Cele mai “ciudate” obiective turistice din România

0

Ne place să călătorim, să descoperim şi, de ce nu, să rămânem uimiţi de unele “ciudăţenii” ale naturii. Din fericire, România are multe asemenea locuri de oferit pentru turiştii căutători de mistere şi zone mai puţin obişnuite. Aşa că haideţi să facem împreună o călătorie virtuală prin cele mai “ciudate” locuri din România şi să ascultăm câteva dintre legendele ce se ascund în spatele acestor monumente naturale cu care ne putem mândrii în faţa tuturor.

Vulcanii noroioşi

Unici în Europa, vulcanii noroioşi, cunoscuţi şi sub denumirea de Pâclele Mari şi Pâclele Mici au fost declaraţi în anul 1924 monumente ale naturii. Rezervaţia care îi găzduieşte se întinde pe 30 de ha iar în momentul în care ajungi la locul unde aceşti titani antici îşi duc veacul, rişti să te simţi ca în altă lume, deoarece decorul pare desprins din filmele SF ce-şi au acţiunea pe altă planetă.

Vulcanii noroioşi datează încă dinaintea apariţiei vieţii pe pământ iar cercetătorii în filogenie moleculară spun că aceşti vulcani au jucat un rol important în apariţia şi evoluţia vieţii pe planeta noastră.

Ce-i drept, aceste tipuri de vulcani nu sunt rari … ba mai mult, au fost identificaţi câteva mii, împărţiţi în aproximativ 40 de regiuni. Dar, ce-i face atât de scumpi la privit e faptul că doar 10% din mulţii vulcani de acest gen sunt vizibili … restul îşi au activitatea submarin.

vulcanii noroiosi

Podul lui Dumnezeu

Este unul din cele trei poduri naturale din lume şi se află în judeţul Mehedinţi, comuna Ponoarele. Puţini turişti cunosc acest monument natural, dintr-o zonă uimitor de frumoasă, care are la baza lui mai multe legende.

Cea mai cunoscută legendă, ne duce cu mintea într-un timp şi spaţiu în care Aghiuţă trăia în peştera de sub pod, urmărind trecătorii şi făcându-le rău cu fiecare ocazie. Atunci locuitorii s-au rugat la  Dumnezeu să-i ajute. Văzând răutăţile ce le făcea necuratul, Dumnezeu a lovit cu palma podul şi astfel pereţi peşterii s-au dărâmat. Captiv sub dărâmături şi mânios până peste poate, Diavolul a găsit o altă cale de ieşire din peşteră, dar pentru că aceasta era foarte strâmtă, s-a chinuit şi s-a agăţat cu ghearele de vârful Dealul Peşterii, lăsând în urmă-i dârele de calcar care astăzi îşi au numele de lapiezuri: Afrodita şi Cleopatra. Se spune că necuratul încă stă pe Stânca Diavolului şi mai face din când în când lucruri rele trecătorilor.

Podul lui Dumnezeu este împrejmuit de-o parte şi de alta de lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic. Primul lac, Zătonul Mare, cu toate că are ca suprafață 2km pătraţi şi adâncime de aproximativ 20m, în sezonul secetos, acesta se retrage într-o peşteră subterană. Pe de altă parte, despre Zătonul Mic se spune că nu are fund deoarece nici un scufundător nu a reuşit să-l atingă.

podul lui Dumnezeu

Lacul Vulturilor

Cunoscut şi ca lacul fără fund, lacul Vulturilor este un lac periglaciar din munţii Siriu. Cu toate că are o adâncime de aproximativ 3 m, legenda din spatele “lacului fără fund” îl surprinde pe un cioban care ajuns la un moment în viaţa lui când a crezut că s-a plictisit de plimbatul oilor, a decis să plece pe alte meleaguri şi să-şi încerce norocul în alte părţi făcând altceva. Îşi aruncă toiagul în apă şi îşi părăseşte oile care pentru o mare parte din viaţa lui i-au fost singurele tovarăşe. Ajuns la un moment dat, în timp ce-şi caută destinul, pe malul Dunării, îşi vede toiagul dus agale de apă. Atunci ciobanul şi-a dat seama cât îi este de dor de vechea lui meserie şi se întoarce să-şi caute oile în munţi. El ar fi fost acela care a declarat lacul fără fund deoarece nu-şi putea explica cum altfel ar fi ajuns toiagul lui pe Dunărea cea impunătoare.

lacul vulturilor

Lacul Iezer

Aflat în munţii Rodnei, lângă vârful Pietrosul, lacul Iezer, este un lac glaciar cu totul special. De ce vă întrebaţi? Deoarece privit de sus, lacul are forma hărţii României.

lacul iezer

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.