Budapesta… celor 7

0

Budapesta, supranumită “Parisul de Est”, “Mireasa Dunării” sau “Perla Dunării”, este capitala Ungariei. Orașul fascinează prin abundența de obiective turistice. Fiind una dintre cele mai frumoase capitale europene, oferă turistului istorie, relaxare și mister. Fiecare turist poate găsi ceva pe placul lui: centrul plin de viață, râul impunător, turnurile bisericilor, castele, cetăți, băi luxoase, mâncare tradițională delicioasă.

Cele șapte lucruri pe care le-aș face ca turist în Budapesta ar fi:

1. Vă recomand să nu ratați ocazia de a face o croazieră pe Dunăre. Puteți opta pentru o croazieră de zi sau una de noapte (mult mai spectaculoasă). Acestea durează aproximativ o oră, o oră jumătate și veți fi părtași la frumoasa poveste a Budapestei admirând grandoarea arhitecturală a unuia dintre cele mai frumoase orașe ale lumii.

2. De asemenea trebuie să încercați mâncarea tradițională, simbol al Ungariei, Gulyas, mâncare care își are originile încă din secolul al IX-lea. Mâncarea poate fi comandată sub formă de supă (ciorbă) sau de tocăniță.

Budapesta

3. Budapesta este ”Orașul băilor termale”; a primit acest titlu în anul 1930 deoarece este capitala cu cele mai multe izvoare cu apă termală din lume (peste 100). Cele mai monumentale, impresionante și frumoase băi sunt Szechenyi și Gellert, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea. Chiar și în zilele noastre funcționează în Budapesta patru băi turcești: Rudas, Rac, Kiraly și Csaszar. Pentru relaxare vă recomand o vizită la Băile Gellert, aflate pe malul Dunării într-o clădire elegantă cu statui, mozaicuri și decorațiuni diverse.

4. Vizita la Bastionul Pescarilor (Halaszbastya) este unul dintre cele mai bune puncte de observare din Budapesta. Bastionul iese în evidență prin cele șapte turnuri ale sale simbolizând liderii celor șapte triburi maghiare. Numele său provine de la o fostă comunitate de pescari care trăia în regiune, precum și de la piața de pește care era ținută aici în evul mediu; dar și Vizita la Biserica Matthias care se află în Buda și este unul din principalele obiective turistice din capitala Ungariei. Biserica se află pe locul unei alte biserici construite pe vremea regelui Bela al IV-lea între anii 1255 – 1269. Aceasta a fost reconstruită de mai multe ori. În anul 1309 Carol Robert de Anjou a fost încoronat în această biserică, devenind Regele Carol I al Ungariei. În timpul domniei Regelui Matthias, după numele căruia a și fost numită biserica, au fost adăugate capele laterale dar și un oratoriu pentru familia regală, precum și noul turn al bisericii din partea de sud. În acest turn erau adăpostite arme ale lui Matei Corvin ce datează din 1470. În 1526 clădirea a fost distrusă de foc și 15 ani mai târziu a fost transformată într-o moschee. După ce turcii au fost alungați de habsburgi, iezuiții și-au asumat responsabilitatea bisericii Încoronării, așa cum mai este ea numită și au renovat-o în stil Baroc. În 1867 Împăratul Franz Iosef I de Austria și consoarta sa Elisabeta (“Sissi”) au fost încoronați conducători ai Ungariei aici; Franz List a compus muzica pentru ceremonia de încoronare. Biserica a fost reconstruită în forma actuală între anii 1874 și 1896, pentru reconstrucție fiind ales stilul gotic. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost serios avariată dar a fost restaurată cu migală, răbdare și muncă ce a durat ani de zile.

