Filmul motorizat

0

Filmul este considerat a şaptea artă. Privind un film, ne transpunem într-o altă lume, unde imaginaţia, sunetul, trăirile sunt intense. Ne bucurăm alături de actori sau le împărtăşim suferinţa. În funcţie de genul de film la care alegem să ne uităm, ne satisfacem anumite dorinţe interioare, din acest motiv avem expresia „viaţă ca-n filme”. Puţine lucruri atrag în noi atâtea emoţii precum atunci când privim un film.

Cinematografia a crescut în ultimul secol, iar industria din Hollywood a început să investească tot mai mult în efectele vizuale. Bugetele de zeci de milioane de dolari şi, mai nou, imaginile generate de computer au făcut posibilă o lume care până nu demult era inimaginabilă. Pe lângă munca în domeniul vizual, jocul actorilor şi rolul regizorului, pasionaţii de maşini mai caută un „personaj”. Automobilul. Acesta a devenit un punct cheie în succesul unui film, mai mult, există acum filme în care automobilul are rolul principal.

Seria Fast and Furious, începută în 2001, a reuşit să impună ca „actori” principali maşinile prezente. Iar într-un astfel de film, acestea sunt atât de diversificate, încât orice spectator îşi poate alege favorita. De la maşini de curse, modificate cât mai extrem, până la SUV-uri şi maşini clasice. Automobilele din acest gen de filme sunt la fel de importante ca şi actorii în sine, dar unii regizori au dus mai departe acest aspect şi au pus automobilele pe primul loc. Filmul Transformers este cel mai bun exemplu în acest sens.

Există unele filme care nu le putem vedea altcumva fără automobilul-vedetă. Cum ar reuşi Agentul 007 să-şi înfrunte răufăcătorii, fără ajutorul maşinii personale? Producătorii auto sunt conştienţi de importanţa automobilului în filme, aşa că dezvoltă special diverse mașini pentru producțiile de la Hollywood. Acum, maşinile Aston Martin sunt oarecum sinonime cu James Bond. Bineînţeles că automobilul este cel mai bine pus în valoare într-un film de acţiune. Chiar dacă nu mai putem vorbi despre o realitate posibilă sau despre un automobil clasic, nu ne putem imagina eroul Batman fără Batmobil. Maşina specială a eroului din Gotham a evoluat împreună cu acesta, ajungând acum un fel de tanc, totul spre deliciul fanilor.

Exemplele unde automobilul este partenerul actorilor sunt nenumărate. În anii ‘70, automobilele americane au cunoscut o creştere a vânzărilor, datorită apariţiei în seriale foarte vizionate. Starsky şi Hutch conduceau un Ford Gran Torino roşu, cu dungă albă, popularitatea fiind atât de mare, încât Ford a realizat o ediţie limitată în aceste culori, pentru a fi vândută către fani. Acelaşi lucru putem spune şi despre „General Lee”, Dodge-ul Charger portocaliu cu inscripţia 01 pe portiere, din serialul Dukes of Hazzard. În anii ‘90, un Pontiac Trans Am vorbitor a fost preferatul publicului, când a apărut în serialul K.I.T.T. Producătorii de automobile se folosesc de popularitatea unui serial sau a unui film pentru a prezenta în premieră ultimele modele lansate. Totul pentru o reclamă foarte răspândită. Astfel am văzut pentru prima dată un Mercedes Benz GLK în serialul „Sex and the city”. Ford şi-a lansat noul Mondeo în producţia „Skyfall” a seriei James Bond.

Nu doar maşinile de serie apar în astfel de producţii. Pentru că în film nu există reguli, iar design-ul şi dotările maşinilor pot lua forme impresionante, producătorii experimentează cu tot felul de concepte pentru a testa reacţia publicului atunci când vor lansa un model de serie. Un astfel de exemplu a fost conceptul Audi RSQ, ce a apărut în filmul „I Am Robot”, un vehicul foarte futurist, ce mai apoi a văzut lumina zilei sub forma modelului Audi R8.

Acum ştim că automobilul poate fi vedetă într-un film, dar mai mult de atât, felul în care acesta este prezentat publicului este cu adevărat special. Cu toţii ne bucurăm de o cursă între două automobile, pe străduţele înguste ale unui oraş vechi, de zgomotul motorului sau de scârţâitul roţilor. Cadrele surprinse sunt interesante pentru privitor, pentru că vedem unghiuri din care nu avem ocazia să privim automobilul, decât într-un film.

Pentru pasionaţii de cinematografie şi automobil deopotrivă, să vedem maşinile preferate în ipostaze interesante, este cu adevărat special. Pentru cei mai mulţi dintre noi, automobilul preferat l-am văzut cel mai probabil într-un film. De acolo a început dragostea pentru un anume model sau pentru maşini în general. Iar faptul că filmul a reuşit să-ţi ofere o emoţie, pe care poţi să o retrăieşti după ani, este motivul pentru care este considerat o artă.

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.