Tot ce trebuie să știi despre glanda tiroidă

0

Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată la nivelul gâtului. Hormonii tiroidieni au un rol important în dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Tiroida nu „lucrează” singură, ci cu hipotalamusul și hipofiza. Orice dereglare a glandei poate duce la hipertiroidism sau hipotiroidism, boli care dereglează buna funcționare a organismului.

Boli ale tiroidei

Hipotiroidismul

Apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni. Printre simptome se numără: dureri musculare și articulare, somnolență constantă, creșterea bruscă în greutate, în ciuda lipsei poftei de mâncare, piele uscată, căderea părului, depresie, scăderea capacității de concentrare și memorare, probleme digestive (constipație), tulburări ale ciclului menstrual, sensibilitate la temperaturile scăzute. O cauză este tiroida Hashimoto, o reacție autoimună a organismului împotriva tiroidei. Poate provoca alte boli, ca poliartrita reumatoidă, psoriazis, vitiligo sau diabet zaharat tip I.

Hipertiroidismul

Apare atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni. Efectele se vor vedea imediat, deoarece boala evoluează rapid. Se manifestă prin bătăi ale inimii rapide și neregulate sau ritm cardiac lent, creșterea numărului de respirații pe minut, tranzit intestinal accelerat (mai mult de 4-5 scaune pe zi), agitație, nervozitate, iritabilitate, tremurături ale mâinilor, transpirații frecvente, sensibilitate la temperaturile crescute, insomnie, scădere în greutate. Poate apărea în urma unui tratament greșit al hipotiroidismului, a prezenței nodulilor sau prin administrarea unor produse de contrast cu un conținut mare de iod. O cauză este boala autoimună Graves Basedow, în urma căreia glanda tiroidă se modifică în dimensiune și apare gușa.

Noduli tiroidieni

Pot fi benigni sau maligni. Majoritatea se încadrează în prima categorie. Un simptom este umflarea gâtului, cauzată de nodulii care cresc în glanda tiroidă. Ei nu afectează neapărat funcția glandei, dar trebuie examinați de un medic specialist, prin palpare sau ecografie, apoi prin biopsie pentru a se stabili natura lor. Nodulii pot apărea în urma antecedentelor familiale de cancer tiroidian sau radioterapie. Femeile însărcinate trebuie să fie atent examinate de medic, deoarece dereglările tiroidei pot avea efecte grave asupra fătului, care duc până la retard mintal.

Cauze ale dereglărilor glandei tiroide

Tiroida are nevoie de iod pentru a funcționa normal. Cantitatea zilnică recomandată este de 150 micrograme pe zi. În anumite situații (sarcină, perioada de lactație), doza zilnică necesară se dublează. Iodul se găsește în sarea de masă, fructele de mare, pește de apă sărată, lactate, spanac, ciuperci, nuci ș.a. Alte cauze sunt alimentația necorespunzătoare, care nu asigură necesarul zilnic de nutrienți, stresul, expunerea la radiații și antecedentele familiale. Dereglările pot apărea în orice moment al vieții, de la naștere, adolescență, în viața de adult și după vârsta de 70 de ani.

Tratament

Bolile tiroidei se tratează după diagnosticarea de către medicul specialist endocrinolog, care va stabili un tratament. În caz de hipotiroidism, se administrează hormoni tiroidieni, pentru a suplini lipsa lor în organism. Hipertiroidismul se tratează cu medicamente antitiroidiene și iod radioactiv, dar se poate apela și la tratamentul chirurgical, dacă medicamentele nu își fac efectul.

About Author

Andreea Corneanu

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.