Băile Herculane

0

Situat în Valea Cernei, Băile Herculane este una din cele mai vechi staţiuni termale de pe teritoriul României, această zonă fiind exploatată de romani încă din anul 153 e.n. (de atunci datează primele documentări ale zonei).

De-a lungul  celor 1861 de ani de funcţionare neîntreruptă a staţiunii, multe personalităţi marcante au fost vrăjite de frumuseţea locului printre care îi putem aminti pe: Marcus Aureliu Antonius, împăraţii Joseph al II-lea, Francisc I, Franz Joseph (care spunea că este “cea mai frumoasă staţiune de pe continent”) şi împărătesele Charlotte şi Elisabeta (Sissi – “Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare”).

Cu toate că nu de mult s-au început construcţiile de reabilitare a centrului vechi, care din păcate a fost lăsat până acuma în paragină, centrul nou îţi pune la dispoziţie mai multe decât ai nevoie. De la centre spa la piscine, masaje de relaxare şi terapii holistice.

Numele este de asemenea unul reprezentativ, deoarece legendele ni-l prezintă pe un Hercules rănit în urma unei bătălii venit să se refacă în apele cu puteri binefăcătoare a staţiunii. O statuie stă mărturie vizitei lui, în centrul vechi al oraşului.

Dacă eşti pasionat de istorie, nu vei fi dezamăgit, deoarece civilizaţiile care au fost găzduite aici de-a lungul timpului au lăsat în urma lor vestigii preţioase pe care le poţi găsii la muzeul de istorie Nicolae Cena: documente referitoare la istoria staţiunii, statui, monede antice, tabule votive ridicate ca semn de mulţumire zeilor pentru vindecare, piese de ceramică, podoabe, arme, inscripţii etc.

Pentru cei pasionaţi de aventură şi sporturi extreme, zona este bine cunoscută pentru activităţile montane care îţi sunt puse la dispoziţie. Alpinismul, drumeţiile şi raftingul sunt cele mai accesibile şi bineînţeles, să nu uităm de cheile adânci şi canioanele numai bune pentru canotaj.

Dar să nu deviem prea mult de la subiect şi haideţi să vedem ce face ca Băile Herculane să fie una dintre cele mai râvnite staţiuni termale. Un număr de 16 izvoare au fost descoperite în zonă (pe malul Cernei, pe o arie de 4km) care au în compoziţia lor, pe lângă alte minerale, un conţinut ridicat de hidrogen sulfurat care este cunoscut pentru proprietăţiile benefice asupra organismului. Printre afecţiunile pe care le tratează se numără: reumatism degenerativ, spondiloza, artroza, poliartroza, recuperare postoperatorie, paralizii, diabet zaharat, boli respiratorii, cardiovasculare, boli ginecologice, infecţii ORL, boli dermatologice etc.

Până la urmă, poate aceste ape erau considerate în antichitate mult râvnita fântână a tinereţii în căutarea căreia mulţi eroi şi-au pierdut viaţa.

Să-ţi petreci timpul la băile termale este un mod excelent de relaxare dar mai sunt şi alte lucruri de făcut şi de văzut în zona Băilor Herculane. Pentru o persoană care vrea să petreacă mai mult de un weekend în această staţiune, poate fi folositor să ştie că mai poate vizita:

– Parcul Naţional Domogled, Valea Cernei
– Platoul Coroninii
– Crucea Albă
– Grota Haiducilor, Grota cu aburi
– Peştera Tatarzi
– Grota Ungurului
– Cheile Peciniscai
– Cheile Prolazului
– Cheile Teznei
– Cascada Vânturătoare
– Piatra Baniţei
– Izvoarele Cernei
– Chipul lui Decebal, Cazanele Dunării, Mănăstirea Sf. Ana

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.