Antalya – mai mult decât soare, nisip și mare

0

Antalya este mai mult decât leneveală, soare, nisip și mare. Orașul și întreaga regiune au o istorie bogată, foarte bine conservată. Există multe orașe antice, golfuri izolate, mici orășele, peșteri, cascade, ruine romane. Zona este ideală pentru a îmbina aventura cu relaxarea. Provincia Antalya se întinde de-a lungul ţărmului mediteraneean şi cuprinde 657 km de plajă și porturi dar şi peste două oraşe antice – Pamphylia la est şi Lycia la vest.

Un paradis într-o pădure imensă de pini…. o frumusețe naturală pe coasta Mediteranei, descoperită în anul 1984 și care a devenit până în prezent o oază de liniște și fumusețe. Regiunea Belek căci despre ea este vorba, situată la 30 de kilometri de Antalya a devenit un adevarat model de turism și ospitalitate. Regiunea are cinci terenuri de golf și 32 de hoteluri de 5* high class. Constructorii hotelurilor din această zonă au avut o sarcină grea dat fiind faptul că au fost obligați să construiască stațiunea fără să distrugă vreun copac, fără să modifice formele de relief, fără să distrugă vreo plaja, mai ales că plajele sunt habitatul broaștelor țestoase caretta.

În apropiere de Belek  se află ruinele orașelor antice Perge și Selge și impresionantul amfiteatru Aspendos. De asemenea, în apropiere se află și parcul național Koprulu Kanyon, un paradis al păsărilor care găzduiește peste 100 se specii de păsări printre care și simbolul Belek-ului, bufnita Tyto Alba.

Antalya

La nord de KEMER, care are în componenţă mai multe ministaţiuni dispuse pe o distanţa de 52 de kilometri de coastă, se află localitatea Göynük, care în ultima perioadă a ajuns să concureze chiar cu Kemerul, dacă analizăm din punct de vedere a facilităţilor de distracţie. Aici, există multe hoteluri bune de 4-5*, cu plaje de pietriş sau cu platforme de nisip.

Lânga Göynük se află o altă zonă turistică mare, Beldibi, împărţită convenţional în 3 zone. Beldibi I este o zona urbană cu numeroase hoteluri confortabile de 5*, cu spaţii exterioare frumos amenajate, situate aproape de plajele proprii cu pietriş sau nisip. Beldibi III se deosebeşte doar prin faptul că hotelurile de 5* sunt situate pe prima linie de la mare, atmosfera este însă la fel de animată. Beldibi II dispune de hoteluri mari, frumoase, de tip club, cu spaţii exterioare mari, cu multă verdeaţă, cu plaje de pietriş (sau cu platforme de nisip) şi cu o infrastructură remarcabilă, recomandate familiilor cu copii sau celor care preferă un grad mai mare de confort.

Suburbia de sud a staţiunii Kemer, noua localitate Kiris, se mândrește cu numeroasele sale hoteluri de 4 şi 5*, ale căror plaje sunt în mare parte din pietriş fin. Turiştii tineri apreciază în mod deosebit discotecile moderne deschise aici.

Antalya

Lângă Kiris se găşeste o localitate mică, cochetă, plină de verdeaţă, care atrage prin atmosfera prietenoasă şi ritmul liniştit al vieţii localnicilor: Camyuva. Veţi descoperi că aici încă mai există mici magazine de mesteşugari iar restaurantele servesc mâncăruri tradiţionale delicioase, din carne de oaie. Hotelurile de 3 – 4* de aici au spaţii exterioare frumos amenajate şi plaje de pietriş.

În partea sudică a regiunii este situată celebra Tekirova, despre care orice vizitator povesteşte încântat, fie despre frumuseţea peisajului, plajele sălbatice cu pietriş mărunt şi rotund, fie despre hotelurile-club perfecte, construite cu mult bun-gust şi grijă pentru confortul turiştilor, cu mult spaţiu verde şi facilităţi variate, special concepute pentru familiile cu copii.

În drumul  de la aeroport spre Kemer, turiştii traversează aşa-zisul tunel al dorinţelor. Supersiţia sau tradiţia spune că la trecerea prin tunel trebuie să ridici mâinile, să-ţi ţii respiraţia şi să îţi pui o dorinţă… noroc că tunelul are doar 300 de metri.

Antalya

Odată ajunşi la poalele munţilor Taurus suntem întâmpinaţi de o adevărată simfonie de culori… albastrul Mării Mediterane, verdele pădurilor de pini ridicându-se spre cer din mare, plajele spălate de o apă cristalină care îşi păstrează limpezimea până în larg. Un peisaj deosebit de pitoresc completat de iahturi care se leagănă la ţărm.

Zona staţiunii Kemer este renumită pentru marea sa varietate de peisaje: muntele acoperit cu vegetație deasă de păduri de pini ce se apropie de linia de coastă în golfuri liniştite cu plaje cu nisip şi apă cristalină de o frumuseţe ireală. Acesta este un adevărat paradis pentru iubitorii de scufundări. Din apropierea staţiunii începe parcul naţional Yurukler, recunoscut pentru peşterile sale deosebit de frumoase, iar puţin mai departe se află ruinele oraşelor antice Olympos şi Phaselis.

Când vorbim de zona Side, vorbim despre una din cele mai vechi localităţi de pe litoralul turcesc. Unicitatea staţiunii provine şi din faptul că se află pe o mică peninsulă cu lungimea de 800 de metri şi lăţimea de 300 de metri, în anume locuri, pe strada care duce spre vechiul port pescăresc putem vedeam marea pe ambele părţi ale străzii.

Antalya

În centrul staţiunii nu există hoteluri ci doar restaurante, taverne și magazine. Aşadar, cel mai apropiat golf de oraş, Kumkoy, a devenit locul preferat al familiilor cu copii. Intrarea în apă este lină, iar nisipul fin. Multe dintre hoteluri au fost construite demult, de aceea au spaţii exterioare mari, pline de verdeaţă. Puţin spre vest, la 14 km de Side, se află staţiunea Conakli, unde pe plajele de nisip au fost construite hoteluri mari, moderne de 4-5*.

La est de Side se află staţiunea Sorgun, apreciată de turişti pentru superba pădure de pini care înconjoară hotelurile excelente, cu spaţii exterioare generoase. Plajele de aici sunt largi, de nisip şi pietriş. Tot spre est, la 7 km de oraş, este localitatea Titreyengol, animată şi veselă, care are un bazar foarte apreciat. Aici hotelurile sunt situate atât pe prima linie, cât şi la 500-700 metri de mare, de unde turiştii au la dispoziţie shuttle bus-uri până la mare. Plaja de aici este de nisip, înconjurată de o pădure de pini. În staţiunea cea mai îndepartată, Kizilagac, cunoscută pentru plajele sale frumoase de nisip şi pădurile de conifere, sunt situate hoteluri- excelente, cu spaţii exterioare mari şi facilităţi variate.

Antalya

Orice vizită în Turcia te îmbogățește cultural și este o adevărată oaza de buna dispoziție și relaxare!

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.