Salonul Auto de la Frankfurt

0

O dată la doi ani, oraşul din Germania găzduieşte cel mai mare salon auto. Aici toţi producătorii îşi prezintă noile modele, tehnologii ale viitorului şi conceptele care vor prinde viaţă. Anul acesta, tema a fost cea a electrificării, iar cei mai importanţi jucători au decis ca următorul deceniu să treacă la maşini electrice. Acestea sunt cele mai importante noutăţi de la Frankfurt.

BMW i Vision Dynamics

Salonul Auto de la Frankfurt

După succesul răsunător al primului vehicul electric, i3, BMW vrea să intre într-o clasă superioară, prezentând conceptul i Vision Dynamics, model ce va concura direct cu Tesla Model 3. Conceptul bavarezilor vine cu un design futurist, extrem de elegant, dar şi sportiv în acelaşi timp, mizând pe o caroserie sedan, în ciuda trendului actual de SUV-uri. I Vision nu se vrea un Seria 3 electric, ci mai degrabă un model de sine stătător, ce promite o autonomie de peste 600 km, dar care va accelera până la 100 km/h în mai puţin de 4 secunde. Mai multe informaţii tehnice se vor dezvălui în viitorul nu prea îndepărtat, deoarece BMW vrea ca până în 2019 să lanseze versiunea de serie a acestui concept. Până atunci să sperăm că vor păstra silueta zveltă a acestui concept.

Audi Aicon Concept

Salonul Auto de la Frankfurt

Rivalii bavarezilor au dus conceptul viitorului la un alt nivel, prin prezentarea Aicon. Acesta nu doar că este electric şi are o autonomie de peste 800 km, dar Aicon foloseşte cel mai performant sistem de conducere autonomă de până acum. Audi este atât de convins de noua tehnologie, încât Aicon nu dispune nici de volan nici de pedale. Este un automobil extrem de mare, în configuraţie 2+2, în care scaunele faţă se pot roti, pentru un confort excepţional al pasagerilor. Cu siguranţă, atunci când guvernele statelor vor accepta, vom vedea automobile care se conduc complet singure. Audi doar ne arată o mică părticică a acelui viitor.

Dacia Duster

Salonul Auto de la Frankfurt

Aici nu vorbim de un automobil revoluţionar sau unul care prezice viitorul, dar noua generaţie Dacia Duster prezintă un interes important, nu doar pentru români, dar pentru toată Europa. În prezent, actuala generaţie Duster se vinde foarte bine de la o lună la alta, iar noua generaţie vine cu un design evoluat, mult mai frumos şi mai modern, tocmai pentru a menţine vânzările bune. La exterior, Duster arată destul de mult schimbat faţă de generaţia actuală, iar interiorul este un mare pas înainte. Design-ul general al bordului a fost îmbunătăţit, materialele folosite sunt mult mai calitative, iar dotările standard sunt acum în linie cu principalii rivali. Mai trebuie să aşteptăm preţurile finale şi motorizările disponibile pe SUV-ul românesc.

Mercedes AMG Project One

Salonul Auto de la Frankfurt

Vedeta incontestabilă acestei ediţii a Salonului Auto de la Frankurt a fost Mercedes AMG Project One. Pe lângă design-ul de „navă spaţială”, extrem de lată, joasă şi lungă, Project One promite un tren de rulare preluat direct din Formula 1. Este primul hypercar ce va folosi motorul V6 de 1.6 de pe monopostul Mercedes F1, dar care va fi cuplat la 4 motoare electrice, pentru o putere totală de peste 1000 cai putere. Caroseria este foarte futuristă, cu o priză de aer deasupra plafonului, guri de ventilație mari în partea din faţă, iar posteriorul este extrem de spectaculos, cu un difuzor de mari dimensiuni. În esenţă este un monopost F1, cu o caroserie utilizabilă pe stradă. Ideea este remarcabilă, mai ales că acesta este primul hypercar ce se „încumetă” la o asemenea tehnologie.

Curiozitățile lunii

Tot în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, Bugatti a prezentat o maşină „record”. Cel mai nou hypercar Bugatti, modelul Chiron de 1500 cai putere, a accelerat până la 400 km/h şi a frânat înapoi la 0 în doar 42 de secunde. Acesta este primul record de acest gen, deoarece nu sunt multe maşini care să se apropie de această valoare. Totuşi, recordul Bugatti nu a rămas mult timp în picioare, deoarece în luna octombrie, micul producător suedez Koenigsegg a reuşit să spulbere recordul cu aproape 6 secunde. Un model Agera RS de 1360 cai putere a ajuns la 400 km/h şi înapoi la 0 în doar 36 de secunde.

Celebrul bucătar Jamie Oliver a făcut un parteneriat cu Land Rover pentru a crea „bucătăria pe roţi”. Divizia de configurări a producătorului britanic a realizat un model Discovery ce are un prăjitor în loc de cotieră, un loc pentru depozitarea condimentelor în torpedou, un slow cooker sub capotă, o grădină de ierburi în portbagaj, plus în grila maşinii se poate monta un rotisor, o maşină de tocat sau un dispozitiv pentru făcut paste. Acestea sunt doar câteva dintre dotările care se văd, în rest, Land Rover Discovery pentru Jamie Oliver este maşina perfectă pentru a face mâncare gustoasă oriunde te-ai afla.

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.