Turmericul sau Curcuma Longa – condimentul minune din bucătărie

0

Turmericul sau Curcuma Longa este o plantă cu gust dulce-picant, folosită ca și condiment în bucătăria indiană și ca remediu pentru diferite afecțiuni. Proprietățile sale sunt cunoscute în medicina ayurvedică de mii de ani– se aproximează că poate trata mai mult de 300 de boli. Turmericul conține fier, sodiu, cupru, mangan, potasiu, vitamina B6, fibre, uleiuri volatile, flavonoide și curcuminoide– substanțe cu un puternic efect antiinflamator.

Beneficii ale turmericului

1. Anticancerigen

Turmericul conține curcumină, o substanță cu efecte anticancerigene. Ajută la prevenirea cancerului și luptă împotriva celui existent prin distrugerea celulelor canceroase. Tratează infecțiile fungice, chiar și cele recurente, care pot provoca cancer.

2. Stimulează imunitatea

Turmericul are proprietăți antivirale, antifungice și antibacteriene, ce contribuie la întărirea imunității.

3. Benefic în artrită

Datorită proprietăților antiinflamatorii, turmericul reduce inflamațiile articulațiilor, de aceea este recomandat bolnavilor de artrită reumatoidă sau osteoartrită.

4. Îmbunătățește digestia

Consumul de turmeric reduce balonarea, stimulează vezica biliară, ajută în tratarea bolilor inflamatorii intestinale și la scăderea în greutate.

5. Rol neuroprotector

Scade riscul apariției de Alzheimer sau demență și reduce inflamațiile de la nivelul creierului.

6. Protejează ficatul

Turmericul detoxifică ficatul în mod natural și stimulează metabolismul. Ajută la o funcționare normală a ficatului și protejează celulele hepatice.

7. Reduce colesterolul

Colesterolul rău din sânge, cauza bolilor cardiovasculare, poate fi redus prin consumul de turmeric, prin simpla adăugare a condimentului în mâncare.

8. Dezinfectant natural

Poate fi aplicat pe răni, tăieturi sau arsuri– datorită efectului antiseptic și antibacterian, accelerează procesul de vindecare. De asemenea, poate fi utilizat în tratarea afecțiunilor pielii, precum psoriazisul.

Știai că?

Locuitorii din Insula Okinawa, aflată în sudul Japoniei, sunt printre cei mai longevivi oameni din lume? Pe lângă o dietă sănătoasă și activitate fizică constantă, ei obișnuiesc să bea în mod frecvent ceai de turmeric.

Administrare

Curcumina, compusul bioactiv din turmeric, trebuie activată pentru a putea fi absorbită corect de organism. Pudra se poate amesteca cu ulei de cocos, de măsline, avocado, ori activată cu piper- substanța din piper numită piperină crește gradul de absorbție al curcuminei. Turmericul pudră se poate adăuga în mâncare ca și condiment, în lapte cald, sosuri și dressinguri, sau se poate consuma sub formă de ceai. O altă soluție este combinarea unei lingurițe de praf de turmeric cu 2 lingurițe de miere naturală. Se poate consuma și ca supliment alimentar, sub formă de capsule.

Precauții

Turmericul nu este recomandat persoanelor care suferă de calculi biliari, ulcer, colon iritabil. Poate interfera cu administrarea altor medicamente, de aceea este recomandat să consulți medicul înainte de începerea oricărui tratament.

About Author

Andreea Corneanu

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.