Around the world with ExpLovers – Zanzibar

0

Zanzibar este un arhipelag de lângă coasta de est africană, fiind alcătuit din insula principală cu același nume (Zanzibar sau Unguja), având suprafața de 1.658 km², și în nord insula Pemba cu 984 km². Zanzibar este un teritoriu autonom ce aparține de Tanzania fiind compusă din Tanganika și Zanzibar. Capitala a preluat denumirea insulei principale – Zanzibar City fiind renumită pentru orașul vechi, Stone Town.  

zanzibar

Experiența ExpLovers

Am pornit în această călătorie într-o zi călduroasă de august, perioada cea mai bună pentru această destinație fiind cuprinsă între lunile iunie-octombrie. Nu știam la ce să ne așteptăm, nu auzisem prea multe despre această destinație deoarece nu era una dintre cele mai populare, însă aveam o dorință foarte mare de a descoperi lucruri noi.  

Noi am zburat cu Wizz Air din Timișoara spre Frankfurt iar din Frankfurt cu Oman Air spre Muscat iar din Muscat spre Dar el Salam și Zanzibar. Drum lung cu multe escale care a pălit însă în fața experienței pe care am trăit-o acolo.

Primul lucru care ne-a frapat când am aterizat a fost pustietatea și lipsa de condiții ce ar trebui să le asigure un aeroport. DA, așa este! Am aterizat într-o țară din Africa, dar totuși nu ne-am imaginat că este chiar așa. Aeroportul nu avea bandă pentru bagaje, erau angajați care târau după ei câte 2 trolere de la avion până în încăperea în care așteptam. Am recuperat și bagajele după vreo jumătate de oră, am semnat un chestionar de ședere în Zanzibar (apropo, e bine să aveți un pix la voi) și am ieșit din aeroport. Foarte multe taxiuri, foarte mulți oameni doritori să vă ducă la locul de cazare. Ba chiar mai mult, unul dintre taximetriști mi-a și luat bagajul spre mașina lui deși nu am cerut asta. Ideea e că sunt puțin mai agasanți și trebuie să fii clar în ceea ce dorești. În cele din urmă, ne-a reperat ghidul de la agenție și ne-a condus spre mașina care urma să ne ducă la hotel.

zanzibar

E bine să aveți la voi dolari, deoarece ei consideră euro și dolarul ca având aceeași paritate. De asemenea, niște bancnote de 1 dolar nu ar strica pentru bacșiș. Toate serviciile de la hotel au fost impecabile, personalul foarte drăguț, mâncarea bună. Recomandăm cu încredere Dream of Zanzibar. Apropo, serviciile all inclusive sunt necesare; cât ne-am plimbat pe insulă nu prea am văzut restaurante iar streetfood-ul nu este recomandat. Vă rămâne, așadar, să mâncați tot la hotelul unde sunteți cazați, unde veți da 15 dolari pe un cocktail. Singura dată când am mâncat în afara hotelului a fost la The rock. Aici mâncarea a fost delicioasă dar prețuri ușor crescute, în jur de 80-100 dolari o masă pentru 2 persoane. Cu siguranță se merită să mergeți acolo, e ceva deosebit. Este bine de știut că aveți nevoie de o rezervare în prealabil, rezervare pe care poate să o facă hotelul la care sunteți cazați.

Cât despre excursiile pe insulă, acestea se pot realiza cu localnicii. Zilnic vor veni pe plajă zeci de localnici cu oferte. Orice excursie poate fi negociată iar prețurile sunt oricum mult mai mici decât cele oferite de agenția hotelului. La început îți pot părea agasanți dar după o zi te obișnuiești și vei negocia cu încredere. Noi am fost plecați în toate excursiile cu Mister Brown (veți vedea că acolo toți au nume de scenă). Îl puteți găsi și pe Tripadvisor și dacă nu mă înșel are și pagină de facebook. Cu el veți fi în siguranță.

