Hunedoara

0

De ce de fiecare dată când ne gândim la vacanță, gândul ne zboară dincolo de granițele României?

Nu ne oprim măcar o secundă să ne uităm la ce lăsăm în spate atunci când ne planificăm concediul.
Meleagurile mioritice oferă nenumărate alternative turistice în zone cu peisaje de basm încărcate cu istorie.

O astfel de zonă este Hunedoara, un oraș la poalele unor munți care îți șoptesc secrete vechi de sute de ani, care ascunde numeroase obiective turistice de care unii dintre voi poate nu au auzit până acum. Vă invit cu căldură să vă cunoașteți țara înainte să plecați spre alte tărâmuri îndepărtate.

Județul Hunedoara este foarte bogat în obiective turistice de toate felurile, fiind o zonă cu o pregnantă încărcătură istorică cât și o zonă numai bună pentru amatorii de drumeții montane.

Castelul Corvineștilor. Castelul Corvineștilor, numit și Castelul Huniazilor este datat încă din secolul XIV când l-a avut în reședința lui pe nimeni altul decât Iancu de Hunedoara, apărător al creștinismului în perioada invaziei otomane. De o importanță arhitecturală majoră, stilul definitor fiind stilul gotic, Castelul Huniazilor a găzduit mai multe producții cinematografice. Bineînțeles că pentru cei ce au urechi să asculte, Castelul Huniazilor are mai multe legende să vă împărtășească, dintre cele mai importante fiind legenda fântânii cât și legenda corbului. De asemenea, vă puteți delecta cu muzică medievală în dulcea companie a domnițelor și cavalerilor care vă vor întâmpina.

Cetatea Devei. Având o poziționare strategică, la înălțime, dealul ce domină astăzi orașul Deva a fost locuit încă din preistorie, găsindu-se urme ale unor civilizații din neolitic cât și din epoca de bronz. Cu o istorie încărcată și zbuciumată, cetatea Devei a suferit numeroase asedii de aceea, impunătoarea cetate de altădată este acum o ruină cu o priveliște ce-ți taie răsuflarea. Accesul se poate face pe toată durata anului, cu telecabina.

Rezervația de zimbri. Întinsă pe 40 ha, această rezervație adăpostește câțiva din puținii zimbri rămăși pe teritoriul Europei. Zimbrul este un animal pe cale de dispariție care a trăit în principal în pădurile de foiase în Europa medievală și care a fost vânat până aproape de extincție. În toată Europa mai sunt în jur de 3600 de zimbrii care trăiesc în rezervații.

Mănăstirea Prislop. Amplasată la poalele munților Poiana Ruscai, Mănăstirea Prislop este un loc cu o puternică încărcătură spirituală, unde florile de pe mormântul Părintelui Arsenie Boca nu se ofilesc niciodată. Imaginile pitorești ce împrejmuiesc mănăstirea îți iau răsuflarea, iar o plimbare până la grota unde și-a trăit ultima parte a vieții Sf. Ioan de la Prislop, e o adevărată binecuvântare.

Peștera Bolii. Numele peșterii vine de la familia Bolia, familia sub stăpânirea cui s-a aflat regiunea care cuprinde peștera încă din secolul XV. Pe toată lungimea ei, anume 460 m, peștera este străbătută de pârâul Jupâneasa.  Legendele transmise din generație în generație vorbesc de bogății imensurabile ce stau ascunse în măruntaiele peșterii.

Județul Hunedoara este bogat în obiective turistice iar dacă o să ajungeți prin zonă, nu uitați să vizitați:

Muzeul Aurului din Brad
Biserica din Gurasada
Cheile Baniței
Bretea Română / Biserica Moartă
Biserica de piatră Sânpetru
Mănăstirea de Colț și Cetatea de Colț (despre care a povestit Jules Verne în una din cărțile sale și anume Castelul din Carpați)
Muzeul civilizației daco-romane
Sarmizegetuza Regia
Drumul Roman
Cetatea dacică de la Costești
Muzeul satului Hațegan
Geoparcul dinozaurilor – drumul vulcanic – bombele vulcanice
Munții Țarcu
Parcul Național Retezat
Sîntămăria – Orlea
Muzeul de arheologie Sarmizegetuza
Sarmizegetuza – Ulpia Traiana

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.