Cele mai scumpe maşini vândute vreodată

0

În fiecare an, spre sfârşitul verii, cei mai bogaţi pasionaţi de automobile dau tonul licitaţiilor auto, atunci când se întrec în sume exorbitante pentru a pune mâna şi contul pe cele mai dorite automobile produse vreodată. În lunile august şi septembrie, au loc importante licitaţii, iar în fiecare an preţul plătit pentru adevărate opere de artă este tot mai mare.

Am încercat să văd de unde a pornit această goană după exclusivitate supremă. De când au devenit automobilele un obiect de colecţie? Asta deoarece maşinile ce doboară acum recorduri, au fost odată noi şi nu neapărat atât de scumpe. Totul a început în anii ‘70 când Ferrari a început să aducă automobile peste Ocean, în Statele Unite. Aici, multimilionarii le aşteptau cu nerăbdare, mai ales după ce au aflat de popularitatea acestora în Europa. Totuşi, în anii ‘70 a venit criza petrolului, iar preţurile au scăzut foarte mult. În anii ‘80 aceste automobile erau vândute în mare parte doar între colecţionari, iar spre sfârşitul acestei decade, yenul japonez s-a apropiat foarte mult de dolar, aşa că investitorii şi milionarii asiatici au putut să plătească sume colosale pentru anumite modele. Un prim model despre care se spune că a început această nebunie a preţurilor mari este Ferrari F40 apărut în 1987.

De altfel, marea majoritate a maşinilor din acest top sunt produse de Ferrari, în speciale cele de curse şi cele din primele serii, dar anul acesta au apărut două noi modele, ce sparg această „tradiţie”. În principal aceste maşini sunt cumpărate pentru investiţie, iar preţurile mari la care se ajunge se datorează exclusivităţii şi rarităţii modelelor. În unele cazuri contează foarte mult istoria maşinii, în condiţiile în care sume de milioane de euro sunt plătite pentru o maşină ruginită şi fără prea multe elemente de caroserie.

1939 Alfa Romeo 8C 2900B Lungo Spyder by Touring

Cea mai scumpă Alfa Romeo vândută vreodată a fost foarte aproape de suma de 20 de milioane, mai exact 19.800.000 dolari. Cu siguranţă este una dintre cele mai rare, având în vedere caroseria construită la comandă, totodată este un grand tourer luxos, mai degrabă decât o sportivă.

1955 Jaguar D-Type

Pentru prima dată un Jaguar ajunge în top 10. D-Type a fost construit pentru a concura în celebra cursă de la LeMans, pe care a şi câştigat-o un an mai târziu. Acest exemplar este primul construit şi este vopsit în culoarea Scottish Blue. Preţul pentru cel mai scump Jaguar? 21.780.000 dolari.

1964 Ferrari 275 GTB/C Speciale by Scaglietti

Doar 3 modele 275 GTB/C au fost construite între 1964 şi 1965 pentru a concura împotriva modelelor Ford GT sau Shelby Cobra Daytona. Preţul de vânzare al acestei maşini extrem de rare este de 26.400.000 dolari.

1967 Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder

Acest Ferrari decapotabil a fost restaurat complet înainte de vânzare, dar asta nu a însemnat că preţul de vânzare a fost mai mic. Dimpotrivă, cei 27.500.000 dolari au fost plătiţi pentru automobilul ce poartă numele diviziei de curse Ferrari din America, NART (North American Racing Team).

1956 Ferrari 290 MM

Cea mai scumpă maşină vândută în 2015 a fost construită special pentru pilotul Juan Manuel Fangio pentru a concura în celebra cursă Mille Miglia. Anul trecut, colecţionarul a plătit 28.050.000 dolari pentru acest Ferrari construit în doar 4 unităţi.

1954 Mercedes-Benz W196

Pilotul Juan Manuel Fangio a concurat şi pe acest Mercedes Benz W196, ce a fost vândut pentru fabuloasa sumă de 29.600.000 dolari, maşina fiind livrată în condiţia de curse iniţială, ce presupunea insecte pe parbriz şi nisipul de pe circuit încă pe roţi.

1957 Ferrari 335 Sport Scaglietti

Acest model Ferrari este unul dintre cele mai titrate din lume, participând în aproape toate competiţiile majore, de la LeMans, Sebring până la Mille Miglia. În continuare este disputat locul al doilea în acest clasament, deoarece preţul de 35.700.000 dolari plătit în acest an, ar fi putut fi mai mare, dacă nu era diferenţa de schimb valutar între euro-dolar.

1962 Ferrari 250 GTO

Doar 39 de unităţi 250 GTO au fost construite, iar cu un preţ de 38.115.000 dolari plătit în 2014, rămâne cea mai scumpă maşină vândută vreodată.

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.