia recomandare ar fi Chiapas, asta dacă vrei să vezi cele mai frumoase peisaje din Mexic. În plus, sunt convinsă că o să te îndrăgosteşti de oamenii de acolo şi de cultura lor şi vei descoperi alte recomandări la fel de atractive.

Yucatan Mexic Chichén Itzá

Chichén Itzá

Care e locul tău preferat din cele de mai sus?

Nu aş putea alege doar un singur loc. Cum am mai spus şi mai sus, Mexic este bogat în cultură, iar geografia locului este incredibilă. Fiecare obiectiv este frumos în felul lui.

În afară de cultura incredibilă, mexicanii mai sunt cunoscuţi într-un fel sau altul şi pentru… agresivitatea lor. Când planifică o excursie în Mexic, unii călători au tendinţa de a ocoli anumite zone cunoscute ca fiind periculoase pentru străini. Poţi să ne spui care ar fi aceste locuri de care trebuie să ne ferim pe cât putem?

Din păcate, veştile legate de agresivitate sunt adevărate. Din cauza unei situaţii financiare precare, unele locuri care au un grad ridicat de infracţiune trebuie ocolite. Sfatul meu ar fi să nu te lauzi cu bijuteriile tale sau cu gadgeturile de ultimă generaţie, în zone unde oamenii duc un trai sărac.

Un loc de evitat ar fi „Ciudad Juarez”. În general poţi să mergi să vizitezi ce zonă a Mexicului vrei atât timp cât nu umbli noaptea pe străzi nepopulate. Dacă ai ajuns pe o stradă lăturalnică, pustie, poate că ar fi mai bine să faci cale întoarsă.

Când ai spune că este cel mai bine să planificăm o excursie pe tărâmurile mexicane?

În Mexic, în fiecare sezon este… vară. Excepţie făcând vara, când ai senzaţia că trăieşti câteva luni în iad. Persoanele care sunt obişnuite cu un climat mai răcoros, poate ar trebui să evite lunile de vară. În această perioadă, în unele locuri temperatura poate ajunge şi până la 48 de grade cu 99% umiditate. Un calvar, nu alta!

Pentru Dia De Muertos Se obişnuieşte să se ducă mâncare morţilor şi să li se cânte lângă morminte.

Putem întâlni restricţii legale, precum nevoia unei vize? Ştiind, relativ, preţurile din Europa, ne poţi spune cum sunt preţurile în Mexic? Sau de câţi bani avem nevoie dacă vrem să vizităm capitala?

Nu ai nevoie de viză, îţi trebuie doar paşaportul şi biletul de întors.

Ce e cel mai scump în Mexic e avionul. Undeva în jur de 800€ – 1200€. Conversia unui euro în pesos $ este de 1€= 19.70 pesos $. Poţi găsi cu uşurinţă cazare la 500$ ceea ce nu e foarte scump. Cred că 2000 Euro sunt suficienți să poţi vizita Mexic pentru cel puţin o săptămână (zbor inclus) şi chiar să vizitezi anumite atracţii turistice din afara capitalei.

Suntem foarte pofticioşi, de unde se poate subînţelege că suntem foarte interesaţi de mâncărurile tradiţionale mexicane. Ce ne-ai recomanda să încercăm?

Sunt atât de multe lucruri de încercat! Şi noi iubim mâncarea, aşa că majoritatea mâncărurilor sunt destul de grele pentru stomac. Chiar şi eu când mă duc acasă, cu toate că am trăit 20 de ani acolo, în primele zile stomacul meu îmi joacă feste în încercarea de a se adapta. Recomandarea mea ar fi să fie încercate cu responsabilitate şi mai important, nu crede mexicanii când îţi spun că nu e aşa de picant. Noi obişnuim să mâncăm foarte picant. De încercat Tacos, Mole, Chalupas, Tamales.

mancare mexicana tacos

Tacos

Îţi place să găteşti. Eşti un mic Masterchef atunci când vine vorba de mâncăruri mexicane. Care este cea mai delicioasă reţeta pe care îţi place să o găteşti?

Îmi este destul de dificil să fac mâncărurile de acasă aici, în Austria, în principal din lipsa ingredientelor. Dar cele pe care am reuşit să le adaptez au ieşit destul de bune. Cea care îmi place cel mai mult să o fac este „pozole”, o supă tradiţională făcută din porumb, carne de porc, condimentele aferente, totul acoperit cu salată, ceapă şi ridichi. Ştiu că sună ciudat, dar e delicios.

Ce ne recomanzi în materie de băuturi?

