Mindfulness – o perspectivă psiho-logică

0

Anul 2014 a fost declarat anul meditației și al stării de mindfulness. Așa că bănuiesc că ai citit deja de prea multe ori cuvântul mindful, mindfulness, meditație și yoga prin cele mai populare pagini ale internetului și mai bănuiesc că ești uneori confuz în legătură cu termenii aceștia și suspicios vizavi de beneficiile lor. Chiar dacă sunt o mare fană a unui stil de viață mindful, mai am momente când mă simt derutată de multitudinea de informații în acest sens.

Așa că am adunat aici pentru tine 10 lucruri pe care cred că este imperios necesar să le știi dacă vrei să te apuci de meditație:
  1. Meditația nu este un scop în sine, ea este un mijloc prin care putem ajunge la creșterea calității vieții. Este o metodă de dezvoltare personală care ne poate aduce numeroase beneficii. Unul dintre ele fiind faptul că devenim mindful.
  2. Termenul mindfulness se referă la o stare mentală de conștientizare a clipei prezente, asociată cu acceptare, deschidere și curiozitate față de gânduri și sentimente. Acesta este uneori tradus în română cu: prezență conștientă, stare de conștiență extinsă, atenție mărită. Nu există însă un termen general acceptat.
  3. Starea de mindfulness, ne ajută să fim mai conștienți de noi înșine, de corpul nostru, de gândurile noastre, de comportamentul nostru, de modul în care relaționăm cu ceilalți, de modul în care ne raportăm la lume în general. Astfel, devenim mai inteligenți cu privire la noi înșine și la cum putem să fim fericiți.
  4. Prin dezvoltarea prezenței conștiente (mindfulness) reducem timpul în care funcționăm prin prisma automatismelor inconștiente și timpul în care visăm la viitor sau ne agățăm de trecut. Creștem contactul cu clipa prezentă, cu momentul ”aici și acum”, iar asta se traduce într-un final printr-o experiență de viață mai bogată.
  5. Starea de mindfulness ne face mai capabili să alegem răspunsurile, în locul reacțiilor automate. Ne oferă astfel singura formă de LIBERTATE reală. Libertatea de a alege CUM reacționăm la ceea ce ne oferă viața. Căci, așa cum a spus-o cel mai bine psihologul V. Frankl: „Forțe superioare ție îți pot lua tot ce ai în afară de un lucru: libertatea de a alege cum vei reacționa. Nu poți controla ce se întâmplă în viață, dar poți mereu să stăpânești ce simți și ce faci în legătură cu ce ți s-a întâmplat.”
  6. Dezvoltarea stării de mindfulness este folosită și în practica psihoterapeutică. De fapt, de la Freud încoace apoape toate psihoterapiile au urmărit prin diverse metode să îi facă pe oameni mai conștienți de ei înșiși.
  7. Trendul cu mindfulness se datorează, într-o oarecare măsură, exagerării efectelor meditației. Nu toate cercetările despre care s-a scris în presă au fost valide din punct de vedere științific. Asta nu înseamnă că nu există beneficii ale acestei practici. Fii însă atent de unde te informezi și nu te aștepta la miracole. Orice metodă care îți promite o schimbare peste noapte este probabil o minciună.
  8. S-a constatat că meditația reduce anxietatea, depresia și crește rezistența la durere dar nu au fost găsite efecte semnificative asupra stresului, obiceiurilor alimentare, greutății, somnului sau abuzului de substanțe- arată o metaanaliză a cercetărilor științifice făcute până în anul 2014.
  9. E nevoie de efort din partea ta pentru ca meditația sau alte exerciții de mindfulness să funcționeze (de o practică zilnică și de efort pentru a-ți direcționa și concentra atenția).
  10. Meditația poate fi un excelent instrument pentru autocunoaștere și dezvoltare personală. În prima fază, meditația îți va întoarce atenția spre tine și spre gândurile tale. Ai nevoie de o doză de curaj și îndrăzneală pentru a sta și a observa ce iese din cufărul tău cu gânduri automate.

Îți urez o săptămână mai mindful decât cea care a trecut și mult curaj și perseverență dacă vrei să te apuci de meditație!

text: Psiholog Arminda Arșoi
www.arminda.ro
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.