Medicina Holistică – medicina pe care ne-o dorim fiecare

0

Chiar dacă pentru unii pare un termen nou, Medicina Holistică este cu mult mai veche decât medicina pe care o cunoaştem astăzi. Este Medicina în forma ei reală, nealterată de vederi dogmatice sau interese politice sau financiare. Este Medicina în forma ei superioară, completă, atotcuprinzătoare. Principiile ei îşi au rădăcinile în înţelepciunea civilizaţiilor străvechi din India și China… îşi au originea în bunul simţ uman, care nu lasă să rănim sau să facem rău atunci când dorim să vindecăm o fiinţă vie. “Primum non nocere!” e cea dintâi Lege a Medicinei enunţată de Hippocrates, baza oricărei metode de vindecare – principiul fundamental al Vieţii Însăşi. Medicina Holistică respectă înainte de toate această Lege.

Iar marii medici, consideraţi astăzi Părinţi ai Medicinei – Socrates, Hippocrates, Ibn Sinna (Avicenna), şi alţii – practicau şi învăţau Medicina la modul holistic, metodele lor terapeutice adresându-se tuturor dimensiunilor fiinţei umane: corp – minte/suflet – spirit. Medicina Holistică e medicina care tratează omul ca întreg la nivel fizic, energetic, emoţional, mental şi spiritual şi nu ca o sumă a organelor sau a părţilor sale componente… un principiu adesea neglijat în medicina alopată. Este medicina care pune accent pe Sănătate – pe cultivarea ei, pe susţinerea ei prin ajustări ale modului de viaţă, şi pe restabilirea ei la nevoie. Adesea se prescriu medicamente care în încercarea de a trata un organ dăunează altor organe, care nu reuşesc să-l metabolizeze sau să-l elimine din organism. Medicina Holistică e acea medicină pe care ne-o dorim fiecare, de fapt – căci fiecare am dori să nu ne doară atunci când mergem la medic, să nu ne fie teamă, şi metodele de tratament să nu fie invazive.

Principiile Medicinei Holistice:

  1. În primul rând să nu faci rău!Primum non nocere! Se aleg metodele de tratament non-invazive sau minim invazive, cu zero sau minimum de efecte secundare. Simptomele nu sunt altceva decât acţiuni ale Forţei Vitale care încearcă să restabilească echilibrul (febra, tusea, diareea, durerea, etc.), şi nu trebuie suprimate prin orice metodă, ci trebuie înţeleasă şi eliminată cauza– altfel boala va reveni din nou, mai devreme sau mai târziu. Acţiunile medicului trebuie să fie sinergice cu acest proces de vindecare firească.
  2. Puterea de vindecare a NaturiiVis medicatrix naturae. Natura vindecă prin răspunsul Forţei Vitale. Organismul ştie cum să stabilească, să menţină şi să restaureze starea de sănătate – să se vindece prin mecanismele proprii. Medicul trebuie să înlăture obstacolele din calea vindecării, facilitând procesul de vindecare şi restabilind un mediu intern şi extern sănătos (prin detoxifiere, drenaj, etc.).
  3. Aflarea şi înlăturarea cauzeiTolle causam. Cauzele bolilor le găsim cel mai adesea î nmodul de viaţă, alimentaţie, stări emoţionale sau obişnuinţe. Simptomele sunt încercarea corpului de a se vindeca, şi nu trebuie să fie singura ţintă a tratamentului. Trebuiesc găsite şi îndepărtate cauzele, care pot fi la nivele multiple: fizic, emoţional, mental sau spiritual (de pildă, în ziua de azi: stres cronic, alimentaţie lipsită de substanţe nutritive şi plină de conservanţi şi coloranţi, sau factori de mod de viaţă nesănătos: fumatul, alcoolul, consumul de droguri, etc.)
  4. Tratează întreaga persoană Sănătatea şi boala sunt afecţiuni ale întregului organism. Funcţionarea armonioasă la nivel fizic, emoţional, mental şi spiritual sunt esenţiale pentru recuperarea din boală (de exemplu, sistemul imunitar – poate fi afectat de stările de depresie, tristeţe sau stres, la fel ca şi de alimentaţie sau de fumat, poluare; o gastrită poate fi declanşată de stres, etc.). Pacienţii nu sunt “sindroame” care se prezintă la medic – sunt oameni care caută ajutor pentru a se însănătoşi.
  5. Medicina preventivă – Ţelul ultim al oricărui sistem de Sănătate ar trebui să fie PREVENIREA bolilor: prin educaţie şi promovarea obiceiurilor de viaţă care contribuie la o stare bună de sănătate. A construi starea de sănătate e mult mai bine decât a lupta cu boala – şi cu toţii cunoaştem zicala: “un gram de prevenţie valorează cât tone de tratament”.
  6. Starea de Bine (“Wellness”) – Medicina trebuie nu doar să trateze boala sau să întârzie moartea, ci să îmbunătăţească calitatea vieţii pacientului, atât pe plan fizic cât şi pe plan emoţional, mental şi spiritual. Sănătatea înseamnă mai mult decât lipsa simptomelor bolii, înseamnă o stare în care pacientul se simte pozitiv, satisfăcut, fericit, înviorat, şi activ până la capacitatea sa maximă.
  7. Doctorul ca şi învăţătorDocere. Medicul trebuie să împărtăşească din cunoştinţele sale în privinţa PREVENIRII bolilor şi menţinerii unei stări de sănătate. Cuvântul “doctor” (din latinul “docere) înseamnă învăţător. Fiecare vizită la medic trebuie să-l împuternicească pe pacient să aibe grijă de propria sănătate, în fiecare zi. Relaţia medic-pacient este fundamentală pentru vindecare – şi pacientul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru procesul de vindecare şi pentru menţinerea propriei sănătăţi.

