Tendințe. Antrenamente care au scris istorie în lumea sportului

0

Industria sportului s-a transformat și a îmbrăcat o sumedenie de forme de la apariția primilor pantaloni mulați! Propun să facem o călătorie în timp și să privim retrospectiv la ultimele 3 decenii de activitate fizică.

Antrenamente care au scris istorie în lumea sportului

Un ”cocktail efervescent” de dans aerobic, tae bo și antrenament funcțional

De la combinezoane mulate, colorate și foarte decoltate, specifice aerobicului din anii ‘80, am făcut un salt spre Tae Bo și arte marțiale, plus antrenamente funcționale care îți provoacă fiecare mușchi din corp.

Antrenamente care au scris istorie în lumea sportului

Cursurile de dans aerobic erau foarte la modă în anii ‘80, lucru care s-a reflectat și în vestimentația femeilor: culori fluorescente, curea, jambiere și indispensabilii colanți. Coregrafia dansului aerobic a dispărut spre finalul anilor ‘90, însă moda vestimentară a revenit în sălile de fitness, într-un stil contemporan, bineînțeles.

Antrenamente care au scris istorie în lumea sportului

Mania Tae Bo s-a declanșat pe la mijlocul anilor ‘90. Creat de Billy Banks, un expert în arte marțiale, Tae Bo a devenit repede activitatea vedetă a împătimiților sportului. Banks și-a lansat primul DVD în anul 1998, iar un articol din Los Angeles Times raporta că aproximativ un milion și jumătate de DVD-uri fuseseră vândute într-un an. Antrenamentele de Tae Bo asociază artele marțiale cu boxul și sunt foarte solicitante. Vizează tonifierea musculară, dezvoltarea capacității de concentrare și ameliorarea reflexelor. Rezultatele apar destul de rapid, de aici se explică și popularitatea acestui stil de antrenament.

Antrenamente care au scris istorie în lumea sportului

În zile noastre, Tae Bo-ul a fost umbrit de Functional Training. Antrenamentul funcțional este o metodă probată de-a lungul timpului de specialiști în pregătirea sau reabilitarea sportivilor de performanță, a astronauților sau a trupelor speciale care, în funcție de cerințele branșei, au trebuit să dezvolte aptitudini și calități specifice. Prin urmare, antrenamentul funcțional nu este un concept nou, revoluționar, ci mai degrabă o reinterpretare a metodelor de antrenament tradiționale, în context actual. Pe scurt, funcțional training înseamnă renunțarea la aparatele fixe și la greutățile foarte mari, iar în cadrul antrenamentului se folosesc, în principal, propria greutate, mișcările libere sau accesoriile specifice. Exercițiile sunt executate în mai multe planuri, integrând și mentalul în antrenament prin folosirea unei varietăți de instrumente funcționale: mingi medicinale, suspensii (TRX, inele de gimnastică), tuburi de cauciuc (VIPR), saci bulgărești, frânghii, panouri de cățărare, gantere, haltere, obstacole, corzi, Kettlebells, etc. Antrenamentul funcțional este adecvat pentru oricine, de la începători la atleți, tineri, vârstnici, fiind adaptabil scopului urmărit de fiecare în parte.

Ție, cum îți place să te menții în formă? Ce tip de antrenament ai testat până acum?

Photo credits: BILOO

About Author

Raluca Basu

Raluca Basu este instructor de aerobic și fitness cu acreditari recunoscute de Ministerul Educatiei si de Ministerul Muncii din România, precum si de asociatiile europene de profil. Are competente in sustinerea antrenamentelor de grup de tip aerobic, Step, Pilates si consilierea clientilor in regim de antrenor personal. Dincolo de pasiunea pentru sport, Raluca Basu este de profesie realizator si prezentator TV, cu specializare post-universitara in Mass Media si Relatii Publice. Cariera sa in domeniul jurnalismului a mers in paralel cu activitatea sportiva, de-a lungul timpului realizand numeroase reportaje pentru Analog TV, Digi Tv si Televiziunea Medicala.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.