Budapesta

5. Vizita la Parlament. Clădirea Parlamentului Ungariei este locul în care se întâlnește Adunarea Națională; este una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa și a treia clădire ca mărime din lume ce găzduiește un Parlament național. Planul de construcție ce a fost folosit pentru clădire, a fost conceput de Imre Steindl, un profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta, iar construcția a început în anul 1885. Peste o mie de oameni au lucrat la construcție, au fost folosite peste 40 de milioane de cărămizi și peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Lungimea Parlamentului din Budapesta este de 268 de metri, iar lățimea de 123 de metri. Are un total de 691 de camere, peste 200 dintre acestea sunt birouri. Înălțimea, de 96 de metri are o însemnătate simbolică, făcând referire la anul 896, când ungurii s-au stabilit în zonă. Clădirea are 90 de statui pe exterior și 152 de statui în interior.

6. Dealul Gellert este o rocă mare, înaltă de 140 de metri care se înalță deasupra Dunării în Buda. Conform legendelor urbane, vrăjitoarele veneau pe deal în fiecare noapte și mergeau pe spatele unui om. Dealul Gellert și-a primit numele după cel al episcopului Gellert care a venit în Ungaria din Italia la cererea Regelui Sfântul Ștefan, spre a-i creștina pe unguri. Câțiva păgâni l-au băgat într-un butoi pe episcop și l-au aruncat de pe deal în Dunăre. O statuie mare ce ține o cruce în mâna dreaptă se află pe partea nord-estică a dealului, cu fața spre podul Elisabeta. Această statuie comemorează moartea episcopului. Dealul Gellert are de asemenea un rol important din punct de vedere hidrologic. O parte importantă a rezervei de apă potabilă a Budapestei este stocată într-un rezervor din interiorul dealului. De ziua națională a Ungariei, focurile de artificii sunt lansate de pe deal. Biserica din peștera de pe dealul Gellert a luat naștere în 1926. Până în anii ‘50, singurul ordin bisericesc maghiar a condus această biserică. Acest ordin își trage numele după Paul, un sfânt din secolul al treilea ce a trăit în deșertul Egiptului având doar un corb drept companie. Acest corb îi aducea zilnic o jumătate de felie de pâine. În anii ‘50 comuniștii i-au arestat pe călugării din această mănăstire, l-au executat pe liderul lor și au închis biserica. În 1989 zidul care zăvorâse biserica a fost dărâmat și aceasta a fost redeschisă. În capela centrală a bisericii veți putea vedea statuia Sfântului Paul având corbul său pe umăr.

7. Habsburgii au realizat cel mai bine importanța strategică a dealului Gellert și au construit o fortăreață în vârful dealului după ce au suprimat revoluția din 1848 și războiul de independență. Guri de tun au fost amplasate pe deal și țintesc spre Dunăre. Scopul Citadelei era să amintească rebelilor ungari cine conducea cu adevărat țara. În acele vremuri, Citadela era cel mai disprețuit loc din Budapesta și ungurii o numeau Bastilia Budapestei. Habsburgii au predat-o consiliului local la sfârșitul secolului al XIX-lea și anumite părți din ea au fost distruse în mod simbolic. De atunci Citadela a servit mai multor scopuri; a fost închisoare, adăpost temporar pentru cei fără casă, locul unei baterii anti aeriene, iar din anii ‘60, fortăreața este unul din cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. Statuia libertății de la Citadela din Budapesta este atât de mare încât poate fi văzută aproape din orice parte a orașului iar în timp a devenit simbolul capitalei Ungariei. Statuia libertății comemorează eliberarea Ungariei de sub opresiunea nazistă. Se spune că statuia a fost gândită să aibe în mână o sabie dar până când a fost ridicată, regimul hortist a fost înlocuit de cel comunist și aceștia au înlocuit sabia cu o frunză de palmier iar statuia unui soldat sovietic a fost amplasată la bază. Deși toate statuile comuniste au fost dărâmate și mutate la marginea orașului în Parcul Statuilor, Statuia Libertății a rămas. Doar soldatul sovietic de la baza ei și numele soldaților din Armata Roșie care au murit în timpul asediului Budapestei au fost îndepărtate.

Budapesta este cu siguranță o destinație pe care veți dori să o încuiați cu un lacăt în sufletul vostru! Vă invit să o vizitați!

Text: Saszet Brighitta Andrea
www.brigittacalatoreste.ro

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.