Omul și Tehnologia

0

De la apă și foc, la tehnologie

La început au fost apa și focul, elemente esențiale supraviețuirii. Societatea – alcătuită din oameni simpli și caracterizați prin rațiune – se afla sub puterea Bisericii. Nimeni nu cunoștea noțiunea de „tehnologie”. Și totuși… au supraviețuit. Dar astăzi, pulsațiile robotizate există în inima fiecăruia.

Pe cât de benefică este tehnologia, pe atât de periculoasă a devenit. Războaiele – prin bombe nucleare și controlul informațiilor– sunt un exemplu potrivit.

Odată cu evoluția media, nu mai socializăm în adevăratul sens al cuvântului. Un impact puternic între comunicarea „face to face” și cea virtuală…

Tradiția și Tehnologia, lumi paralele…

Odată cu trecerea timpului, jocul tradițiilor și artelor străvechi a slăbit. Dar continuă lupta pentru supraviețuire. Viața noastră depinde de evoluția tehnologică, dar nu trebuie să uităm de frumusețile vieții.

Tradiția și Tehnologia, două lumi paralele… De la oameni născuți la poalele munților, la cei care își implantează cipuri în corp și roboți… Se dorește ca robotul să devină prietenul omului. Sau vom deveni mașini însetate după bani, putere și controlul tehnologiei?

Prăbușirea limitelor din viața unui robot

Un robot este definit ca „o maşină ce poate semăna fiinţei umane şi care îndeplineşte mecanic sarcinile acesteia, fiind lipsită de emoţii şi sentimente” sau „maşina care utilizează o inteligenţă apropiată de cea umană”.

Nu știu dacă un robot are capacitatea de a înțelege emoțiile interlocutorului său. Din perspectiva savanților – ei au fost, sunt și vor fi creați pentru a ne ajuta atât în societate, cât și în viața personală. În 2029, roboții vor fi la fel de inteligenți ca și oamenii și atunci ne vom întreba dacă vom fi în siguranță. Savanții doresc să le implementeze inteligența emoțională și să-i facă să gândească la fel de subtil și de complex precum noi.

Înainte, ROBOTICA exista doar în filmele SF. În prezent, este o ramură a tehnologiei care se ocupă cu: designul, construirea, operarea și producerea roboților. Majoritatea roboților au designul bio-robotic, referindu-se la copierea sistemului biologic al animalelor sau insectelor. Sistemul medical și controlul informațiilor sunt doar două exemple care demonstrează activitatea lor.

„Războiul Lumilor”

Deși initial roboții au fost creați pentru misiuni de recunoaștere, acum poartă și armament. Au devenit capabili de atac. Nimeni nu ne poate garanta că ficțiunea apocaliptică din „Terminator” nu va deveni o realitate a societății din viitor.

America are planuri pentru noi investiții în evoluția tehnologică. Roboții au fost implicați în anumite acțiuni militare și cred că viața oamenilor va fi în pericol dacă vom continua în acest mod. Cred că o mașină nu poate face diferența între inamic și nevinovat și acesta este cel mai puternic argument.

Robotizarea Omului – Cutia Pandorei sau Iluzii

Pentru următorii 40 de ani, se vorbește despre „pielea activă” a omului. Prin tatuajele aplicate pe piele, se spune că vom putea vedea imagini video interactive, activate tactil. Pot spune că este vorba despre un control asupra sistemului nervos al individului. Se discută și despre „oglinda digitală”. Ne vom putea vedea cum dorim, nu cum suntem în realitate. Și am deveni ceea ce nu suntem, oameni lipsiți de personalitate…

Deși în prezent sunt stocate informații despre noi, nu pot spune că este un control total. Însă, evoluția tehnologiei poate „deschide cutia Pandorei” și lumea va putea fi condusă de cel care va deține informația.

„Rețeaua Cerului”

SKYNET sau „Rețeaua Cerului” este o inteligență artificială creată cu scopul de a coordona apărarea strategică atât a Statelor Unite ale Americii, cât și a aliaților. În comparație cu noi, SKYNET poate să ia decizii și să conducă operațiuni militare într-un mod rapid.

O inteligență artificială specializată pentru crearea unei defensive și alta pregătită de atac… Viitorul nu este sigur, mai ales cu această „infestare” atât a omului, cât și a Terrei.

Sfârșitul Începutului sau… Începutul Sfârșitului!

Mă întreb dacă omul evoluează odată cu tehnologia. Deși se fac experimente periculoase, puțini se îngrijorează. Deznodământul va fi unul asemănător celui din „The War Of The Worlds” sau „Terminator”? Ne va „îngenunchea” evoluția tehnologică?

Text: Alexandru Virgil Stoica
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.