Europa şi festivalurile ei

0

Cu toţii ştim că oamenii au o pasiune pentru sărbători, cu atât mai mult dacă acestea sunt ridicate la ”rang” de festival, unde numărul participanţilor trece cu mult de zece mii şi adrenalina sare de limita normală. Sute, chiar mii de motive se găsesc în jurul lumii pentru a da naştere unui festival; oraşe mici, mari, cartiere, ţări întregi, insule, continente se pregătesc cel puţin o dată pe an pentru organizarea festivalului perfect. Câte dintre ele cunoaştem? Cu siguranţă am auzit de cel de la Rio. Dar în Europa?

IL PALIO DI SIENA, ITALIA

Este unul dintre cele mai vechi festivaluri ale Europei, desfăşurându-se în centrul istoric al Sienei, în Piazza del Campo, de două ori pe an în data de 2 iulie şi 16 august. IL Palio este o tradiţie care se desfăşoară de sute de ani în oraşul din Toscana şi este direct legată de apariţia cartierelor oraşului, aşa zisele Contradas di Siena. În trecut erau 59 la număr, acum au mai rămas doar 17 din care numai 10 participă la fiecare Palio. Turişti din întreaga lume participă la acest festival, locurile sunt rezervate cu săptămâni, chiar luni înainte de începerea acestuia. În timpul paradei istorice pot fi admirate costume tradiţionale originale, datând din perioada 1430 – 1480 şi steaguri şi embleme extrem de viu colorate. Cea mai importantă parte a festivalului este cursa nebună de cai sau ”cursa capetelor rupte”, fiind de fapt momentul pe care toată lumea îl aşteaptă, punctul culminant, cel mai iubit de către participanţi şi spectatori.

 

OKTOBERFEST MÜNCHEN, GERMANIA

Oktoberfest găzduieşte în fiecare an peste şase milioane de vizitatori, fiind astfel unul dintre cele mai mari şi cunoscute festivaluri europene. Turişti din întreaga lume vin să participe la acest festival în stil autentic şi tradiţional bavarez. Deschiderea oficială se face cu mare fast, putând fi admirate trăsurile împodobite ale moşierilor germani, nenumărate fanfare şi orchestre şi totodată o paradă a costumelor tradiţionale din regiunea bavaria. Concerte open air cu peste 300 de interpreţi şi peste 14 corturi amenajate de cele mai celebre berării bavareze. Totul constă în voie bună, muzică live, mâncare tradiţională, foarte multă bere germană şi o mare de oameni puşi pe distracţie. Cazarea în München este foarte scumpă în perioada respectivă, îndreptaţi-vă atenţia către zonele periferice ale oraşului sau chiar la distanţe de 20-30 km. Festivalul are loc în general între sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie şi ţine 16 zile.

oktoberfest

LA TOMATINA, BUNOL, SPANIA

La Tomatina este probabil unul dintre cele mai nebuneşti festivaluri din Spania, dar şi din întreaga Europă. Festivalul are loc în ultima săptămână a lunii august, mai exact ultima zi de miercuri. În jur de cincizeci de mii de oameni se strâng în oraşul de la Marea Mediterană, Bunol, pentru a lua parte la această experienţă unică; un număr copleşitor de oameni, comparativ cu populaţia oraşului de numai 9000 de locuitori. Timp de o oră participanţii, plini de energie şi entuziasm se luptă, la propriu, cu roşii. La sfârşitul evenimentului oraşul arată ca după o revoluţie a tomatelor. Legenda spune că în anul 1945 un grup de tineri a lansat o luptă cu roşii în timpul unei parade organizate în Plaza del Pueblo, iar în anul următor tinerii au repetat manifestarea în aceeaşi perioadă a lunii august. Deşi tinerii au fost opriţi de poliţie şi condamnaţi ani la rând, în anul 1957 festivalul a fost aprobat şi lansat oficial, însă cu anumite restricţii şi reguli.  Cazare în oraşul Bunol este foarte greu de găsit în perioada festivalului, dacă nu este făcută rezervarea cu cel puţin o lună înainte. Valencia se află la numai 30 km depărtare, şansele de a găsi cazare aici sunt mai mari.

text: Adelina Stoiconi

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.