City Trips de primăvară

0

Primăvara, anotimpul meu preferat. Oare de ce? Dacă vă dezvălui un secret, rămâne între noi?  Primăvara pot fi organizate cele mai frumoase şi unice excursii. În special datorită vremii dar şi a sentimentului de renaştere, de trezire la viaţă, odată cu natura. Poate o vizită în Italia, în inima Toscanei? Sau schimbăm continentul spre temperaturi perfecte?

Marrakech, Maroc. 1001 de nopţi şi o dorinţă.

Maroc este fără îndoială ţara cea mai autentică din nordul Africii, păstrându-şi intacte tradiţiile, istoria şi modul de viaţă iar Marrakech este oraşul care reflectă toate aceste lucruri cum nu se poate mai bine. Situat la poalele munţilor Atlas, o poartă spre Sahara, acesta este unul din locurile acelea enigmatice care ar trebui să se afle pe lista fiecărui călător.

Inima oraşului şi locul în care are loc ”magia” este piaţa Jemâa el-Fna, aflată într-o continuă metamorfoză. O vei descoperi diferită la orele dimineţii, la prânz şi seara. Un adevărat teatru în aer liber venit parcă din alt timp, unde obiceiurile vechi de sute de ani se întrepătrund cu turismul modern. Vei întâlni povestitori înconjuraţi de oameni captivaţi de narațiunile desprinse parcă din cele 1001 nopţi ale Şeherezadei, îmblânzitori de şerpi, cântăreţi, scamatori, omul cu maimuţa, vânzători ambulanţi de apă sau femeile cu henna. Odată cu lăsarea serii, cea mai cunoscută piaţă de pe continentul african se transformă într-un restaurant în aer liber. Tarabe cu diferite mâncăruri tradiţionale, agitaţie şi o voie bună de nedescris. Apusul soarelui poate fi admirat de pe una dintre terasele aflate pe acoperişurile clădirilor din jur. Consumaţia este obligatorie iar uneori se plăteşte intrare.

Bazarul este un loc în care te poţi pierde foarte uşor, dar tocmai acesta este scopul… Lăsaţi-vă purtaţi de mirosurile mirodeniilor şi miile de culori într-o altă lume. Nu rataţi dulciurile marocane!  Totodată o vizită la Muzeul Marrakech şi la medersa Ali ben Youssef este un must. Vei fi impresionat de curtea interioară a medersei, fiind o combinaţie incredibilă de mozaicuri, marmură şi lemn. Pentru o oază de linişte, Jardin Majorelle este locul potrivit.

TIP: Mâncarea tradiţională tagine şi un ceai marocan.
Cazarea la unul dintre zecile de Riad-uri, o experienţă unică.

marrakech maroc

Florenţa, Italia. Leagănul epocii renascentiste.

Florenţa este unul dintre oraşele turistice cele mai importante din Italia, capitala regiunii Toscana, acesta găzduind unele dintre cele mai de preţ comori ale umanităţii. Un oraş care te surprinde la orice pas, care abundă de artă şi frumos. Nenumăraţi artişti de seamă s-au născut şi au contribuit la crearea unui oraş unic în Europa, printre ei numărându-se Michelangelo, Donatello sau Leonardo da Vinci.

Centrul istoric se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1982. Simbolul oraşului, alături de Ponte Vecchio, este Catedrala Santa Maria del Fiore, denumită şi Dom-ul din Florenţa. Majoritatea atracţiilor turistice se află în apropiere de centru, iar o plimbare pe jos ar fi cel mai potrivit mod de a descoperi oraşul. Galeria Academiei, locul unde tronează la loc de cinste statuia lui David, precum şi Galeriile Uffizi nu pot lipsi de pe itinerariul tău. Intrarea la cele din urmă costă aproximativ 7 Euro iar o rezervare din timp ar fi indicată. Tinerii între 18 şi 26 de ani au reducere de până la 50% la intrări, numai cu un act de identitate.

Florenţa trebuie vizitată încet, savurată ca o hrană pentru suflet. O plimbare pe Ponte Vecchio, un apus de soare şi o cină tradiţională cu mâncare precum Bistecca alla Fiorentina şi Crostini Toscani este un mod perfect de a încheia o zi în oraşul de pe Arno.