Bineînţeles că cea mai cunoscută băutură a noastră este Tequila, dar pe lângă, mai avem şi ceva băutură care se numeşte „Pulque” care este o băutură fermentată, din familia Tequilei şi are rădăcini pre spaniole. În zilele noastre, mexicanii nu o mai consumă ca odinioară, dar este o băutură tradiţională importantă.

Ne place ideea de a descoperi o cultură prin interacţiunea cu localnicii. Ce ne-ai sfătui să descoperim?

Calitatea cea mai pregnantă a poporului mexican este să împartă ceea ce are cu ceilalţi. Într-un sat unde totul se face de la zero iar ingredientul principal este porumbul există o zicală „suntem toți făcuţi din porumb”, ceea ce înseamnă că porumbul este piatra de temelie pe care s-a înălţat această civilizaţie încă din timpuri pre spaniole.

mancare mexicana tamales

Tamales

Șiiiii, bineînţeles, un mesaj pentru cititorii noştri în spaniolă, aşa, ca să tentăm lumea să înveţe spaniola. Apropo, ţi-am spus astăzi cât de mult îmi place cum pronunţi „mujer”?

Toda cultura es hermosa, de todas ellas tenemos muchas cosas que aprender, no dejen de viajar y conocer para que sigan asombrándose con todas las cosas que este planeta tiene para ofrecernos.

Citiți interviul integral în limba engleză

Before going into details, please describe what Mexic means to you, besides home and family. How would a native Mexican would advertise the feeling of being a Mexican, or even visiting this country?

Mexico in my opinion, is a wonderful place to live in not just because it’s one of the most wonderful and colorful cultures, but also due to its geographical location and its diverse terrain, Mexico has a great diversity of ecosystems, ranging from the top of the mountains to the deep seas, through deserts and coral reefs, cloud forests and coastal lagoons. And in the matter of culture I find it very welcoming and warming culture, not only for the natives but also and specially for the foreign people, it’s quite amazing how the less you have the more you are willing to give and share.

You`ve spend all your childhood in Mexico and moved in Austria to study opera. What was the first thing that struck you when you encountered the European culture?

What first stroke my attention when arriving to Europe was the order and impeccable looks of the country and people, of course not everything could be perfect, with the “objectiveness” that this culture claims comes some coldness feeling that I was not quite used to, of course most of the people are very nice and kind as well as in Mexico, the difference that i think is crucial here is, that in Mexico the people are more extroverted and it is quite common to speak with the person that it’s next to you or with the taxi driver, i mean, with everyone, and here in Austria people are trying to be very respectful and trying not to be in your way but I think that the human factor is missing when you are not communicating or acknowledging your neighbor.

Do Europeans have different mindset than Mexicans? And how is it different?

This question is quite complex  but I’ll try to do my best, I come from a mixed Family as well as most Mexican people, my family is a mix between Mexican-Spanish-Japanese, and I moved to Austria  years ago, so I’ve been in touch with different cultures since my birth and I’ve come to the conclusion that our process of thinking is very much the same in every culture, we have all over the world a standard measure of what’s right or wrong, with that being said of course we have some little differences in what culture matter, what I’ve observed from the Europeans is that they are very systematic while at the other hand Mexicans are more subjective, the perfect example would be:

Problem: The Wash machine is broken.

European: Call to the technician to fix it.

Mexican: I can do it myself!, after Hours he finally did it, “you can use it but only in this cycle, but hey! it works and I did it myself!”

Nowadays everything is globalized so of course Mexico is no exception, in the matter of economics Mexico is trying to imitate the capitalist economic structure of the bigger countries, so everything now is career and money directed, but we are quite new at it so we still keep our fun nature quite alive. In conclusion Mexican are more people orientated while Europeans are more facts orientated.

cranii aztece ziua mortilor

We know that this culture is build on tradition. Which is the most important tradition?

Before the Spanish came to Mexico almost every state as we know it know was kind of a little country with its own traditions and even language so nowadays in every state is very different what traditions are remaining, I would say that the most important ones all over the country are:

“Dia de muertos”:  Day of the dead  November 1-2nd , the day where people celebrates their passed loved ones bringing ,them food and singing songs for them in their graves.

“Dia de la independencia”: Independence day September 16th.

“Navidad”: Christmas Day.

Because you are celebrating Easter, and we’re talking about culture, tell us a short specific tradition for celebrating Easter that is still followed by the elders from your birthplace/ city?

Now we don’t celebrate Easter anymore, but before you couldn’t eat meat 40 days before Easter and at Saturday it was usual to go out and throw water at each other symbolizing holy water to reborn again.

