Maşina viitorului

0

Încă de la invenţia sa, automobilul nu a suferit schimbări majore. Are tot patru roţi, un volan şi de cele mai multe ori foloseşte un motor termic. Dar în ultimii ani am auzit tot mai des vorbindu-se despre maşina viitorului. Acel concept de transport care nu mai are nicio legătură cu automobilul pe care îl ştim astăzi.

Industria filmului din Hollywood a avut un cuvânt greu de spus când au apărut efectele 3D. Atunci scenariştii şi regizorii au dat frâu liber imaginaţiei şi au “construit” maşinile viitorului. Fie că zburau sau aveau forme extravagante, ne-au inspirat nouă, consumatorilor, dorinţa de a vedea şi, de ce nu, a deţine un automobil futuristic.

Astăzi se vorbeşte despre cum vor arăta maşinile în următorii 10, 20 de ani, dar perioada cea mai realizabilă de a vedea adevărate schimbări, nu este mai devreme de 50 de ani, spun inginerii specialişti. Nu ştiu dacă în cei 100 de ani de la apariţia automobilului, acesta a stagnat la un nivel “confortabil” sau doar este ceva SF să vedem maşini zburătoare. Totuşi în fiecare an, marii producători de automobile vin şi prezintă concepte din ce în ce mai extravagante, cu tehnologii revoluţionare, apropiindu-se tot mai mult de idealul clienţilor când vine vorba de maşina viitorului.

Probabil cel mai asociat termen cu “maşina viitorului” îl reprezintă automobilul zburător. Este şi cel mai folosit clişeu în filmele SF. Îi oferă “şoferului” mobilitate superioară, timp mai scurt de deplasare şi câteodată autonomie mai bună. Dar dacă e să vorbim faptic, până unde a ajuns maşina zburătoare? Să ştiţi că există concepte ale unor automobile care pot zbura, dar acestea sunt încă într-o fază atât de incipientă încât nu pot fi încă realizabile. Cel mai mult s-a ajuns la un mic avion care îşi strânge aripile pentru a putea circula pe şosea. Bineînţeles, o plimbare prin aer oferă mobilitate superioară maşinii terestre, dar atunci nu vor mai exista şoferi. Vor fi doar piloţi. Vom avea atunci alte reguli de circulaţie… prin aer. De aceea, automobilul zburător ar trebui revizuit după alţi 50 de ani, timp în care ne putem concentra la tehnologiile prezente care sunt atât de avansate, încât pot fi considerate tehnologiile viitorului.

Având în vedere că 95% dintre automobilele de astăzi funcţionează cu motoare pe bază de petrol, iar resursele se împuţinează şi poluarea devine un factor de risc tot mai mare, consider că una dintre modificările majore ale automobilului va fi sistemul de propulsie. Iar aici resursele sunt multiple, trebuie doar folosite cât mai eficient. Odată cu criza petrolului din anii 70, tot mai mulţi ingineri s-au gândit la metode alternative de propulsie. Pilula de hydrogen a fost prima pe listă. Dar în timp s-a dovedit a fi instabilă pentru a putea fi folosită într-un automobil. Energia solară este o sursă nelimitată de energie, dar autonomia este destul de scăzută. Aşa că mai nou se foloseşte energia solară pentru a încărca bateriile. Maşinile devenind electrice. Folosind baterii asemenea unui laptop, automobilele electrice pot avea autonomie de deplasare comparabilă cu a unei maşini cu motor termic. Diferenţa făcându-se într-un cost de deplasare mult mai mic şi poluare zero. Această tehnologie este totuşi încă la început. Dar resursele sunt nelimitate. Aşa că una dintre “dotările” maşinii viitorului va fi propulsia electrică.

Un alt aspect foarte important al automobilului din viitor va fi protecţia pasagerilor. Iar această preocupare a producătorilor de automobile se vede încă de pe acum. Maşinile de astăzi sunt din ce în ce mai sigure. Dar în viitor tehnologia de astăzi va fi mult îmbunătăţită. Maşinile viitorului vor putea comunica între ele, riscul unui accident fiind aproape zero. În viitor automobilele vor monitoriza fiecare centimetru al drumului şi se vor seta în funcţie de condiţiile de trafic sau de starea carosabilului. Dacă până acum una dintre problemele şoferilor este locul de parcare, în viitor, vei putea să îţi programezi automobilul să îşi caute singur loc de parcare. Iar călătoriile lungi vor fi de asemenea în grija automobilului. Încă de pe acum, marii producători auto, împreună cu giganţii IT, lucrează la maşina autonomă, capabilă să parcurgă distanţe lungi, complet neasistată. Nu trebuie uitat nici entertainmentul pasagerilor. Conexiunile wireless vor fi la îndemână într-un autovehicul, iar în viitor putem chiar avea instrumente de bord 3D. “Maşina inteligentă” te lasă să navighezi pe internet, îţi calculează fiecare mişcare şi poate să se schimbe în funcţie de starea ta de spirit. Încă nu ştim cum va arăta această maşină a viitorului, fapt pentru care Honda a venit cu o soluţie. Având panouri laterale din ecrane LED, clientul îşi poate alege forma şi poate să o personalizeze după bunul plac.

Dacă e să ne luăm după filmele de la Hollywood, maşina viitorului mai are de aşteptat. Dar inginerii marilor companii vin anual cu noi tehnologii interesante, care îmbunătăţite pot deveni “de viitor”. Chiar dacă imaginea generală a unui automobil nu a suferit schimbări dramatice în ultimii 100 de ani, tehnologiile pe care le credeam imposibile acum 50 de ani, au devenit o banalitate astăzi. Aşa se va întâmpla şi în 2050. Trecerea la viitor se face treptat, dar sigur.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.