SmartCars – 5 gadget-uri auto

0

Trăim în era vitezei unde totul se mişcă amețitor în jurul nostru, iar tehnologia a luat un avânt considerabil. Automobilele încep să se schimbe şi să devină din ce în ce mai “deştepte”. Deja comunică unele cu altele, cu şoferul, sunt capabile să ia decizii singure… totul pentru a ne face viaţa mai uşoară. Tehnologia la care s-a ajuns în domeniul auto ne face să nu ne mai gândim la un automobil propriu-zis, ci mai mult un calculator cu roţi, care ne transportă unde vrem.

Acestea sunt cele mai noi, dorite şi interesante gadget-uri auto:

Smart Key


De aproape un deceniu, cheia unui automobil s-a schimbat foarte mult. Într-un test realizat cu noul BMW Seria 7 am văzut cum vor arăta cheile viitorului. Cheia este asemănătoare cu un smartphone, având chiar un ecran pe care sunt afişate diferite informaţii despre automobil. Cheia este responsabilă de parcarea automată, îţi spune când trebuie să alimentezi sau când trebuie să faci revizia.

Comandă prin gesturi


Tot pe noul BMW Seria 7 a fost introdus primul sistem de acţionare a comenzilor prin gesturi. Acesta este gândit în așa mod încât tu să nu fii nevoit să-ţi iei privirea de la drum, ci doar să roteşti sau să mişti degetele în faţa ecranului pentru acţionarea diferitelor funcţii. Poate că pare doar un artificiu, dar în viaţa de zi cu zi este chiar folositor.

Faruri cu laser


Probabil tehnologia care a avansat cel mai rapid. De la farurile cu halogen, la cele LED şi acum Laser, totul în 10 ani. Farurile dotate cu tehnologie Laser sunt de două ori mai eficiente decât cele cu LED, oferind atât o rază dublă, dar şi o intensitate mult mai puternică. Farurile cu Laser vin, de asemenea, cu o tehnologie ce permit poziţionarea fasciculului de lumină într-un anumit punct, pentru a oferi o vizibilitate maximă pentru şofer.

Night Vision


Tehnologia Night Vision este relativ nouă şi este disponibilă doar pe automobile din clasele superioare. Cu toate că la nivel de percepţie ar trebui să fie extrem de folositor, pentru că “vede” în beznă, nu sunt foarte mulţi şoferi care o folosesc… pentru că şoferul trebuie să privească drumul printr-un ecran, ceea ce nu s-a dovedit foarte sigur.

Maşinile autonome

Nu este un gadget propriu-zis, ci mai mult, întreaga maşină este un gadget. Încă nedisponibile publicului larg, din cauza reglementărilor guvernamentale, maşinile autonome sunt din ce în ce mai aproape de producţie. Totuşi, o mulţime de sisteme de siguranţă permit rularea autonomă, dar până într-un punct în care trebuie să intervină şoferul. Un astfel de sistem permite scanarea automobilului din faţă, iar maşina în care vă aflaţi va accelera, va frâna, va vira şi va păstra banda, mergând după automobilul din faţă.

Cu siguranţă mai sunt şi alte gadget-uri auto disponibile pe piaţă, multe dintre acestea fiind chiar foarte accesibile, dar indiferent de ceea ce folosim atunci când conducem, toate aceste lucruri sunt gândite pentru siguranţa şi confortul pasagerilor. Voi ce gadget-uri folosiţi sau ce aţi vrea să vedeţi în maşinile viitorului?

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.