E-book vs carte

0

Când o nouă tehnologie apare pe piaţă se vorbeşte întotdeauna despre ce se va întâmpla cu produsul depăşit. La fel s-a întâmplat când discurile de muzică au fost înlocuite de cd-uri şi la rândul lor de formatele mp3. S-a întâmplat la fel cu casetele video care au fost înlocuite de dvd-uri şi acum de blu-ray.

Întrebarea este ce se va întâmpla cu cărţile tipărite acum că popularitatea ebook-urilor a crescut?

Câteva avantaje ale ebook-urilor asupra cărţilor tipărite:

 1. Mobilitate

Cititorii care optează pentru un format electronic (e-book) pot cu uşurinţă transporta sute de cărţi. Acest lucru este ideal dacă ești genul călător. Bateria unui ebookreader poate ţine până la o lună.

 1. Preţ

Ebook-urile sunt de obicei mai ieftine deoarece nu necesită costuri de tipărire. În majoritatea cazurilor găseşti cărţi online gratis, pe când cărţile tipărite aproape întotdeauna îţi golesc portofelul.
Deşi preţul unui e-reader la început este o investiţie destul de costisitoare, pe termen lung  este profitabilă.

 1. Viteză

Informaţia poate fi obţinută fără să părăseşti biroul! Faci o cercetare de ultim moment asupra unei teme? E simplu, găseşti un magazin virtual, cauţi online după cuvintele dorite, cumperi cartea şi recompensa este instantanee.

 1. Depozitare

Cei care aveţi o mulţime de cărţi ştiţi ce mult spaţiu ocupă, dar cu un e-reader, biblioteca ta este înmagazinată într-un dispozitiv mic ce-ţi încape în palmă. Acest lucru te va salva de spaţiul în plus şi totodată cărţile tale vor fi în siguranţă datorită backup-ului făcut.

 1. Citit pe întuneric

Dacă îţi place să citeşti în pat, un e-book poate fi varianta câştigătoare, deoarece multe modele e-reader vin cu lumină încorporată

 1. Eco-friendly

Tipărirea tradiţională a cărţilor necesită un consum ridicat de resurse: echipament profesional de tipărire, cerneală, hârtie(copaci şi alte materiale), mâna de lucru…
Dacă eşti un cititor conștincios şi doreşti să protejezi mediul poţi avea într-un singur dispozitiv o întreagă librărie fără să te simţi vinovat.

 Avantaje ale cărţilor tipărite asupra e-book-urilor:

 1. Pirateria

Autorii şi editorii se confruntă cu o problemă similară pe care şi directorii şi producătorii de muzică au întâlnit-o în anii 90. Partajarea fişierelor devine foarte simplă când este în format electronic. De aceea oamenii intră în posesia e-book-urilor fără costuri, fiind grija numărul unu pentru autori şi editori a căror profit se dimininuează. Pentru cititorul obişnuit poate fi frustant deoarece nu mai poate “împrumuta” cartea favorită.

 1. Bateria

Când  te-a dezamăgit ultima dată o carte care trebuia conectată la priză? Firul acţiunii începe să fie captivant şi te trezeşti că simbolul bateriei pâlpâie, problemă ce nu o vei întâmpina la o carte tipărită.

 1. Tradiţia

Cartea tipărită oferă o experienţă care nu se opreşte doar la văz. Mirosul, atingerea texturii, greutatea cărţii oferă un festin simţurilor. Poate că pozele oferă mai mult în varianta printată decât cea digitală.

 1. Revânzarea

La fel ca muzica, o dată descărcată, nu vei putea revinde cărţile digitale. Dacă îţi place să colectezi cărţi optează pe varianta printată.

 1. Disponibilitatea.

O mulţime de cărţi nu sunt disponibile momentan în variantă digitală.

 1. Fără gadgeturi

Te trezeşti într-un oraş mic fără laptop sau e-reader, nu vei putea descărca un titlu nou, dar există întotdeauna o librărie unde poţi opri să-ţi satisfaci pofta de lectură.

 

După cum vezi ambele tipuri de cărţi au avantajele lor, decizia finală îţi aparţine. Unii oameni găsesc tehnologia mai confortabilă în schimb ce alţii preferă mirosul şi greutatea unei cărţi tradiţionale.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.