Psihologia fericirii și puterea exprimării recunoștinței

0

Un articol cinic la adresa celor care aplaudă la finalul călătoriei cu avionul, m-a determinat să împărtășesc astăzi cu voi cât de valoroase sunt de fapt aceste forme publice de manifestare a recunoștinței și a veseliei.

Articolul conține un mesaj descurajant la adresa celor care își manifestă astfel bucuria și recunoștința, susținând că zborul cu avionul este acum un eveniment atât de comun încât este absolut absurd să ne mai bucurăm de el. Cu alte cuvinte, dacă există un lucru bun în viața noastră cu care ne-am obișnuit, nu ar mai trebui să ne bucurăm de el.

Ceea ce este și firesc – e un fenomen psihologic numit adaptare hedonică, care explică faptul că ne obișnuim rapid cu lucrurile bune din viața noastră și nu mai suntem capabili să ne mai bucurăm de ele. Fenomen care face ca nivelul nostru de fericire să revină iar și iar la nivelul obișnuit, indiferent de câte minunății și bunătăți am avea parte. Fapt care este de-a dreptul descurajator, dacă ne gândim că indiferent de cât de multe lucruri bune am reuși să obținem, tot nu vom deveni mai fericiți.

Vestea bună însă, este că acțiunile noastre ne pot schimba nivelul de fericire. Acțiunile noastre, ceea ce facem zilnic poate să ne influențeze în măsură de 40% emoțiile pe care le simțim și stările pe care le avem zi de zi. Contrar convingerilor noastre obișnuite, acestea au o influență mult mai mare decât evenimentele de viață (care ne influențează doar în măsură de 10%).

Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, schimbăm locul de muncă cu unul mai bun sau din contră, avem un accident care ne afectează sănătatea în mod permanent, nivelul nostru de fericire este afectat pentru o perioadă, după care, acesta revine la nivelul de bază.

Una dintre cele mai puternice activități care influențează nivelul de fericire este exprimarea recunoștinței. Aceasta a fost studiată de doi dintre cei mai activi și recunoscuți promotori ai curentului psihologiei pozitive, Sonja Lyubomirsky și Martin Seligman care, în urma cercetărilor, au constatat că exprimarea recunoștinței:

 •         Duce la o mai mare capacitate de a ne bucura de lucrurile pozitive din viață.
 •         Crește respectul de sine.
 •         Ne ajută să facem față stresului și traumelor.
 •         Ne face mai rezistenți în fața greutăților.
 •         Dezvoltă comportamentul moral – este mai probabil ca oamenii recunoscători să-i ajute pe ceilalți.
 •         Ajută la stabilirea și întărirea legăturilor sociale.
 •         Reduce comparațiile invidioase cu ceilalți.
 •         Este incompatibilă cu emoțiile negative – supărarea și gelozia dispar, resentimentele și furia se topesc.
 •         Reduce adaptarea hedonică.

Modalități de exprimare a recunoștinței:

 1. Putem să ne exprimăm recunoștința față de persoanele din viața noastră, pentru lucrurile mărunte la care aceștia au o contribuție, având grijă să le mulțumim mereu direct celorlalți.
 2. Putem scrie scrisori de mulțumire persoanelor din trecutul nostru care considerăm că au avut o influență semnificativă în viața noastră.
 3. Putem să ținem o listă cu lucruri bune doar pentru noi în care să trecem zilnic sau săptămânal motivele pentru care suntem recunoscători.
 4. Și cele mai puternice sunt cele care presupun împărtășirea mulțumirii și bucuriei cu ceilalți, precum aplauzele la finalul călătoriei cu avionul.

Alte exemple de manifestare organizată a recunoștinței ce au la bază sărbătorirea rezultatelor muncii sunt: ”Thanksgiving Day” în Statele Unite ale Americii și Canada pentru buna recoltă, ”Erntedankfest” din Germania și ”Niiname-sai” din Japonia.

Există nenumărate lucruri în viața noastră pentru care putem fi recunoscători, atât mărunte, cât și imense, și pe măsură ce alegem să le identificăm și să ne exprimăm recunoștința față de ele, crește atât capacitatea noastră de a le recunoaște, cât și nivelul nostru de mulțumire și fericire.

text: Arminda Arșoi
www.arminda.ro
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.