Top 10 invenţii care au schimbat lumea

0

Roata

Cea mai veche roată datează din anul 3100 Î.Hr. și a fost găsită lângă Ljubljana, Slovenia. Prima roată a fost realizată din piatră și era folosită în principal la transportul bunurilor. Înainte de invenția roții oamenii erau destul de limitați în ceea ce privește transportul, dar roata a schimbat fața comerțului și a industriei. E greu în zilele noastre să ne imaginăm un aparat care nu folosește ideea din spatele roții.

Plugul

Înainte de invenția plugului, oamenii erau agricultori, vânători sau culegători supraviețuind de la un anotimp la altul doar cu ajutorul mâinilor pe post de unelte. O dată cu descoperirea plugului, ce datează din jurul anului 4000 Î.Hr., agricultura a devenit eficientă, oamenii reușind să cultive hrana necesară traiului zilnic. Plugul a revoluționat agricultura și a schimbat lumea așa cum o știm azi.

Hârtia

Prima bucată de hârtie a fost realizată de egipteni în anul 3500 Î.Hr. și era făcută din fâșii din măduva unei plante numită trestie de hârtie. Cu toate acestea hârtia apropiată zilelor noastre a fost inventată de chinezi în anul 105 D.Hr., de către Cai Lun, un eunuc ce a trăit în timpul Dinastiei Han de Răsărit și s-a răspândit din China în Orientul Mijlociu și apoi în Europa.
E greu să ne imaginăm o lume fără hârtie, citim ziarele pe hârtie, cărțile sunt făcute din hârtie, comerțul și economia se bazează pe tranzacțiile ce implică hârtie.

Compasul

Vechii marinari se foloseau de stele să navigheze, dar totul s-a schimbat odată cu invenția compasului. Primul compas a fost inventat de chinezi între secolul IX și XI, preluat mai departe de europeni și arabi prin contact maritim. Compasul a ajutat omenirea și marinarii să navigheze în siguranță spre lumi și civilizații noi, a ajutat la înflorirea comerțului, contribuind din plin la dezvoltarea Perioadei Marilor Descoperiri.

Mașina

1885 a fost anul când Karl Benz a produs primul automobil care se mișca cu ajutorul motorului cu ardere internă. Nevoia de a deține propria mașină a încolțit în mintea oamenilor, odată cu înbunătățirile făcute de Henry Ford, cu noua sa mașină care arăta mai bine și se deplasa mai rapid. Datorită acestei invenții azi călătorim mai repede dintr-o parte în alta.

Becul electric

Contrar credinței populare, visul de a lumina o planetă întreagă nu i-a aparținut în totalitate lui Thomas Edison. Prima lumină electrică a fost inventată în 1809 de un chimist englez, Humpry Davy. În 1878 Sir Joseph Wilson Swan, un fizician englez a fost primul care a inventat becul electric mai de lungă durată(13.5 ore), ca mai târziu Thomas Edison să vină cu filamentul de carbon care putea arde 40 de ore.

Frigiderul

Conceptul care stă în spatele congelării și al frigiderului a fost perfecționat de-a lungul anilor. În timp ce unii îl consideră pe Oliver Evans pionul care a pus bazele primei mașini frigorifice în 1805, alții indică spre proiectul lui Carls von Linde ca fiind „părintele” frigiderului din zilele noastre. Mulți oameni de ștință, printre care și Einstein au contribuit la perfecționarea acestui dispozitiv care ne menține alimentele proaspete pentru perioade lungi de timp.

Telefonul

Tehnologia comunicației a fost posibilă și a tot crescut din clipa în care Samuel Morse a inventat telegrafului electric în 1836, iar în 1876 Alexander Graham Bell a inventat telefonul, primul dispozitiv ce permitea oamenilor să vorbească pe distanțe lungi. Evoluția telefoanelor a crescut așa rapid în ultimii 138 de ani încât am trecut de la o lume în care aveam nevoie de săptămâni pentru a primi vești, la o lume unde suntem în pas cu informația în timp ce se întâmplă.

Computerul

Calculatoarele, laptop-urile, telefoanele, tabletele care le folosim azi, sunt rezultate ale experimentelor și cunoștințelor a multor mari cercetători. Idea matematicianul Alan Turing a fost un factor de influență semnificativ în dezvoltarea calculatoarelor de azi. Calculatoarele sunt în stare să facă calcule matematice la viteze uimitoare. Multe din lucrurile care le luăm de-a gata azi nu ar funcționa fără viteza de calcul al computerelor. De la mașini, la stații spațiale, la telefoane și multe altele.

Internetul

O rețea de calculatoare intercontectate pe întreg mapamondul, care permit oamenilor să acceseze informații din orice punct de pe planetă. În 1960 DARPA, armata militară de cercetare și dezvoltare a Statelor Unite, a creat prima conexiune pentru a facilita comunicațiile și cercetările. După 10 ani cercetările s-au extins și astfel a fost inventat internetul, devenind una dintre invențiile de top care a schimbat lumea.

 

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.