Cele mai cool expoziții pasagere din 2017

0

Dacă te-ai decis să faci o escapadă într-unul din orașele mari ale Europei, te invit să arunci un ochi peste propunerile noastre de expoziții cool din următoarea perioadă, ce poartă eticheta “must-see” pe lista noastră (și sper că și pe a ta!). În spatele atracțiilor mainstream ale fiecărei metropole europene se ascund și secrete trecătoare, care totuși, sunt fascinante și care merită, fără îndoială, vizitate. Astfel, ți-am pregătit o listă de expoziții din diferite sfere ale artei pe care să le savurezi din plin.

Amsterdam – Martin Scorsese

Cele mai cool expoziții

Pe lângă faptul că Amsterdam este unul dintre cele mai pitorești orașe ale Europei, acesta abundă în cultură și artă. Începând cu 25 mai 2017 și până în septembrie al acestui an, The Eye Film Institute, un muzeu dedicat cinematografiei, găzduiește expoziția Martin Scorsese – The Exhibition. Ca parte a unei serii neîncetate dedicată celor mai consacrați regizori, acum i-a venit rândul lui Scorsese să se bucure de o astfel de onoare. Munca de-o viață și contribuția sa incredibilă la lumea cinematografiei poate fi admirată într-o colecție deosebită de obiecte asociate cu filmografia. Bineînțeles sunt organizate și proiecții ale filmelor sale pe tot parcursul sezonului. Așa că, fie că ești sau nu un împătimit al capodoperelor sale, este musai să arunci un ochi peste expoziție. Cu siguranță vei rămâne surprins.
www.eyefilm.nl

Paris – Balenciaga, l’oeuvre au noir

Cele mai cool expoziții

Muzeul Bourdelle, situat în cartierul Montparnasse din Paris, găzduiește între 18 martie și 16 iulie 2017, în cadrul „Sezonului Spaniol”, o expoziție de neratat dedicată marelui couturier Cristobal Balenciaga. Aceasta gravitează în jurul marii sale muze, și anume, negrul. Inspirat de folclor și tradițiile radăcinilor lui spaniole, această nonculoare a ajuns să fie preferată în creațiile sale. Influența monastică pe care a avut-o asupra geniului, în oricare formă a sa- transparentă, mată sau strălucitoare- a vibrat perfect cu personalitatea sa și l-a condus spre eternitate. Trebuie să te duci să admiri calitatea impecabilă a materialelor luxoase îmbinate cu croiurile simple și impecabile. Fiecare piesă îți va tăia respirația. De la hainele de zi și până la cele somptuase de seară, născute din mătase sau tafta și decorate cu funde supradimensionate din satin, toate conferă o valoare inegalabilă impresionantei colecții. Nu o trece cu vederea dacă te afli în capitala modei.
http://www.palaisgalliera.paris.fr/en/exhibitions/balenciaga-loeuvre-au-noir

Cele mai cool expoziții

Londra – The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains

Cele mai cool expoziții

Pentru că știm că Londra este un oraș al contrastelor, al artei contemporane și al ideilor inedite, iată că pe 13 mai are loc vernisajul expoziției „The Pink Floyd: Their Mortal Remains”. Victoria & Albert Museum te invită la într-o călătorie audiovizuală artistică prin lumea faimoasei trupe engleze de rock progresiv și psihedelic, de la debutul lor în anul 1960 și până în zilele noastre. Este prima retrospectivă internațională asupra iconilor, în care va fi nu doar muzica expusă, ci și design-ul incredibil și arta scenografiei din spate. Practic, ai șansa să admiri lumile unice și extraordinare ale celor de la Pink Floyd, într-un cadru spectaculos. Așa că trece-o pe lista de must see dacă ajungi prin Londra și lasă-te curprins de farmecul absolut al acesteia.
www.vam.ac.uk/exhibitions/pink-floyd

München – Peter Lindbergh: From Fashion To Reality

Cele mai cool expoziții

Unul dintre cei mai faimoși fotografi de modă din zilele noastre are parte de o expoziție dedicată artei sale în ceea ce privește pictorialele fashion. Începând din aprilie 2017 poți face o vizită la Kunsthalle Munich, o galerie-muzeu, care a găzduit mari expoziții de-a lungul timpului, și care este cunoscută pentru aportul adus artei. Prezentarea expoziției are un cadru spectaculos, cu printuri originale ale celor mai consacrate fotografii ale lui Lindbergh, de la coperțile prestigioaselor reviste de modă și până la cel mai recent proiect al său, calendarul Pirelli 2017, unde a lucrat cu personalități mari din lumea filmului, a modei și nu numai. În plus, poți urmări instalații copleșitoare și proiecții ale unor video-uri magnifice. Ca atare, dacă te găsești prin apropiere, nu rata expoziția sub nicio formă!
www.kunsthalle-muc.de/

Milano – Kandinsky și Manet

Cele mai cool expoziții

Între martie și iulie ale acestui an, fă-ți timp pentru un city-break pe meleaguri milaneze și nu-i rata pe marii pictori Kandisky și Manet în două expoziții încântătoare. Prima este cea dedicată geniului rus Vasili Kandinsky la Museo delle Culture – MUDEC, unde se găsește o colecție grandioasă a celor mai consacrate opere ale sale, alese din marile muzee din Rusia. Titlul, „Knight Errant”, se referă la personajul din literatura medievală, care călătorește prin țară în căutarea aventurilor pentru a-și demonstra cavaleria. Este o paralelă la dezvoltarea artei simbolice a pictorului de-a lungul vieții sale din Rusia, înainte să se mute permanent în Germania în 1921. Nu se pot admira doar capodoperele artistului cunoscut ca un pionier al artei abstracte, ci ești și invitat să pătrunzi în operele sale cu ajutorul instalațiilor multimedia.

A doua expoziție de neratat este cea dedicată lui Manet și poartă titlul „Manet și Parisul Modern”. Aici poți vedea peste 100 de picturi ale precursorului impresionismului și ești invitat să observi Parisul modern prin ochii săi, el focusându-se pe scene din viața de zi cu zi ale orașului, ilustrând cafenele, teatre, parcuri și bulevarde, dar și prostituție, sărăcie și nefericire. Expoziția o găsești la Palazzo Reale din Milano, un muzeu sonor și de renume. Trece-o neapărat pe listă!
www.palazzorealemilano.it
www.mudec.it/ita/

Barcelona – David Bowie

Cele mai cool expoziții

După succesul enorm pe care l-a avut în Londra în 2013, iată că expoziția dedicată marelui Bowie ajunge și la Barcelona. Dacă ai ratat-o în capitala Angliei, ei bine, este musai să o vizitezi acum. Aceasta urmărește procesul creativ a lui David Bowie ca geniu în muzică și icon cultural, descoperindu-i stilul inedit și reinventarea constantă în decursul a cinci decenii. Mai mult, este ilustrată influența pe care a avut-o asupra artei, dar și modul în care a fost el influențat la rândul său de diferitele mișcări produse în design, muzică, artă vizuală și teatru. Toate obiectele sunt originale, de la manuscrise de versuri și până la costumele purtate pe scenă, instrumente personale, albume de artă, video-uri și fotografii. Barcelona este cunoscut ca oraș artistic, așa că nu vrei să ratezi ceva absolut magnific și actual precum această expoziție. Se află la Museu del Disseny de Barcelona și te așteaptă până la sfârșitul lui iulie cu porțile deschise.
www.barcelona-metropolitan.com/events/museu-del-disseny-exhibition-david-bowie-is/

Text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.