Jocuri de societate sau jocuri video

0

Mai ți minte jocurile care ți-au luminat copilăria și aici nu mă refer la jocul de-a baba oarba, ci la acele jocuri care implicau o mână de copii și câteva cartoane sau o tastatură și un monitor monocron care acum șad prafuite printr-un colț al casei, uitate de vreme.

Jocurile de societate și-au pus amprenta asupra noastră de la primii pași ai copilăriei. Părinții noștri sunt cei care ne-au deschis ochii asupra mirajului pe care jocul în sine îl reprezintă. Frica de a pierde și bucuria imensă de a ieși pe primul loc la un joc de “Nu te supăra frate”, ne-au câștigat un loc în inimă încă de la prima aruncătură de zar, ca apoi să descoperim distracția și competiția pe care numai jocul numit “Scrabble”, poate îndruma un mic omuleț în drumul său spre cunoaștere. Ca mai târziu să intrăm cu pași mici în lumea magică a jocului “Monopoly”, unde facem cunoștință cu universul tranzacțiilor financiare.

Îți mai aduci aminte de primul contact cu generația de calculatoare HC 90 sau CIP 003?
Dar zumzetul pe care casetofonul tău îl proiecta în momentul când încărcai un joc de pe casetă?
Jocuri cu grafică minimalistă dar captivantă îți ocupau timpul și antrenau mintea în dezlegarea puzzle-urilor.
Dacă nu ai încercat niciodată jocurile video de pe Terminator, ai trăit degeaba.

Ei bine, multe s-au schimbat de atunci, acum jocurile video de pe calculator sau consolă oferă un mediu virtual atât de real încât dimineața te găsește în aceeași stare de hipnoză, cu ochii injectați, părul vâlvoi și resturi de mâncare pe lângă tine.
Să nu mai vorbim de complexitatea jocurilor de societate care te prind în mreaja lor odată cu aranjarea planșei și învățarea regulamentului.

În timp ce jocurile video constituie o alegere populară în rândul adolescenților, jocurile de societate își rezervă o revenire ușoară și sigură.
Oricât de captivante ar fi jocurile video pe lângă faptul că necesită timp, s-au dovedit a fi chiar periculoase. S-au înregistrat câteva cazuri de deces în urma lor. Un punct în plus jocurilor de societate.
După ce ai petrecut 8 ore la birou în fața monitorului, mai simți nevoia de a petrece alte ore în compania unui joc în fața calculatorului sau a televizorului?

Dependența pe care jocurile video o creează, duce la dispariția mediului înconjurător, socializarea fiind ca inexistentă. În schimb dacă participi la un joc de societate, ești pus față în față cu adversarul, te implici, faci conversație, simți gustul distracției.

Jocurile de societate stimulează creativitatea, imaginația și inteligența.
Inventivitatea designerilor au făcut jocurile de societate mult mai strategice și mai competitive încât limita de vârstă nu cunoaște frontiere. Pe de altă parte marile companii creatoare de jocuri video au ajuns la un nivel așa de ridicat că ești pur și simplu absorbit de frumusețea graficii și de povestea jocului la care iei parte. Stai în suspans pe tot parcursul incursiunii tale pe tărâmul îndepărtat al galaxiei, unde încerci cu disperare să salvezi planeta de invazia extratereștilor care amenință cu extincția omenirea. Vrăjit de la prima misiune, nu scapi maneta din mână până ce nu auzi gong-ul de final și recunoști cu mândrie că ai ajuns la ultimul nivel al jocului.

Pentru a deține o consolă în ziua de azi, trebuie să bagi mâna puțin la portofel, fapt care nu este la fel de costisitor în cazul în care ai decis să cumperi un joc de societate.

În lumea jocurilor video, realitatea ți-e distorsionată, stai ore întregi în fața televizorului, pe de altă parte în lumea jocurilor de societate se creează o oportunitate nu doar pentru a face conversație dar și pentru alte activități. Poți lua oricând o pauză pentru a servi o gustare, a bea o bere sau a spune o bârfă mică.

Cauți un mod distractiv de a petrece timp cu prietenii sau familia?
Stai puțin, nu te pripi, chibzuiește și vezi care ar fi alegerea potrivită pentru tine.
Jocurile de societate sau jocuri video?
Tu decizi regulile jocurilor!

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.