Aventură, credință sau regăsire?

0

 El Camino – o călătorie pentru trup și suflet

Există un pelerinaj celebru care a fost făcut de-a lungul timpului, numit El Camino Santiago de Compostela.
El Camino, adică „drumul” sau „calea”, în limba spaniolă, se așterne direct sub Calea Lactee. Acesta are aproximativ 900 km și începe în Franța, din Saint-Jean-Pied-de-Port, traversează Pirineii, traversează Spania de la Est la Vest până când ajunge la o superbă și vestită catedrală, numită Santiago de Compostela, unde sunt îngropate rămășițele pământești ale Sfântului Iacob.

Acest traseu atrage anual 150 000 de pelerini și aproape 3 milioane de turiști, numărul acestora fiind în continuă creștere. Motivațiile lor sunt diferite: natura, cultura, întâlnirile, aventura, provocarea fizica și redescoperirea bucuriilor simple. Media numărului românilor care participă la acest pelerinaj este de 40-50 anual. Se consideră că numărul este atât de mic din cauza faptului că sunt puțini aceia care au aflat de existența lui.

Cărțile de istorie menționează El Camino ca existând din vremurile celților, adăugând și povestiri mitologice. Se spune că în trecut se considera că acesta se sfârșea în Finisterre, la câteva mile vest de Compostela, loc care era considerat pe atunci capătul lumii.
Drumul către Santiago de Compostela este al treilea mare pelerinaj creştin, după cele spre Ierusalim şi Roma. Dincolo de chemarea religioasă, acesta a fost parcurs de-a lungul anilor de sfinți, persoane cu handicap, regi și regine. Intenția este aceea de a găsi sensul spiritual și de a rezolva conflictele legate de sine.

Fiind un traseu foarte lung și străbătut în funcție de capriciile vremii, pelerinii sunt sfătuiți să pună în rucsacul de călătorie doar strictul necesar. Chiar dacă vă încumetați să luați mai multe obiecte, aveți ocazia să le lăsați la refugii sau la localnici, de-a lungul traseului. Un lucru important pe care îl învață pelerinii este să păstreze doar ce au nevoie și să aprecieze lucrurile simple.
Chiar dacă este un drum „internațional”, localnicii nu au învățat limba engleză, motiv pentru care dacă cunoașteți limba spaniolă aveți ocazia să o exersați. În caz contrar, poate ar fi bine să aveți un ghid conversațional de buzunar (însă nu unul foarte mare pentru că fiecare gram contează).

El Camino poate fi început din diferite puncte, în funcție de timpul pe care fiecare pelerin îl are la dispoziție, dar și în funcție de rezistența sa fizică, deoarece acesta este străbătut pe jos (per pedes) de majoritatea celor care se aventurează să îl parcurgă. Mai sunt și persoane care aleg bicicleta, mașina, trenul sau autocarul, însă conform celor care l-au străbătut, experiențele pot fi trăite la adevărata lor intensitate spirituală atunci cand acesta este parcurs pe jos.

La începutul călătoriei fiecare persoană primește un carnețel din satul din care începe pelerinajul, pe care va primi o ștampilă la adăposturile sau parohiile vizate, stampilă care atestă că a ajuns pană acolo și că este un pelerin.
La aproximativ fiecare 45 de minute se întâlnește o fântână cu apă proaspătă de izvor, iar fiecare sat are ceea ce se numește „refugios”, locuri unde pelerinii pot mânca și înnopta. Unele oferă cazare gratuită, altele cu un preț de 2-6 Euro pe noapte.
Traseul este marcat cu o săgeată galbenă sau cu scoica pelerinului. Uneori acestea nu sunt vizibile, motiv pentru care ele trebuiesc căutate, putând fi găsite chiar și pe pietre sau copaci.

Ajunși la Catedrala Santiago de Compostela, pelerinii pot continua drumul cu încă trei zile de mers până la Ocean, la Finisterre (Capătul Pământului), punctul cel mai vestic al continentului și locul celor mai frumoase apusuri de soare. Ritualul străvechi este ca aici, la capăt, pelerinii să ardă un obiect de îmbracăminte de pe drum, moment simbolic de purificare și renunțare la trecut și reluare a ceea ce pelerinii numesc Camino de la Vida.

Cel mai aproape de zilele noastre au străbătut El Camino, Paulo Coelho și Shirley MacLaine. Fiecare dintre ei descriu experiențele spirituale pe care le-au trăit în cărțile lor: Camino (Shirley MacLaine) și Jurnalul unui mag (Paulo Coelho).
Cei care au parcurs acest traseu spun că este o experiență care merită trăită și îi sfătuiesc pe cei care intenționează să parcurgă El Camino să-și urmeze calea spre aventură, depășirea propriilor limite și cunoașterea lucrurilor simple.

Text: Ancuta Coman

About Author

Altfel.

No Comments

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.