Metodele naturale de diagnostic şi tratament sunt numeroase, şi ele includ:

Fitoterapia – medicina pe bază de plante, tratează fără efecte secundare, vindecă blând, în acord cu legile naturale ale organismului, şi este mai la îndemâna pacientului.
Acupunctura – o artă şi ştiinţă holistică, născută în China cu mii de ani în urmă; ea armonizeaza sistemul energetic al organismului, deblocând şi fluidizând circulaţia Energiei (Qi sau Chi), având un efect terapeutic extrem de puternic.
Moxibustia – arderea de moxa (artemisia vulgaris), sub diverse forme, pentru a încălzi punctele și meridianele de acupunctura, relaxând musculatura, promovând circulaţia sanguină şi având efect Yang, de tonifiere locală şi generală.
Osteopatia şi Chiropractica – tratează afecţiunile coloanei vertebrale prin repoziţionarea vertebrelor şi a articulaţiilor deplasate, după relaxarea în profunzime a musculaturii prin masaj şi presopunctură.
Iridologia – metoda de diagnostic şi evaluare a stării de sănătate pe baza irisului, care oferă informaţii despre predispoziţiile la îmbolnăviri sau afecţiunile prezente.
Homeopatia – după principiul “Similia similibus curentur”, remediile homeopatice fiind substanţe de diverse origini (din regnul mineral, vegetal, animal, etc.), în diluţii de ordin zecimal (D), centezimal (C) sau milezimal (M), stimulează Forţa Vitală a organismului să iniţieze procesul de vindecare naturală. Remediile trebuie neapărat prescrise de un medic homeopat competent, nu luate după ureche din farmacii!
Nutriţia – alimentaţia are un rol cât se poate de important în menţinerea stării de sănătate şi în tratarea bolilor, de la cele uşoare la cele mai grave.

Medicina Holistică recunoaşte importanţa tuturor metodelor de tratament din medicină, şi face apel la ele, în funcţie de necesitate. Chirurgia sau medicamentele puternice de sinteză (de genul antibioticelor) pot fi extrem de utile şi de importante atunci când situaţia e critică, şi acestea pot salva viaţa pacientului. Însă trebuie recunoscut locul fiecăreia, şi aplicate atunci când e nevoie, fără să se facă abuz – respectând întotdeauna primul principiu enunţat de Hippocrate: “Primum Non Nocere!”

Dr. Adrian Petre – Medicină Holistică (Acupunctură  & Medicină Chineză, Api-Fitoterapie, Consiliere Nutriţie, Iridologie, Laser-terapie) – Clinica Traun-Med, Timişoara
Fondator & Director al “Universal Healing Arts” – World Academy of Holistic Arts & Sciences
www.universalhealingarts.org
Contact: 0745.601.116
dr.adrianpetre@gmail.com

About Author

Adrian Petre

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.