Sfaturi pentru o dantură sănătoasă

0

Sănătatea orală înseamnă mai mult decât dinţi sănătoşi. De cele mai multe ori, accentul este pus şi pe implicaţiile psiho-sociale cât şi pe calitatea vieţii. Principalii responsabili pentru o dantură sănătoasă sunt pacienţii însăşi. Ei trebuie să conştientizeze importanța menţinerii igienei orale apelând la toate măsurile de igienizare individuală cât şi profesională, apelând astfel la medicul stomatolog de fiecare dată când ceva este în neregulă.

Consultaţia dentară trebuie efectuată de două ori pe an. Important de ştiut şi reţinut este faptul că aceasta nu doare şi în urma consultației se stabileşte un diagnostic şi un plan de tratament pentru toate afecţiunile dentare constatate.

Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont pentru un zâmbet de invidiat.

  1. O dantură sănătoasă se menţine printr-un periaj al dinţilor executat corect, fără grabă, nu brutal, cu periuţe manuale sau electrice, împreună cu o pastă de dinţi, de 3 ori pe zi. Periajul de seară (înainte de a merge la culcare) este cel mai important.
  2. Periuţa şi pasta de dinţi trebuie să fie cei mai buni prieteni ai noştri. Se recomandă folosirea unei paste de dinţi potrivită pentru tipologia dentară a fiecăruia.
  3. De asemenea suprafeţele interdentare necesită o atenţie deosebită din punct de vedere igienic. Pentru igienizarea acestor suprafeţe ne putem folosi de câteva mijloace complementare de igienă cum ar fi: firul de mătase (aţă dentară), periuţele interdentare, stimulatorul gingival, hidropulsorul.
  4. Igienizarea mecanică profesională urmăreşte îndepărtarea în totalitate a plăcii dentare, atât de pe suprafeţele uşor accesibile cât şi de pe cele retentive. Se efectuează în cabinetul de medicină dentară. Un periaj profesional atent şi minuţios executat, este urmat de suspendarea formării de noi plăci pentru 24-30 de ore.
  5. O altă manoperă la fel de importantă pentru sănătatea dinţilor este detartrajul cu ultrasunete şi manual care are drept scop îndepărtarea depozitelor de tartru de la nivelul dinţilor supra şi/sau subgingival. Acesta trebuie efectuat o dată la 6 luni, iar la cei cu predispoziţie mare la formarea tartrului, detartrajul trebuie efectuat mai des (de 3-4 ori pe an).
  6. În comerţ se găsesc ape şi soluţii bucale, precum şi alte produse care conţin diverşi compuşi fluoruraţi, clorhexidină etc., care contribuie la micşorarea ritmului de depunere a plăcii dentare.

Toate tratamentele dentare efectuate sunt urmate de controale periodice efectuate la 6 luni, pentru verificarea calităţii tratamentelor (obturații, tratamente endodontice, lucrări protetice, intervenţii chirurgicale, implanturi dentare etc.).

Un zâmbet frumos este un zâmbet sănătos şi acesta reprezintă, până la urmă, cartea noastră de vizită.

dr ana maria murgeaMedic specialist protetică dentară
Dr. Ana-Maria Murgea

Tel: 0734 712 671

 

 

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.