Toyota Aygo livrează pizza

0

Este seară, te întorci de la muncă obosit şi nu ai niciun chef să-ţi prepari ceva de mâncare. Ţi-e poftă de ceva rapid, gustos şi care să-ţi ofere cât mai multe. Toate acestea se află la doar un telefon distanţă. Îţi comanzi o pizza. Dar fiind pasionat de automobile, te gândeşti care ar fi cea mai bună maşină care să-ţi aducă delicioasa plăcintă italiană?

Am văzut multe automobile mici, foarte colorate, care cutreieră oraşele, făcând slalom prin trafic şi găsind cele mai ingenioase locuri de parcare, doar pentru a ajunge la timp la comandă. Atunci mi-a venit o idee. Ce ar fi să testez o astfel de maşinuţă. Să experimentez ce înseamnă să fii şofer pentru Pizza Taxi.

Toyota a decis să schimbe complet design-ul celei mai mici citadine, modelul Aygo devenind acum o maşinuţă cu aspect foarte agresiv, dar şi jucăuş în acelaşi timp. Elementul de design care iese cel mai bine în evidenţă este X-ul imens din partea frontală, apoi blocurile optice cu desen încruntat, oarecum neobişnuit pentru o maşină care vrea să fie simpatică, acestea oferind iluminare de zi cu LED. Privită din profil, linia geamurilor urcă mult spre plafon, impresia lăsată fiind de coupe. Şi partea posterioară este în acelaşi stil manga, cu blocuri optice poziţionate vertical, iar luneta din sticlă ia locul capacului portbagajului. Modelul Aygo este o realizare foarte îndrăzneaţă într-un segment unde nu se prea pune accent pe design. Ce să mai zic? Cu o astfel de maşină care să livrezi pizza nu mai ai nevoie de nici o reclamă lipită pe caroserie, oricum toţi vor întoarce capul după ea. Cred că ar fi de ajuns doar numele pizzeriei undeva pe uşă şi gata.

Când Aygo a apărut în sfârşit în Timişoara, mi s-a părut că un test-drive simplu prin oraş, nu ar fi suficient. Trebuia să o pun serios la muncă. Să văd dacă design-ul va ieşi în evidenţă pe stradă, dacă îi găsesc cele mai mici locuri de parcare şi cât de rapid se strecoară prin trafic. Cine face mai bine aceste lucruri decât o maşină care livrează pizza?

Îmi trebuia doar restaurantul de încredere care să-mi lase comenzile clienţilor fideli pe mână. Fără să stau pe gânduri am decis că trebuie să livrez pizza mea preferată, Funghi Fresci e Prosciutto, de la „DaToni”. Restaurantul poziţionat în Complexul Studenţesc din Timişoara este deschis gurmanzilor de peste 11 ani, fiind decorat în cel mai pur stil italian.

Mi-a plăcut dintotdeauna combinaţia de cărămidă, lemn, dar şi perdeluţele pe jumătate de fereastră. Mici detalii italiene sunt la tot locul, iar faptul că motto-ul pizzeriei este „Bun venit în casa voastră” spune multe despre atmosfera de acolo.

Aveam maşina, aveam cele 16 pizza, dar aveam şi 20 de minute la dispoziţie să le livrez. Totul depinde de cunoştinţele adreselor din oraş şi mai ales de comportamentul maşinii.

Şaisprezece pizza puse în cutii speciale sunt destul de voluminoase, iar portbagajului micuţei Aygo nu a făcut faţă, dar faptul că bancheta spate se poate rabata toată sau doar jumătate, mi-a oferit spaţiul necesar. Având comenzile încărcate, pornesc micul motor de 1 litru care produce 68 de cai putere şi plec spre primul client.

Plecările de pe loc sunt foarte rapide, acceleraţiile până la 50 de km/h sunt aproape instante, te ajută la manevre de depăşire rapide, dar şi la plecări de la semafor, foarte utile când vrei să ajungi mai repede la destinaţie.

Prima comandă a fost livrată în mai puţin de 3 minute, ceea ce înseamnă că Aygo s-a strecurat perfect pe o străduţă îngustă, unde alte maşini ar fi avut dificultăţi. Fără să stăm mult pe gânduri, am pornit spre următoarea comandă. Eram încă în grafic cu timpul, dar dacă nu găseam loc de parcare, puteam să nu mai ajungem la timp cu mâncarea. Printre blocuri, peste bulevarde, micuţa Aygo zburda, iar noi am ajuns în faţa blocului unde trebuia să lăsăm ultima comandă.

Nu sunt un expert când vine vorba despre parcări laterale, dar în Toyota Aygo, vezi exact cât de lungă şi cât de lată e maşina, iar datorită volanului foarte uşor, am reuşit să intru perfect în cel mai mic şi mai îngust loc de parcare din faţa blocului. Toate comenzile au durat 19 minute. Cu un minut mai puţin decât ne-a fost target-ul.

Chiar dacă am terminat livrarea, nu puteam să o lăsăm încet la întoarcere. Norocul meu a fost că nu eram singur, iar şoferul de casă al pizzeriei DaToni mi-a oferit nişte informaţii utile cum să ajung mai repede la restaurant. Dacă eu am ales un traseu ceva mai scurt, am aflat că pe acel traseu erau mai multe semafoare, care dacă le prindeam pe roşu, puteam pierde timp preţios. Aşa că am ales traseul dictat de un cunoscător. Cu maşina încă mirosind a pizza, dar fără comenzi care să ne îngreuneze am tras şi mai mult de noul Toyota Aygo.

Cu toate că este o maşină gândită special pentru oraş, stabilitatea la viteze mari este foarte bună, direcţia extrem de precisă, iar timoneria cutiei de viteze foarte exactă. Când ai o maşină cu sute de cai putere, nu poţi să-i explotezi la maxim, în schimb, cei 68 de cai putere a unui Aygo sunt tot timpul acolo. Trebuie doar să ai încredere în tine, iar maşinuţa asta mică şi jucăuşă te va răsplăti cu un zâmbet tâmp pe faţă.

Toyota Aygo nu este genul de maşină care a fost concepută într-un fel, iar mai apoi a fost ieftinită. Nu, ea a fost gândită inteligent de la bun început să fie ieftină, fără nici un compromis asupra calităţii şi a elementelor de confort. Încă de la variantele de bază îţi oferă conectivitate Bluetooth, aer condiţionat, turometru digital, computer de bord, oglinzi electrice, ESP, ceea ce înseamnă exact strictul necesar de la o maşină. În nici un moment în cele două zile de teste nu am simţit că aş avea nevoie de altceva. Aa, am mai spus că e foarte distractivă?

Nu am crezut vreodată că la temperaturi de -10 grade, de gerul Bobotezei, voi livra pizza într-un automobil pe care nu îl văd făcând altceva. Este absolut perfect pentru o maşină de firmă, deoarece iese în evidenţă, este ieftin, suficient de spaţios, dar şi consumă foarte puţin.

După o zi plină în care am pus serios la muncă noul Toyota Aygo, a venit momentul să ne relaxăm şi noi cu mâncarea preferată. Aşa că aşteptaţi-vă ca în viitor să vedem cât mai multe astfel de maşinuţe zburdând în stânga şi în dreapta pe străzi, iar data viitoare când vă ajunge mâncarea la timp să vă gândiţi că a fost în mare parte posibil datorită unui mijloc de transport precum Toyota Aygo.

sursă foto: Daniel Bătrân

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.