TIP: Şarmanta pensiune Pensione Scoti, un palazzo din secolul XVI.
O cameră dublă la preţul de 45 Euro.

Lisabona, Portugalia. Oraşul celor 7 coline.

În anul 2013, Lisabona a fost denumită una dintre cele mai frumoase capitale europene, fiind pe primul loc în topul destinaţiilor de city break. Arhitectură unică, acoperişurile portocalii ale clădirilor îmbrăcate în azulejos (mici plăci ceramice decorative specifice Portugaliei), străduţele labirintice, bulevardele animate şi atitudinea oamenilor este ceea ce face Lisabona plăcută călătorului.

Castelul Sao Jorge care străjuieşte asupra oraşului este unul dintre obiectivele turistice principale ale oraşului, alături de Mănăstirea ordinului călugăresc catolic al ieronimilor aflată în cartierul Belem, undeva la vest de centrul oraşului. Aceasta este un exemplu de arhitectură manuelină, un stil creat de arhitecţii din perioada regelui Manuel I în cinstea marilor navigatori portughezi şi a descoperirilor lor geografice, ce au îmbogăţit Portugalia Evului Mediu.

Fie că este vorba de cartierul vechi Alfama, unde au luat naştere melodiile Fado, melancolice, Baixa (cartierul de jos) care este şi polul comercial al oraşului, sau Bairro Alto (cartierul de sus), Lisabona cu siguranță te va fermeca. În Alfama se găsesc numeroase baruri şi cluburi, şi totodată localuri cu muzică Fado, unde intrarea poate fi de 50 Euro plus masa de seară, sau 25 Euro fără mâncare. Recomand achiziţionarea cardului Lisboa pentru o zi, două sau trei, cu ajutorul căruia puteţi folosi orice mijloc de transport în comun, se poate intra la muzee şi de asemenea oferă reduceri la restaurante.

TIP:Produsele de patiserie şi vinurile sunt excelente.
Nu rataţi Pasteis de Belem.

lisabona portugalia

Alba Iulia. Istorie şi mândrie.

Alba Iulia este o surpriză plăcută printre oraşele României. Un exemplu de voinţă şi dorinţă de a evolua la nivel de oraş cu adevărat european şi de a reînvia trecutul de o mare importanță pentru ţara noastră – capitală de suflet a neamului românesc. O vizită în oraşul Unirii nu va fi o dezamăgire pentru cei pasionaţi de istorie şi cultură.

Cetatea Alba Carolina este obiectivul turistic principal din Alba Iulia. Aceasta a fost restaurată de curând, fiind readusă la adevărata sa valoare. O încântare pentru sufletul de călător. Aceasta a fost construită între anii 1715-1738 de către austrieci pentru a se apăra împotriva otomanilor şi pentru consolidarea puterii. Are o structura de tip ”Vauban”, sistemul de fortificaţii având forma unei stele cu 7 colţuri (7 bastioane). Intrarea este liberă, dar un ghid specializat ar fi indicat pentru a înţelege cu adevărat faptele petrecute în interiorul acelor ziduri cu foarte mult timp în urmă. Atmosfera medievală este păstrată prin intermediul scenetelor istorice şi a numeroaselor festivaluri. A nu se rata momentul schimbării gărzii, scurt dar plin de emoţie şi încărcătură culturală.

Sala Unirii este semnificativă pentru neamul românesc. Aceasta a fost construită în anul 1900 iar în anul 1918 a adăpostit Marea Unire. Sute de imagini din filele vechi de istorie parcă se perindă prin faţa ochilor în clipa în care păşeşti în interiorul acestei săli. Mari decizii au fost luate, multe vieţi s-au schimbat… De asemenea nu rataţi Catedrala Romano-Catolică, cu mormântul lui Iancu de Hunedoara şi a primului principe al Transilvaniei, Sigismund. Aceasta găzduieşte totodată şi cea mai mare orgă muzicală aflată într-o catedrală din Transilvania, încă funcţională.

TIP:În centrul cetăţii se află Hotel Medieval, cazare în stil medieval + 3 restaurante la alegere.
Atmosfera este incredibilă!

alba iulia

text: Adelina Stoiconi
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.