Fericire cartografiată: Cele mai fericite țări din univers

0

Spune-mi în ce țară trăiești, ca să îți spun… cât de fericit ești. Poate sună ciudat, însă oamenii de știință îți pot măsura fericirea. Nu știai? Pot lua notițe despre fericirea ta, pot transforma notițele în cifre, le introduc într-un program deștept și de acolo rezultă un infografic colorat care îți spune în procente cât ești tu de fericit. Da, poate sună dramatic, dar fericirea pământenilor a fost transformată în obiect de studiu.

World Happiness Report este cel mai complex studiu realizat pe subiectul „fericire”, la nivel mondial. Scopul său este să măsoare nivelul de happiness al indivizilor din diferite colțuri ale lumii. Apoi se prezintă, în cifre uneori greu de înțeles, o viziune puternic documentată a stadiului în care se află umanitatea în raport cu starea de fericire într-o anumită perioadă. Factorii pe baza cărora se realizează studiul sunt diverși, iar lista lor este completată în funcție de dinamica vremurilor în care trăim. Fericirea este evaluată în funcție de vectori economici, culturali, geografici, politici, la care în acest an s-au mai adăugat variabile ce măsoară inegalitatea distribuirii bunăstării între țări și regiuni.

Omul este un animal social ce își creează așteptări și construiește, uneori inconștient, cadrul propice manifestării fericirii. Bunăstarea noastră interioară este condiționată de urmarea normelor sociale și de apartenența la o societate. Cam acestea sunt regulile după care jucăm, însă nimic nu ne poate garanta fericirea. Dovada că fericirea ține mai mult de noi și de modul în care reacționam la factorii externi (venit, ocupație, valori, religie, apartenență la comunitate) o găsim chiar în cele trei întrebări care reprezintă temelia studiului: „cât de fericit ești azi?”, „cât de fericit ai fost ieri?”, „cât de fericit ești cu viața ta, în general?”.

Se pare că și noi românii am răspuns la întrebările de mai sus, căci suntem incluși în studiul World Happiness Report 2016 care a cuprins 156 de țări de pe întreg mapamondul. Vrei să știi cum stăm în top? Puțintică răbdare, păstrez surpriza pentru mai târziu. Acest index al fericirii a fost prezentat publicului larg la Roma în data de 20 martie, de Ziua Mondială a Fericirii, iar rezultatele nu reprezintă o surpriză.

Iată topul celor mai happy țări din întreaga lume:

1. Danemarca

cele mai fericite tari din univers

Danemarca

Țara care în 2015 era pe locul 3, face acum un salt îndrăzneț și se așează cuminte în fruntea clasamentului. Nu mă surprinde această poziție, având în vedere schimbările majore implementate în sistemul lor educațional care încurajează tinerii să fie… fericiți! Dacă vrei să fii și tu fericit în stil scandinav îți recomand să vizitezi Lageland, locul unde încă poți vedea cai sălbatici în toată splendoarea lor. Lasă-te sedus de cultura războinicilor vikingi, căci poți alege să navighezi pe mare alături de experții de la Muzeul Maritim Forsøgscenter într-o barcă construită după obiceiurile vikingilor. Sau savurează un prânz în Copenhaga la restaurantul Noma, al 3-lea cel mai bun restaurant din lume!

2. Elveția

cele mai fericite tari din univers

Elveția

Nu poate rămâne neutră la schimbarea nivelului de fericire al propriilor locuitori, căci, iată, pierde locul întâi și merge o treaptă mai jos. De ce sunt fericiți elvețienii? Pentru că produc cea mai bună ciocolată din lume: Lindt! Elveția este locul unde atunci când ieși la plimbare pe munte încă mai auzi iodlere. Abundă în muzicalitate, de-ți vine să fluieri și chiar să încerci să deprinzi meseria iodler-itului… Și să nu uităm de pârtiile de schi, unele dintre cele mai bune din lume. Cât de mult ai zâmbi dacă ai bea o cafea în Geneva, gândindu-te că ai clăparii în portbagaj?

3. Islanda

cele mai fericite tari din univers

Islanda

Lumini nordice, ghețari, balene, vulcani, peșteri din gheață, lagună albastră. Am să mă opresc aici; ți-am furnizat suficiente motive pentru care ai vrea să fii fericit… în Islanda. Dacă ai nevoie de un concediu relaxant, liniștea ținuturilor islandeze îți va unge sufletul. Poți vizita capitala, Reykjavík, iar de acolo ai întreaga Islanda la picioare. Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, este să vizitezi Laguna Albastră (spa geotermală sub cerul liber) situată în Grindavík la doar 40 de minute de capitală.

În top 10 mai găsim Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia și Suedia. Multe țări nordice domină topul și ne par din ce în ce mai atractive, asta dacă nu ne-au convins de acum ceva timp că sunt o opțiune excepțională pentru un stil de viață fericit și echilibrat. Mergem mai jos în top la locul 13 și regăsim tărâmul unde căutarea fericirii este un drept fundamental, Statele Unite ale Americii. Pentru că punctualitatea nu aduce întotdeauna fericirea, mai ales dacă necesită o prezență matinală, Germaniei îi revine locul 16. O țară care în ultimii 2 ani a fost în vizorul românilor, Marea Britanie, ocupă un loc care nu este pe placul reginei: locul 23. Oricât de mult origami faci… cocorii din hârtie nu îți pot garanta bunăstarea sufletească. Japonia intră în top pe locul 53 din 156, un loc care face și soarele să răsară mai încet.

Revenind la locul ocupat de România în top, tot ce pot spune este că stăm binișor la căldurică. Suntem aproape de mijlocul clasamentului, cântând doine de dor și jale de pe locul 71. Suntem încadrați de Paraguay și Estonia. Ce mi s-a părut ciudat este locul ocupat de Moldova în acest clasament al fericirii, mai precis locul 55. Oare rușii pun fericirea moldovenilor mai presus decât cea a Mamei Rusia? Întreb și eu, pentru că rușii sunt mai puțin fericiți decât cei din Moldova, Rusia fiind clasată pe treapta 56. Ciudată treabă, dar cine a spus că fericirea e ușor de înțeles?

Multe țări nordice domină topul și ne par din ce în ce mai atractive, asta dacă nu ne-au convins de acum ceva timp că sunt o opțiune excepțională pentru un stil de viață fericit și echilibrat.

Dar care este de fapt scopul acestui barometru sentimental? Ca să răspundem la întrebarea asta, hai să aruncăm un ochi la cele mai nefericite țări din lume, ultimele 4 din top: Afganistan, Togo, Siria și Burundi (locul 157). Ce au în comun toate acestea? Știi și tu răspunsul. World Happiness Report are ca scop realizarea unei radiografii la nivel internațional prin care se identifică cele mai bune practici de „stimulare” a fericirii. Aceste rezultate vor fi studiate, disecate și utilizate pentru a atinge obiective precum eliminarea sărăciei, îmbunătățirea sistemul medical, creșterea nivelului calității educației, promovarea egalității dintre sexe și promovarea generozității.

Acum, imaginează-ți că ești cel mai fericit dintre pământeni, că trăiești în cea mai fericită țară din univers, că ești recunoscător până la lacrimi pentru tot ce ai în jurul tău. Spune-mi… cum m-ai ajuta pe mine, cel mai nefericit om din univers, să fiu la fel de fericit ca tine?

About Author

Giorgia Harasim

Dă-mi un vinil cu blues, o ciocolată cu marțipan, un fotoliu comod, o carte bună și o să vezi cel mai fericit om de pe pământ. Toate astea montate într-o casă pe roți cu destinația „over the rainbow”.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.