La câteva ore de mers cu barca se află insula Pemba, o minune naturală, perfectă pentru scufundări și snorkeling. Așadar, trebuie să o treci pe lista TO DO a vacanței!

zanzibar

Zanzibar este renumit pentru cultivarea mirodeniilor, motiv pentru care am vrut să facem Spice Tour, o plimbare prin cea mai mare plantație de mirodenii de aici. Am văzut de la scorțișoară, eucalipt, lemongrass, nucșoară, cafea, până la fructe exotice precum Jack fruit, fructul pasiunii, 5 tipuri de banane, 3 tipuri de mango și multe altele pe care, la sfârșitul turului, le-am degustat. Cu ocazia acestui tur, puteți și să achiziționați câteva mirodenii și uleiuri naturale pentru acasă.

Stone Town sau “Orașul vechi” reprezintă partea antică a orașului Zanzibar. Ne-am dorit să vedem cum trăiesc oamenii aici și care sunt activitățile lor. Străzi înguste, moschei, mici ateliere, magazine de suveniruri și multă aglomerație – aceasta este imaginea orașului. Bineînțeles că din acest peisaj nu puteau lipsi piețele specifice Orientului cu produse multe, îngrămădite, negocieri și haos.

Tot aici am mai vizitat casa copilăriei lui Freddie Mercury și Monumentul Sclavilor aflat în fața unei clădiri ce a servit ca loc de triere a sclavilor în secolul al XVIII-lea.  

zanzibar

Alte activități și lucruri interesante pe care le-am făcut pe insulă: am urmărit un spectacol cu dansuri specific africane, am pătruns într-un cartier al Masailor unde m-am ales cu un tatuaj henna, am degustat cât mai multe preparatele specifice locului (mi-a rămas în minte Jack fruit pane și clătitele cu gem de banane).  

Aceasta a fost vacanța noastră de vis într-o destinație cu totul aparte, unde peisajele idilice și albastrul oceanului Indian ne vor rămâne mereu în suflet și în amintire. Zanzibar este una dintre cele mai frumoase destinații vizitate de noi, recomandăm tuturor!

Tips & Tricks

  1. Pentru siguranța voastră alegeți să mergeți printr-o agenție care să vă asigure transferul către hotel și invers. Aceasta este o alegere personală însă în anumite destinații este mai bine să procedați așa.  
  2. Cel mai bine este să mergeți cu dolari americani. Pentru ei, dolarul și euro au aceeași paritate. De asemenea câteva bancnote de 1 dolari sunt foarte folositoare pentru bacșiș.
  3. Nu circulați singuri pe străzi și nu vă aventurați în locuri necunoscute. Este indicat ca femeile să poarte haine lungi iar bijuteriile să le lăsați acasă.  
  4. Pentru cetățenii români este nevoie de pașaport cu o valabilitate de minimum 6 luni, nu este nevoie de viză.
  5. Este nevoie de profilaxie medicamentoasă pentru malarie și vaccin pentru febra galbenă. Veți primi un carnet de la medicul epidemiolog pe care trebuie să îl arătați la intrare în Zanzibar. De asemenea, trebuie respectate niște reguli: nu mâncați de pe stradă, beți doar apă îmbuteliată și folosiți un spray pentru țânțari (noi am folosit Autan Tropical).    

zanzibar

Curiozități

  • Zanzibar este locul de naștere al lui Freddie Mercury, celebrul solist al trupei Queen.
  • Cel mai scurt război din istorie s-a dat între Marea Britanie și Zanzibar în anul 1896; Zanzibar s-a predat în 38 minute.
  • Zanzibar este locul în care a luat naștere comerțul cu sclavi.
  • În Zanzibar, a doua activitate economică, după turism, este cultivarea mirodeniilor.     

Kisses, expLovers   

Text: Lavinia Luchian
Foto: Alex Hreniuc

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.