Gumball3000 în România

0

Unul dintre cele mai spectaculoase raliuri din lume a ajuns pentru prima dată în ţara noastră. Spectacolul este garantat de multitudinea de automobile exotice în cele mai excentrice culori, de participanţi, care sunt unii dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, dar şi de vedete de prim rang.

Fondat acum 18 ani de un grup de britanici, Gumball3000 reprezintă o „cursă” de 3000 de mile între două oraşe din lume. Dacă la început au luat parte doar apropiaţii, în timp, acest raliu a ajuns să aibă o notorietate impresionantă, apărând chiar în emisiuni de televiziune sau făcându-se filme documentare. Este, totodată, un raliu exclusivist, deoarece taxa de participare este de câteva zeci de mii de euro de persoană. Totuşi, nu este cel mai respectat raliu din lume, în principal datorită modului în care se organizează. Întreaga cursă se desfăşoară pe o perioadă de o săptămână, motto-ul fiind: „Drive all day, party all night”. Aşadar aceştia organizează petreceri în fiecare oraş în care se opresc. Dar ca să poată parcurge aproape 4500 de km în şapte zile, aceştia nu respectă regulile de circulaţie, conduc cu viteze ilegale, depăşiri periculoase, iar aceste aspecte pun viaţa în pericol celorlalţi participanţi la trafic. Totuşi în ultimii ani, după ce şi poliţia a aflat de ispravele acestora, raliul este ceva mai cumpătat în această privinţă.

gumball3000 in romania

Cursa din acest an s-a organizat pe ruta Dublin – Bucureşti, fiind prima dată când acest raliu ajunge în ţara noastră. Totul a început în data de 1 mai, urmând să intre în România în dimineaţa zilei de 6 mai, prin vama Nădlac. Acesta fiind cel mai rapid traseu spre linia de finish, în Bucureşti. Până acolo însă, mai aveau un checkpoint în Sibiu. În inima Transilvaniei aveam să mă întâlnesc şi eu cu primele maşini participante la Gumball3000. Pe drumul spre Sibiu am fost depăşit de mai multe modele exotice, iar atunci mi-am dat seama de modul în care aceştia conduc.

Oricum, noi ne-am îndreptat spre Sibiu, pentru că în Piaţa Mică erau aşteptate aproape toate echipele. Acolo am văzut că românii ştiau destul de multe despre venirea Gumball, deoarece piaţa era plină de oameni. De la pasionaţi de maşini până la fanii vedetelor participante. Pentru că în Sibiu era doar un checkpoint de câteva ore, spaţiul nu era îngrădit, astfel maşinile erau înconjurate de oameni care făceau poze, fiecare având cel puţin un telefon, aparat sau chiar drone. Atmosfera era foarte relaxată, participanţii stăteau de vorbă cu oamenii, împărţeau fluturaşe şi abţibilturi cu echipele, unii chiar lăsau copii să urce în maşini. Spre deliciul fanilor, motoarele se turau la maxim, iar printre sutele de oameni veniţi în Sibiu, încercam să ne dăm seama ce maşini sunt doar după sunetul evacuării. În momentul în care norii s-au strâns deasupra Sibiului, am plecat spre Bucureşti, punctul final al raliului, împreună cu convoiul Gumball3000.

gumball3000 in romania

Pe participanţi îi aşteptau unul dintre cele mai frumoase drumuri din ţară, Valea Oltului, chiar dacă aceasta era foarte aglomerată. Pe întreg traseul, de la Sibiu la Bucureşti, oamenii erau înşiraţi pe marginea drumului, aşteptând să vadă modele de maşini exotice, cum probabil nu mai există în România.

Primele echipe au ajuns spre seară în Bucureşti, unde urmau să fie parcate în Piaţa Constituţiei. După o zi întreagă de condus, era timpul să ne retragem spre case/hoteluri, pentru că a doua zi, sâmbăta, se desfăşura parada finală, acolo unde puteam vedea absolut toate maşinile participante anul acesta.

gumball3000 in romania

A doua zi de raliu în România, spectatorii prezenţi au luat cu asalt piaţa din faţa Palatului Parlamentului, pentru că spectacolul era garantat. Modele Ferrari, Lamborghini, McLaren, Maserati, Bentley, fiecare conduse de vedete precum Afrojack, Josh Cartu sau David Hasselhoff urmau să defileze în cel mai spectaculos mod cu putinţă printre oameni. Pe un soare puternic de mai, maşinile exotice înaintau printre oameni, iar din fiecare maşină ieşea fum colorat de la fumigene, sticlele de şampanie stropeau publicul, fetele dansau pe maşini, totul pentru spectacol. Printre multitudinea de automobile excentrice, una ieşea mai tare în evidenţă, deoarece un participant din Dubai, a venit anul acesta cu un Batmobil. Exact maşina lui Batman din jocul Arkham Knight, realizată la comandă, special pentru raliul din acest an. A fost probabil cea mai spectaculoasă apariţie.

Cum spuneam, probabil nu este cel mai respectat raliu din lume, dar cu siguranţă este unul dintre cele mai spectaculoase, iar pentru ca totul să fie cu un scop, în afara distracţiei garantate a participanţilor, în ultima seară a raliului, se organizează o licitaţie la care participă toate echipele, iar banii strânşi merg către fundaţii de caritate. Pentru cei ce apreciză maşinile sau care vor să-şi vadă vedeta preferată de aproape, Gumball3000 este oportunitatea perfectă, iar având în vedere că în fiecare an raliul se desfăşoară în altă parte, această oportunitate, de a-i vedea în România, s-ar putea să fi fost unică. Dar a meritat fiecare kilometru.

gumball3000 in romania

foto: Stepan Darius Photography

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.