Frankfurt – un oraș în antiteză

0

Dincolo de aeroportul arhicunoscut și de zgârie-norii impunători, se află, de-o parte și de alta a Mainului, un frumos orășel numit Frankfurt. Mulți îl știu, puțini îl cunosc.

Supranumit și „Manhattan-ul Europei” (un cuvânt telescopat din Main– râul care trece prin oraș- și hattan– de la Manhattan, un cartier modern și foarte bine cotat din New York), Frankfurt a rămas un oraș al băncilor, al bursei și al banilor. Lipsa unui număr considerabil de turiști și de tineri îi dă un aer liniștit și relaxat la sfârșit de săptămână în antiteză cu agitația oamenilor din timpul acesteia, când, atât femeile, cât și bărbații, îmbrăcați la patru ace, aleargă spre birourile lor, care sunt probabil situate la etajul 35 al unuia dintre mulții zgârie-nori din sticlă.

Aparent, locuitorii din Frankfurt și cei ai landului Hessen, spre deosebire de majoritatea celor din Germania, nu sunt băutori înrăiți de bere, ci preferă Apfelwein-ul, adică vinul de mere [..]

Însă, lăsând la o parte opulența din centrul nou al orașului, ajungem în centrul vechi, care pare desprins dintr-un alt film. Aici, se pot vedea acoperișurile clădirilor, arhitectura tradițională și parcurile, care dau viață și oferă un aer cald și primitor, în contrast cu latura modernă și rece, unde se ascund, însă, și părți ale vechii cetăți a orașului.

Frankfurt abundă în istorie, artă și cultură. Pe străzile sale te poți pierde în poezia lui Goethe, un nativ al orașului- o stradă faimoasă, un muzeu și o mare universitate purtându-i numele. Johann Wolfgang von Goethe este considerat unul dintre cei mai mari poeți naționali, un simbol al literaturii germane, cea mai consacrată operă a sa fiind Faust.

O altă personalitate născută la Frankfurt este Anne Frank, al cărui jurnal și poveste tragică, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut înconjurul lumii și a lăsat o amprentă asupra istoriei și literaturii.

O locație inedită pentru cumpărături este magazinul The Listener, situat pe Stephanstrasse la numărul 3.

De-a lungul Mainului se găsesc muzeele, Frankfurt având una dintre cele mai largi varietăți de muzee din Europa, printre care se numără: Muzeul German de Arhitectură, Muzeul German de Film, Muzeul de Artă Modernă, Muzeul de Istorie din Frankfurt sau Muzeul Evreiesc din Frankfurt. Deosebit este muzeul Städel, unul dintre cele mai faimoase din Germania, care găzduiește lucrările unor genii precum Sandro Botticelli, Johannes Vermeer, Rembrandt, Edgar Degas, Jan van Eyck și chiar Andy Warhol. O vizită la Städel nu numai că îți îmbogățește cultura, dar trezește în tine o poftă de cunoaștere a istoriei și a artei, ajungând astfel să-ți dorești să te lași absorbit de povestea din spatele picturilor și să nu fii nevoit să o părăsești vreodată.

romer frankfurt

Römer

Un moment foarte important în istoria Germaniei îl constituie prima constituție democrată germană din anul 1849, când adunarea națională de la Frankfurt s-a strâns în biserica Sf. Paul, pentru a-i pune bazele. Domul din Frankfurt sau primăria Römer sunt alte două capodopere arhitecturale și istorice, care trebuie neapărat vizitate.

Pe lângă trecut, Frankfurtul are și un prezent. Iar prezentul se bucură de o altfel de artă, și anume, de modă. Pe renumita stradă Goethe își au reprezentanțele unele dintre cele mai cunoscute branduri de lux din industrie. De la Chanel și Dior până la Michael Kors și Lagerfeld, opțiunile sunt nelimitate. Bineînțeles că pe lângă acestea, există și cele mai accesibile ca preț, pe pietonala Zeil, unde se găsesc lanțurile mari de retail ca H&M, Zara sau Esprit, precum și mall-urile Zeilgalerie, Galeria Kaufhof sau Karstadt.

pietonala Zeil frankfurt

Zeil

O locație inedită pentru cumpărături este magazinul The Listener, situat pe Stephanstrasse la numărul 3. Acesta găzduiește creațiile unor designeri ca Sonia Rykiel, Comme des Garcons, Marni sau Calvin Klein. De asemenea, lângă magazinul oficial există un outlet al acestuia, unde colecțiile trecute sunt reduse cu până la 70%.

magazinul The Listener

The Listener

Frankfurt este minunat primăvara, terasele se deschid iar oamenii stau să admire frumusețea orașului la un brunch sau la o simplă cafea. Cafe Bar Celona este o cafenea în regim de bufet suedez. În fiecare dimineață se dezlănțuie un ospăț, mâncarea fiind mereu proaspătă. Pentru aproximativ 12 euro poți mânca atât cât poftești și poți alege dintr-o gamă variată de alimente, care mai de care mai gustoase. Orașul are multe restaurante accesibile ca preț, atât tradiționale, cum ar fi Best Worscht in Town, unde se servesc faimoșii cârnați de Frankfurt, cât și internaționale. Bucătăria asiatică este destul de populară, astfel că, în orașul de pe Main restaurantele cu acest specific sunt la tot pasul. Câteva exemple recomandate sunt: MoschMosch, Toh-Thong Thai Cuisine sau Muku.

cafe bar celona frankfurt

Cafe-Bar Celona

Aparent, locuitorii din Frankfurt și cei ai landului Hessen, spre deosebire de majoritatea celor din Germania, nu sunt băutori înrăiți de bere, ci preferă Apfelwein-ul, adică vinul de mere, „Hessischer Apfelwein” fiind o indicație geografică protejată. În ceea ce privește desertul, o specialitate locală este Frankfurter Kranz, un tort bogat în cremă și acoperit cu alune și migdale ce nu trebuie, sub nicio formă, ratat. Un alt obicei al Frankfurtului este Weihnachtsmarkt-ul, sau târgul de Crăciun, din centrul orașului care este, de altfel, și unul dintre cele mai mari din Germania. Se întinde pe mai mult de patru piețe centrale și este o tradiție respectată de mai bine de șapte secole.

tort frankfurter krantz

Frankfurter Krantz

O escapadă la Frakfurt este un mister. Acest oraș vrea să se lase descoperit și nu își arată frumusețea într-un mod simplu și evident, ci se ascunde. Se ascunde în spatele aeroportului, care este unul dintre cele mai aglomerate din Europa și din lume, se ascunde în spatele zgârie-norilor, reprezentanțelor și sediilor celor mai mari bănci naționale și internaționale, în spatele stereotipurilor, ce îi conturează o imagine mult prea serioasă. Frankfurtul e ca o femeie deșteaptă și frumoasă, care nu își dezvăluie totul de la prima întâlnire, ci își păstrează secretele pentru a te face curios și dornic să te reîntorci la ea.

Frankfurt este un oraș al contrastelor, al trecutului și al viitorului, al vechiului și al noului, al tradiționalului și al nonconformismului. Orașul lui Goethe dar și „Manhattan-ul Europei” sunt ambele denumiri ale aceluiași oraș, două denumiri care stau la poluri opuse una de cealaltă, și totuși se potrivesc perfect, fiecare în stilul ei.

carnatii de frankfurt Best Worscht in Town

Best Worscht in Town

text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

No Comments

  1. Avatar

    Foarte faină recomandarea pentru un citybreak! Nu prea mă inspira Frankfurt din cauta aspectului prea modern, dar partea veche a oraşului pare foarte pe gustul meu 😀

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.