Yoga, privită din interior… spre exterior

0

Pe Dia am întâlnit-o long time ago, într-o perioadă când radia și era sufletul ”petrecerii” la o clasă de Zumba pe care o coordona. Apoi ne-a fost dat să fim colege și să activăm împreună la același studio de fitness din oraș. Ea era la început cu yoga, eu credeam întru totu’ în practica mea de Pilates. Ce am apreciat cel mai mult la ea? Că la un moment dat, a zis STOP joc. Nu mai am nevoie să mă “țină în brațe” brand-ul X, a ieșit din zona de confort și și-a deschis propriul studio de yoga, care îi poartă numele. Astfel de studio-uri sunt foarte populare în America dar, în România, să pornești ca instructor, de la 0, fără fonduri din exterior, poate scrie pe tine faliment clar în doar câteva luni. Dar, cum toate lucrurile în care pui suflet, dăinuiesc, în februarie 2018 Dia Yoga se pregătește să deschidă ușile unui nou studio: mai spațios, mai luminos, mai pe gustul celor care vor să evadeze din stresul cotidian. Vă invit să o ”descoperiți / citiți ” pe Diana Antonie prin prisma acestui mini – interviu.

Raluca Bașu: Cum a avut loc întâlnirea ta cu ”Yoga”?

Diana Antonie: În 2011 am început să activez ca instructor de fitness într-un celebru lanț de săli de fitness din România. Fiind un brand care se respectă, organizau constant pentru angajați cursuri de dezvoltare sau motivare personală. La un moment dat, persoana desemnată pentru procesul de audiție al viitorilor instructori, cu o experiență de 20 de ani în domeniul sportului, mi-a spus că sunt potrivită pentru yoga și Pilates. Astfel se face că în noiembrie 2012, m-a trimis la primul meu workshop de yoga, la București. 4 ani mai târziu, în 2016 am devenit instructor internațional de yoga recunoscut de Yoga Alliance.

yoga

R.B.: Câte stiluri / tipuri de yoga ai întâlnit și care este favoritul tău?

D.A.: Există multe stiluri de yoga: Hatha, Ashtanga, Iyengar, Kundalini, Nidra, Bikram, dar toate se bazează pe același lucru – ASANE (poziții de yoga). Eu m-am îndreptat spre Hatha Yoga.

R.B.: Care sunt beneficiile acestei practici?

D.A.: Beneficiile pot fi multiple, atât de ordin fizic, cât și mental. Dacă vorbim din punct de vedere fizic, ne îmbunătățim flexibilitatea și postura, forța și echilibrul, ameliorăm sau ținem la distanță diverse probleme ale articulațiilor, îmbunătățim circulația și calitatea somnului, dar și a respirației. Din punct de vedere mental, constatăm că suntem mai relaxați, mai fericiți, mai atenți, mai toleranți.

R.B.: Cui se adresează Yoga?

D.A: Oricui. Există clase pentru mămici și bebeluși, dar și yoga pentru persoanele peste 50 de ani.

R.B.: Există contraindicații în cazul acestei practici?

D.A.: Sunt contraindicații în efectuarea unor posturi ca urmare a afecțiunilor pe care cineva le are, dar pozițiile de yoga se pot adapta în așa manieră încât oricine să le poată executa.

R.B: La ce să se aștepte o persoană care nu a participat la nicio sesiune de yoga? Ce sfaturi i-ai da?

D.A.: În primul rând, unul dintre lucrurile pe care le învățăm la yoga este să trăim fără așteptări. Prima clasă de yoga poate fi simțită diferit de fiecare dintre noi. Pentru unii este doar o experiență la nivel fizic, alții devin dependenți de liniștea și pacea simțite în timpul și după terminarea sesiunii. Nici una din variante nu este greșită. Deci, fără așteptări.

yoga

R.B.: O scurtă descriere. Cum se desfășoară o clasă de yoga?

D.A.: Clasele se desfășoară în funcție de specificul lor și de persoanele cărora se adresează. Dar, întotdeauna încep cu câteva minute de relaxare ghidată și respirație, minute în care încercăm să ne detașăm de ritmul alert al vieții, să conectăm corpul cu mintea și cu respirația. Urmează succesiunea de asane. Finalul este lent, orientat spre relaxarea completă a corpului și a sistemului nervos.

R.B: Cum s-a schimbat viața ta de când ai început să practici yoga?

D.A.: Schimbările au fost majore, au început cu modificarea percepției asupra propriei persoane, a ritmului de viață, a alimentației, a priorităților și au culminat cu curajul de a transforma această pasiune într-o mică afacere, un studio de yoga. Despre beneficiile de ordin fizic, nu ar avea rost să mai povestesc.

Yoga – o practică ce merită testată, mai ales dacă ești în acest proces al căutării de sine, dacă vrei să-ți conectezi mintea, corpul și sufletul. Știu că este greu să ne aducem toate structurile laolaltă, de multe ori punem accentul doar pe corp și tragem de fiare până când nu ne mai cuprind hainele din cauza atâtor mușchi sau studiem atât de mult încât avem impresia că nu ne mai încadrăm în societatea în care trăim. Dar, dacă reușim să ne găsim echilibrul, să existe o balanță / conexiune între corp, minte și suflet, ajungem să fim ÎNTREGI. Iar, să te simți ÎNTREG este cel mai minunat lucru care ți se poate întâmpla în viața asta.

About Author

Raluca Basu

Raluca Basu este instructor de aerobic și fitness cu acreditari recunoscute de Ministerul Educatiei si de Ministerul Muncii din România, precum si de asociatiile europene de profil. Are competente in sustinerea antrenamentelor de grup de tip aerobic, Step, Pilates si consilierea clientilor in regim de antrenor personal. Dincolo de pasiunea pentru sport, Raluca Basu este de profesie realizator si prezentator TV, cu specializare post-universitara in Mass Media si Relatii Publice. Cariera sa in domeniul jurnalismului a mers in paralel cu activitatea sportiva, de-a lungul timpului realizand numeroase reportaje pentru Analog TV, Digi Tv si Televiziunea Medicala.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.