Cheile Nerei

0

La o aruncătură de băț de Timişoara, mai exact în judeţul Caraş, Cheile Nerei reprezintă o zonă neaşteptat de frumoasă, numai bună pentru amatorii de drumeţii şi persoanele care înţeleg, printr-o zi în natură, mai mult decât statul pe o pătură lângă o maşină din care răsună asurzitor muzica în timp ce micul se înroşeşte pe grătar.

Când am ajuns pentru prima dată pe aceste meleaguri am rămas mai mult decât surprins impresionată de multitudinea şi diversitatea locurilor de vizitat. E greu să apuci să vezi tot ce Cheile Nerei îţi oferă într-o singură zi, de aceea sunt mai mult decât convinsă că dacă ajungi o dată acolo, cu siguranţă te vei reîntoarce.

Ca în majoritatea zonelor cu potenţial turistic ridicat din România, la o primă vedere, drumul poate părea problematic, dar merită să treci cu vederea peste gropile din asfalt şi drumul de ţară, deoarece la finalul călătoriei o să uiţi de aceste aspecte şi vei rămâne impresionat de frumuseţea locului.

Pe lângă sălbăticia colorată pe care o vei întâlni pe aceste meleaguri minunate, iată şi alte obiective cu care te întâmpină Cheile Nerei, care aşteaptă să fie descoperite de voi.

Cascada Bigăr

Dacă pleci din Timişoara, până la Cascada Bigăr e un drum de aproximativ 3 ore cu maşina. Locul este marcat cu un placaj pe care scrie “paralela 45” deoarece exact prin acel loc traversează şi paralela respectivă. Un mic loc de parcare te aşteaptă pe marginea drumului şi o poartă de lemn te întâmpină şi te ghidează spre un pod, tot din lemn. De acolo se vede în toată splendoarea ei, Cascada Bigăr, care a fost declarată de “The World Geography” una dintre cele mai frumoase 10 cascade din lume. E micuţă, dar te va lăsa cu gura căscată. Pe mine una, imaginaţia m-a purtat departe şi nu m-am putut abţine să nu vizualizez deasupra ei un castel în miniatură pentru zânele fermecate ce păzesc acele locuri care par desprinse din poveşti fantastice.

cascada bigar

Ochiul Beiului

Ochiul Beiului se află în Parcul Naţional Cheile Nerei, la aproximativ 3-4 km de Potoc. După ce ajungi la o pescărie, urmezi drumul prin pădure timp de vreo 30 de minute, până ce în faţa ta se înfăţişează în toată splendoarea lui, lacul Ochiul Beiului. De un albastru smarald, lacul are o poveste interesantă. Se spune că mai de mult pe acele meleaguri trăia un Bei (titlu dat de turci domnilor Ţărilor Române), de unde şi numele lacului, care avea un fiu cu ochii de culoarea smaraldului, asemănători cu acea culoare pe care lacul o răspândeşte magic pe toată întinderea lui. Acesta obişnuia să vâneze în pădurile locului, iar într-o zi a întâlnit o frumoasă fiică de pastor de care s-a îndrăgostit nebuneşte. Auzind aceste lucruri, Beiul cel bătrân şi ursuz a poruncit ca fata să fie omorâtă, sperând că astfel se va stinge şi pasiunea fiului lui pentru acea fată nedemnă de el. Bineînţeles că lucrurile au luat o turnură dramatică când fiul, după ce a jelit o bună bucată de vreme pierderea iubitei, hotărăşte să-şi pună capăt vieţii, iar în locul în care acesta şi-a curmat zilele, a apărut lacul ce îi poartă şi în zilele noastre numele şi culoarea ochiilor.

ochiul beiului

Cascada Beușnița

Cascada Beușnița, se află la câteva sute de metrii în amonte de Ochiul Beiului. O cascadă de o frumuseţe impresionantă ce se aseamănă cu voalul unei mirese, care curge neoprit prin formaţiuni vechi de sute de ani formate din calcar. Are 15m în înălţime şi este acoperită de muşchi verde. Cel mai bine de vizitat această cascadă e primăvara sau toamna deoarece în anotimpul secetos ea poate fi secată. Dar oricum, nu vei regreta vizita deoarece simpla formă a cascadei te îndeamnă să faci poze ce garantat vor avea efectul scontat.

cascada beusnita

Lacul Dracului

Acest lac, iniţial subteran, a ajuns la forma lui actuală datorită prăbuşirii unui perete al peşterii în care îşi ducea veacul. Culoarea apei este de un albastru-verzui limpede cu o multitudine de peşti riverani. Dacă eşti echipat corespunzător, poţi să te aventurezi în galeriile peşterii. Drumul este puţin mai lung. Noi am făcut în jur de 3 ore până acolo, de la locul unde ne-am lăsat maşina. Am fost de asemenea avertizaţi să fim cu ochii în patru după vipere şi ce-i drept, ne-am întâlnit cu vreo 2 şerpişori, întâlnire ce nu s-a soldat cu evenimente neplăcute. Merită orice sacrificiu, deoarece o dată ce ajungi acolo, uiţi de cât de obositor a fost drumul şi splendoarea peisajului te face să te desprinzi cu greu de acea zonă minunată atunci când vine timpul să te întorci spre casă.

Bineînţeles că Lacul Dracului nu duce lipsa de legende, dar se pare că cea mai populară este aceea în care un oier îşi dusese oile la păscut pe lângă lac. Acolo s-a întâlnit cu un omuleţ mic de statură care i-a propus un joc. Dacă oierul reuşea să prăjească un pește fără ca acesta să se îndoaie, omuleţul avea să-i împlinească oierului o dorinţă. De asemenea, oierul i-a spus omuleţului că dacă acesta reuşea să prăjească un cap de ţap fără că acesta să-şi arate dinți, nu va folosi dorinţa. Zis şi făcut … oierul a prăjit astfel un pește prin care a trecut un băț, să fie sigur că nu îşi va modifica forma, dar când a venit timpul omuleţului să prăjească capul de ţap, orice metodă ar fi încercat, acesta tot îşi arăta dinți după ce a fost prăjit. De necaz, că a fost păcălit de oier, omuleţul s-a aruncat în apa râului şi nu a mai ieşit de acolo. Atunci oierul a zis că tocmai a dat de dracu’.

lacul dracului

Cheile Nerei ascund minunăţii care aşteaptă să fie descoperite de turişti, iar atunci când ajungeţi pe aceste meleaguri fermecate, vă recomand să vizitaţi şi:

•          Cascada Văioaga
•          Cascada Susara
•          Mănăstirea Nera
•          Sasca Montană
•          Tunelele din Rezervaţia Naturală Cheile Nerei
•          Cheile Susarei
•          Gaura Porcarului
•          Peştera Lenuţa
•          Peştera Sfânta Elena
•          Peştera Voinii

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.