Super alimente pentru super oameni

0

Chlorella, spirulină, lucuma, maca, mesquite, shatavari, orz verde: nu sunt nici nume de dansatoare exotice, nici de constelaţii (am auzit-o şi pe asta!), ci sunt numele câtorva dintre alimentele cunoscute în plan mondial ca extrem de benefice pentru organismul uman, atunci când sunt folosite corespunzător. Aţi auzit cu siguranţă de antioxidanţii ce luptă împotriva poluării şi a radicalilor liberi, aţi auzit de nevoia de minerale şi de absorbţia lor în corpul uman, de alimente imunostimulatoare. Super alimentele, denumite aşa în mod convenţional, asta îşi propun: să îmbunătăţească şi să menţină sănătatea omului.

Super alimentele, ca şi suplimente alimentare, sunt de fapt alge sau plante folosite în medicina ayurvedică sau naturistă. Eu vă propun astăzi un top al lor, aşa cum le consumăm noi, în familie.

1. Pe primul loc se află chlorella, o algă marină verde, considerată o potenţială sursă de hrană, căci în varianta ei uscată conţine 40% proteină, 20% grăsimi, 20% carbohidraţi, 5% fibre şi 10% minerale şi vitamine. Conţine tot grupul de vitamine B, inclusiv vitamina B 12, vitamina C şi E, dar şi minerale preţioase. Este un aliment foarte popular printre japonezi, unul dintre cele mai longevive popoare de pe planetă. Şi mai mult, este un aliment alcalin, deci va regla nivelul ph-ului din corp, căci ştim bine că aciditatea este cauza majorităţii bolilor. La această algă fetiţa mea cam strâmbă din nas, deoarece se simte uşor gustul de nămol, care poate fi mascat în smoothieuri cu fructe şi miere.

chlorella

2. Pe locul al doilea stă spirulina, unul dintre primele alimente imunostimulatoare despre care am auzit eu. Şi mutăm continentul, în America de Sud, căci spirulina era cunoscută printre azteci, ca sursă de hrană, conţinând de asemenea proteina completă, adică toţi amino acizii esenţiali. În plus, un cocktail frumuşel de vitamine (B, C, E, K), dar şi alte substanţe cu denumiri interesante pe care mai bine le consum decât să le citesc.

spirulina

3. Pulberea de orz verde ocupă locul al treilea pentru că am omis eu să o folosesc mai des în alimentaţia noastră. Se obţine prin deshidratarea frunzelor verzi ale orzului cât sunt încă tinere şi se spune că este singura pulbere verde de pe pământ care poate furniza toţi nutrienţii de care organismul uman are nevoie din copilărie până la bătrâneţe. Cred că v-am stârnit curiozitatea.

orz verde

4. Mesquite, oh, dragă mesquite, ce frumos mi-ai îmbunătăţit reţetele de torturi raw vegane, dar şi smoothie-urile matinale… Mesquite este un copac din America de Sud, ale cărui seminţe sunt măcinate rezultând pulberea cu acelaşi nume. Are un gust uşor dulce, uşor ca de caramel, fiind o savoare demnă de top în bucătăria rawvegană şi nu numai. Nici nutrienţii nu sunt de neglijat, căci mesquite este bogată în calciu, magneziu, zinc, potasiu, fier şi proteine.

mesquite

5. Maca este rădăcina unui copac originar din Peru. Pulberea de maca este cunoscută ca adaptogen, ca şi ginsengul, adică ajută organismul în situaţii de stres. Conţine de asemenea cantităţi însemnate de vitamine (da, şi vitamina B 12), minerale (o formă extrem de asimilabilă de calciu), enzime şi aminoacizi. Se poate adăuga în shakeuri, în cereale, deserturi, iaurt, neavând un gust foarte pronunţat.

maca

Topul  poate continua, dar nu mă pot hotărî la ordine, căci îmi e greu să mai continui clasamentul. Sunt multe super alimente pe care vreau să le descopăr, dar cel mai important este să ne facem o revizie a comportamentului alimentar, să ştim că a te hrăni sănătos nu e atât de complicat precum denumirile de mai sus, şi că, da, oamenii au supravieţuit şi fără ele. Au supravieţuit. Eu vreau să trăiesc, să fiu sănătoasă şi să mă bucur alături de cei dragi de tot ce îmi oferă viaţa având un corp şi o minte sănătoase. Iar dacă super alimentele nu mă vor face super om, cu siguranţă super omul din mine va căuta mereu cele mai bune căi spre o sănătate de fier. Sau de calciu. Sau de chlorella.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.