We are aware of the fact that Mexico has an amazing landscape. Can you recommend top 3 places we should visit if we’re planning a trip in Mexico? And why these 3 places? I am talking about places that a traveler would go to, not necessary… A tourist.

Quintana Roo: Is a wonderful place if you want to go to beautiful Caribbean beaches plus if you go there you have to visit Chichén Itzá.

Mexico City: another totally different experience of what Mexico is, a very big city full of big buildings and on the other hand   you have also the biggest pre hispanic city “Tenochtitlan” just a couple of minutes away

Chiapas: If you want to see the most beautiful landscapes in Mexico you have to go there, plus you will fall in love with the culture and people there.

You told us some amazing places that we can visit, but what’s your favorite place?

I couldn’t pick just one, as I said before Mexico is rich with cultures and ecosystems so every place its beautiful in many different ways so I couldn’t pick just one.

Besides the mind blowing culture, Mexicans are perceived as being aggressive in some sort of way. When planning a trip in Mexico, usually people tell you not to visit some parts of the country because it might be dangerous for a foreigner. Can you identify some of these places?

Sadly this is true, because some people in Mexico live in very precarious economic situation they opted for the option on stealing, so, my only recommendation would be not to brag with your finest jewelry or you tip top technology in places that are living in narrow economic circumstances, places to avoid would be maybe “Ciudad Juarez” but you can go pretty much everywhere as long as you don’t go to late on the street or in places that are deserted, that would be the main warning, if you go in to a street that is weirdly empty, than is better not to be there.

When would you recommend to plan this trip? Does it matter the season, or Mexico is charming no matter the time of the year?:)

Well in Mexico every season of the year is Summer 🙂 except for summer, summer is like a good couple of moths in hell, for people that are more use to cold weather its better not to be there in the summer because in some places in the coast the weather can reach till 48 degrees with 99% humidity so it feels very extreme.

Besides these safety related tips, do we need a Visa?

No, you only need your passport and your return ticket to go in.

Now that you have an idea about the price range in Europe, can you tell us what`s the price range in Mexico? Or how much money do we need if we want to visit the capital?

The most expensive thing here is the flight that can be, depending of the departure place, I between 800- 1200€ range. The current currency from € to pesos $ is 1€= 19.73 $ and keeping in mind that you can find a good hotel room in 500$ (25€) its petty cheap, so with 2000€ you could easily be in Mexico city for a week (flight included) pretty comfortable and even visiting some other places around the country.

We are foodie people and of course we are interested in traditional dishes. What would you recommend us to eat?

Omg so much to try!, but it comes with a warning, in Mexico we LOVE to eat so every dish that you order is amazing but also quite heavy for the stomach, when I go to Mexico, although I lived 20 years there, the first couple of  days I’m feeling pretty sick to my stomach, so my recommendation would be, take it slow with the food, and VERY important never believe any Mexican about the spiciness of the food,  our radar is quite damage, we eat very spicy food. If you are feeling adventurous try some Tacos, Mole, Chalupas, Tamales, etc.

How about drinks? A specific cocktail or a traditional drink recipe?

Well our ultimate traditional drink is of course tequila, but we also have a drink that is called “pulque” which is a fermented beverage from the family of the tequila that comes from our prehispanic times nowadays people don’t consume it that much but is a very traditional important one,

I know you like cooking, you`re a little Masterchef when coming to Mexican dishes. What`s the most delicious recipe that you got to cook?

Well it’s quite difficult for me to make the dishes that I love from Mexico here in Austria due to the lack of ingredients but the ones that I’ve tried to emulate where pretty decent, the best one I would have to say was “pozole” a traditional soup made out of corn, pork meat, soaked into a spiced soup covered by lettuce, onion and radish, sounds strange but its Delicious.

We love the idea of learning new things about a culture while interacting with locals. What would you teach us? I am referring to something practical.

I think the most important thing for us Mexicans is sharing, when you go to village where people live day to day making everything from scratch the main ingredient there of everything is Corn, Actually we have a say in Mexico “We are made of  Corn” meaning that Corn is the core stone of our culture since prehispanic times.

Aaaaand, of course, a message for our readers, in Spanish so no one to understand a word. By the way, I love your Spanish.

Toda cultura es hermosa, de todas ellas tenemos muchas cosas que aprender, no dejen de viajar y conocer para que sigan asombrandose con todas las cosas que este planeta tiene para ofrecernos.

About Author

Giorgia Harasim

Dă-mi un vinil cu blues, o ciocolată cu marțipan, un fotoliu comod, o carte bună și o să vezi cel mai fericit om de pe pământ. Toate astea montate într-o casă pe roți cu destinația „over the rainbow”.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.