Vacanţă pe 4 roţi

0

Cu toate că încă suntem la sfârşitul primăverii, gândul nostru zboară spre vacanţa de vară. Spre concediu, spre detaşarea de la stresul cotidian, de la oraşele aglomerate şi de la agitaţie. Tonul este dat de mini vacanţa de 1 Mai, prilej perfect pentru toţi să ieşim în aer liber, dar şi pentru prima întâlnire din acest an cu marea.

Deja ne gândim la destinaţii, la prietenii şi apropiaţii pe care îi avem lângă noi la distracţie, dar un motiv foarte bun de gândire este, ”cu ce ajungem la destinaţia de vacanţă?”. Bineînţeles, dacă ne-am ales o locaţie exotică, singurul mijloc de transport este avionul, dar dacă rutele ne poartă prin ţară sau totuşi aproape de ţara noastră, putem alege să mergem cu maşina personală sau chiar cu una închiriată. Principalul atu atunci când vine vorba să călătorim cu automobilul personal, îl reprezintă confortul călătoriei. Pe lângă faptul că ne putem lua şi căţel şi purcel, automobilul personal este confortabil, putem gestiona cum vrem opririle sau staţionările.

Totuşi pentru a evita riscurile unei defecţiuni sau unei opriri neaşteptate, trebuie să ţinem cont de unele „reguli”. În primul rând maşina trebuie să fie verificată de un mecanic autorizat, iar revizia trebuie să fie la zi. Având în vedere că sperăm la temperaturi ridicate, sistemul de climatizare trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. Nu există disconfort mai mare decât acela de a sta într-o saună în mişcare. Nivelul freonului trebuie să fie optim, iar filtrele curăţate, dacă nu chiar înlocuite cu unele noi. Totuşi, aerul condiţionat nu ar trebui lăsat non-stop, iar la intervale de câteva ore, ori facem opriri, ori îl dezactivăm. Tocmai din acest motiv, şi îmbrăcămintea noastră este la fel de importantă. În primul rând, şoferul NU este încălţat în şlapi. Oricât de cald este. Mai bine folosim o pereche de mocasini din pânză, dar cu talpa mai rezistentă. Şlapii fiind foarte maleabili, vă pot incomoda la acţionarea frânei sau a ambreiajului. Trebuie evitat pe cât posibil şi îmbrăcămintea din materiale sintetice, deoarece pielea nu „respiră” prin acestea, de evitat ar fi şi contactul direct al pielii cu tapiţeria. Având în vedere că mai tot timpul automobilul se află în lumina puternică a soarelui, este indicat să folosim şi o cremă cu protecţie solară, în cazul în care automobilul nu are folie de protecţie autorizată. Un alt aspect important la călătoriile lungi îl reprezintă presiunea în pneuri. Aceasta trebuie verificată periodic pe timpul călătoriei, pentru a evita o explozie, dacă roata este umflată prea mult. Apoi trebuie să avem toate actele la noi, eventual şi copii, dar şi un triunghi reflectorizant şi trusa de prim ajutor. În cazul în care călătorim în ţări străine, este bine să avem un ghid sau dicţionar al limbilor de acolo, iar pentru a ne face călătoria mai frumoasă, preferabil un CD cu muzica preferată. Nu uitaţi să purtaţi centura de siguranţă!

Acum că ne-am pregătit atât pe noi, cât şi maşina este timpul să ne punem la drum. Este preferabil să stabilim din timp un traseu, mai ales că mulţi dintre noi nu pot conduce mai mult de 500-800 de km într-o zi. Trebuie să ţinem cont şi de prevederile legislaţiilor rutiere din alte ţări, pentru siguranţa noastră şi a celorlalţi, mai ales că acolo, pedepsele pot fi destul de aspre.

Vacanţa pe 4 roţi este un prilej foarte bun de a experimenta locuri noi, de a ajunge în unele locuri unde altcumva nu am ajunge. Dacă dorinţa voastră nu o reprezintă o călătorie lungă, ci doar o ieşire cu cortul, putem să alegem un automobil 4×4 şi să explorăm munţii din apropierea oraşelor. Această activitate este plăcută în mod special, pentru că oferă o intimitate specială în cadrul grupului de prieteni pe care îi ai în călătorie, dar un automobil 4×4 te duce în vârf de munte, unde îţi instalezi cortul, aprinzi un foc de tabără şi te bucuri de 1 Mai muncitoresc. Un Jeep este preferabil dacă vrei să petreci o noapte în sălbăticie, unde aerul chiar este curat.

Dacă ieşirile în aer liber durează mai mult de câteva nopţi, o soluţie foarte practică o reprezintă rulota. Acestea sunt în esenţă nişte apartamente mobile, care îţi urmează maşina acolo unde vrei. Totuşi, dacă bugetul nu îţi permite achiziţionarea uneia, există posibilitatea de a închiria o rulotă sau chiar să ajungi în spaţii special amenajate unde se află deja camping pentru rulote. Comunitatea celor care călătoresc în vacanţă cu rulota este foarte mare, poţi întâlni pasionaţi în aproape orice parte a ţării. Rulota îţi oferă ieşitul în aer liber, departe de aglomeraţie, fără a te priva de confortul casei. Este întoarcerea la obiceiuri mai simple, dar nu chiar primitive.

Oricum îţi doreşti să-ţi petreci vacanţa sau concediul, modalităţile sunt multiple. Trebuie doar să ai lângă tine oamenii dragi, şi să te bucuri de libertate. Pentru ca vacanţa să nu-ţi ofere evenimente neplăcute, ţine cont de sfaturile de mai sus. Noi îţi urăm călătorie plăcută şi o vacanţă ALTFEL!

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.